Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

mojekrpice.rs Blog

Početak Blog Kako napraviti dobru fotografiju

Kako napraviti dobru fotografiju

Lepa, topla fotografija koja precizno predstavlja vaše stvari je ključna za prodaju na sajtu www.mojekrpice.rs . Znamo da slika govori više od hiljadu reči, pa se oblik, veličina, boja I tekstura vaše garderobe ili nakita moraju jasno razaznati na fotografiji. Mada se kaže da je pravljenje fotografije proces koji se nikada ne završava, jer ni jedna slika nije savršena, postoji nekoliko bitnih stvari na koje treba obratiti pažnju pri pravljenju fotografije, jer je ona ta koja prodaje vaše stvari. Ako ispratite nekoliko jednostavnih koraka, možete dobiti veoma lepu I preciznu fotografiju, čak i u kućnim uslovima I sa amaterskim foto-aparatom.

- Aparat postavite na čvrstu podlogu. Uvek je bolje da slikate sa stabilno postavljene podloge nego da fotoaparat držite u ruci. U ovu svrhu možete koristiti tronožac ili nekoliko knjiga naređanih jednu preko druge.

- Isključite blic na fotoaparatu. Uvek se trudite da stvari slikate na dnevnom svetlu. Slike su mnogo privlačnije ako ne koristite blic. Na fotografijama gde je korišćen blic, stvari izgube svoju prirodnu lepotu, a to nije dobro, jer nam je cilj da ih prikažemo što realnije I u najboljem svetlu.

Slikano sa uključenim blicem
Slikano bez blica

- Koristite makro-funkciju. Svaki digitalni fotoaparat ima ovu opciju. Kada slikate sitne stvari kao što je nakit ili delovi odeće (dugmad, vez, šara), uključite makro-funkciju, uperite sočivo aparata ka objektu i držite mirno dok aparat fokusira sliku. U suprotnom će objekat izgledati mutno i biće neprepoznatljiv.

Uključena makro-funkcija
Isključena makro-funkcija

- Slikajte mnogo puta. Više puta slikajte istu stvar. Ako još uvek niste razvili svoj stil fotografisanja, probajte da istu stvar slikate iz više različitih uglova. Što više fotografija imate, veće su šanse da će barem jedna od njih biti sjajna. Možete postaviti najviše pet fotografija jedne stvari koju želite da prodate, a to je sasvim dovoljno da tu stvar prikažete odozgo, spreda i sa zadnje strane, kao i da pokažete detalje, šare, vez (što je vrlo bitno).

- Pokažite kako stvari koje prodajete izgledaju. Ako prodajete garderobu, obucite je i pokažite potencijalnim kupcima kako ona izgleda na telu, u kombinaciji sa drugom odećom. Kombinujte različite komade, materijale, boje – istaknite se, budite drugačiji od ostalih prodavaca, pokažite svoj stil. Isto važi i za aksesoare i nakit, jer je drugima mnogo lakše da se odluče da kupe nešto ako mogu da vide kako ta stvar izgleda kada se nosi.

- Koristite opciju ‘balans bele’ (Engl. ‘white balance’) za bele stvari. Možda ste primetili kako stvari nekada izgledaju plavo ili žuto tamo gde bi trebalo da budu bele? Ovo je zbog lošeg balansa bele boje. To zavisi od toga kako vaš aparat detektuje svetlost i kako je prenosi na fotografije. Tačno je da treba malo vremena da podesite ‘balans bele’ prema vašim potrebama, ali vredi uložiti malo truda, jer ćete na kraju dobiti sjajne fotografije.

Podešen ’balans bele’
Auto ‘balans bele’

- Koristite odgovarajuću pozadinu. Pre fotografisanja potražite odgovarajuće mesto, kao što je jednobojni zid , da bi pažnja kupca bila usredsređena na objekat koji želite da prodate, a ne na enterijer vašeg doma.

Nadam se da će vam ovi saveti pomoći da što pre prodate vaše stvari. Podelite vaša iskustva sa ostalima i recite nam ako znate još neki trik za uspešno pravljenje fotografija.

Mojekrpice su zajednica u kojoj možete prodavati, kupovati i menjati odeću
Kupi - Prodaj