Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

Forumi /

Informacije koje se tiču korisnika /

Saveti o upotrebi sajta /

Kako funkcionise slanje?

Zdravo, uskoro planiram da zapocnem sa prodajom, samo treba da uslikam stvari. Mozda je mnogima glupo pitanje, ali nikada nisam slala stvari i stvarno ne znam kako funkcionise slanje garderobe kupcima. Da li idem u postu ili postoji neki drugi nacin, kako da upakujem stvari i tako te stvari, najbolje opcije placanja... Hvala na odgovoru!
2023 03 04
Kada prodate predmet imate opciju da Vam clanica uplati novac na racun ili da posaljete pouzecem, znaci da plati postaru otkup kada dostavi paket. Postarinu placa kupac. Posto imate 0 utisaka vecina nece hteti da placa unapred na racun. Kada posaljete pouzecem postoji rizik da clanica ne podigne paket i da Vam se vrati nakon 20 dana i Vi onda morate da platite duplu postarinu. Nazalost desava se i to. Predmet mozete da saljete postexpresom, onda stize sledeci dan. Moze i kao cc paket, samo da onda mora da bude u kutiji, jeftinija je postarina ali dostava moze da traje do 5 dana. To neka bira clanica koja kupi nesto od Vas. Da bi skupili par utisaka ja bi Vam savetovala da Vi kupite nesto, razmenite ili poklonite. Za svaku saradnju obe strane se ocenjuju, ne samo taj sto prodaje.
2023 03 05
Razmišljam koji je način da se ovo objasni, pa možda najbolje hronološki. Recimo neko se javio da kupi predmet. Novim prodavcima niko ne želi da uplati unapred, što znači da ćete morati prvo da pošaljete pa onda da dobijete novac. Tehnički, kupac uplaćuje kad mu kurir donese paket, da bi uopšte mogao da ga preuzme. Kako upakovati predmet? Ja sam nedavno otkrila koliko su kartonske kutije bolje od kesa, prvenstveno jer su manje šanse da se ošteti, a i izgleda lepše. Kutije možete naći ispred većine marketa i drugih prodavnica. Njima je to višak i posle nekog vremena sedenja ispred radnje završavaju na otpadu, pa što ih ne iskoristiti onda. Ako je predmet lomljiv, zgužvajte listove iz novina/časopisa i zatrpajte predmet sa svih strana tako da se uopšte ne mrda u kutiji. To nije loše da se radi kad god su vam stvari manje od kutije, bez obzira na to da li su lomljive, jer ponekad neće da prime paket ako osete da se stvari mrdaju unutra. Kutiju oblepite onim debelim selotejpom i to je to. Odeću možete da pakujete i u deblje plastične kese umesto kutija. A takođe možete da upotrebite kutije od cipela. Izgled pakovanja je najmanje bitan. Slanje. Pošto ne šaljete veliku količinu ili preteške stvari, prosto svaku put morate da odnesete u najbližu poštu. Oni nisu mnogi ljubazni prema ljudima koji ne poznaju proces slanja, tako da znajte unapred šta da im kažete. Prvo što pitaju kad uzmu paket je kako šaljete. Odaberite CC paket (niža poštarina i čeka se par dana dostava), ili post express (skuplje, ali stigne narednog dana). Ovo bi trebalo kupac da odabere, ali ako nisu onda sami procenite. Sledeće pitaju ko plaća poštarinu, kažete primalac, jer nećete vi sigurno.
2023 03 05
Dalje treba da date podatke za slanje. Ja predlažem da kod kuće na pakovanje zalepite papirić sa vašim podacima i podacima primaoca (ime, grad, adresa, broj telefona, šta je unutra, otkup - koliko košta predmet), taman ne morate da se derete u pošti jer niko nikog ne čuje i greške se dešavaju. Ako to ne uradite, moraćete da im izdiktirate sve ovo. Za otkup će da vas pitaju kako da vam legne novac. Ako odaberete post net, stići će vam poruka kad kupac dobije paket i onda sa tom porukom i ličnom kartom odete u poštu da uzmete pare. Druga opcija je da uplate na račun, to je već jasno kako ide. Onda kad sve popunite, dobijete papirić gde imate broj pošiljke. On služi da se preko sajta pošte prati gde je pošiljka. Taj broj šaljete kupcima kao dokaz da ste poslali, a i vi možete da vidite pomoću toga da li su i kad preuzeli. Kad paket stigne i vama legne novac, kupac treba da se javi i oceni vašu saradnju, i onda vi uzvratite utisak.
2023 03 05
Funkcioniše tako da predmet upakujete kod kuće u jaču kesu ili kutiju (ako nemate adekvatno pakovanje, ima u pošti da se kupi kesa za 10, 15 din), na papiriću ispišete podatke (ime, prezime, adresu i mobilni) i tako predate na šalteru. Ako šaljete sa otkupom, najbolje je da vam novac legne na račun čim kupac podigne paket, ali obavezno ponesite i ličnu kartu jer to traže kad ima otkup. Postoje i druge opcije plaćanja ako nemate račun, tipa post net (stigne poruka na mobilni kad prođe uplata, podiže se u pošti sa ličnom kartom) ili da poštar donese novac na vašu adresu kad kupac preuzme paket. Ako dogovorite plaćanje pre slanja, dok vam ne stigne uplata, nemojte da šaljete, jer je bilo prevara da kažu da su uplatili, a nisu. Postoji Post Express koji stiže sutradan ako se preda do 17h, ili CC paket koji stiže najranije za dva dana. Ako kupac ne insistira, ja uvek šaljem post expressom jer manje pakete hoće da oštete ako nije u jačoj kutiji.
2023 03 05
Da ne bi otvarala novu temu, imam pitanje: kako da posaljem kancelarijsku stolicu preko poste? ima oko 11-12kg. Mogu li je celu poslati ili mora da se rasklapa? Visina joj je oko 100cm a sirina oko 65cm. Ima li neko iskustva s tim?
2023 03 05
> SvetlanaRadic: > Da ne bi otvarala novu temu, imam pitanje: kako da posaljem kancelarijsku stolicu preko poste? ima oko 11-12kg. Mogu li je celu poslati ili mora da se rasklapa? Visina joj je oko 100cm a sirina oko 65cm. Ima li neko iskustva s tim? Ja sam skoro bila u posti kada je ispred mene jedan decko hteo da posalje neku sipku 140cm sa nekom kukom na vrhu. Zena sa saltera je rekla da ne moze, da nije dobro osigurano, da nije sve zasticeno i da nema mesta gde da zalepi onu adresnicu. Pa mu je procitala pravila o dimenzijama i pakovanju. On rece da ce doneti u nekoj kutiji onda.
2023 03 05
Što se tiče uplate na račun preko pošte, šta napisati kao svrhu uplate? Može li neko da mi kaže?
2023 07 05
Ja pišem samo "uplata na račun"
2023 07 05
> DoliBlack: > Ja pišem samo "uplata na račun" Onda ću i ja to da napišem. Hvala ti ❤
2023 07 05