Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

Forumi /

mojekrpice.rs /

Ideje /

Budjenje iz zagadjenog sna

Једна од еколошко свесних реченица која истиче највећу грешку људи гласи: “То је само једна флаша”-каже безброј њих.
2016 08 14
1. ПРИМЕР Позивам све који имају ''Еко савест" и оне који желе да много учине а да се не помуче много! Увече нам је светло најпотребније па се свако у свом дому несвесно изложи делу против земље. Енергија која припада земљи а нама се продаје , уствари би требала да се цени много више. Требала би да се уштеди. Можда нама није много скупо да платимо рачуне али Земљина блага (о којима сасвим случајно не знамо много ) нестају ради нечијег профита. Увече је такође могуће шетати се , одмарати, разговарати под уличним светлом или се дружити на местима где је атмосфера као код куће а где је већ светло и топло или прохладно. Сви који су рецимо у ресторану штеде кућну електричну енергију помажући опет ономе код кога су свратили на пиће или вечеру.
2016 08 21
(У овој теми можете поставити своје предлоге).
2016 08 29
2. ПРИМЕР Колико воде трошимо на прање руку и током пуштања воде у клозетској шољи? Минимум око 10 литара дневно ! Вода којом перемо руке може се користити и у шољи, тиме би уштедели најмање 7 литара дневно воде. Да би нам ово било лако, можемо воду из лавора пресути у балон из којег би воду касније пуштали у шољу. Овај савет није превише практичан као гашење светла и промена штедљивих сијалица али на месечном нивоу минимум 150 литара воде уштедимо. Такође , штедећи воду и штедећи топлу воду штеди се енергија . Брзо завртање славине и паузирање док четкамо зубе или сапуњамо косу представља велику уштеду. Туш који користимо је могуће подесити тако да испушта мање воде а да при том притисак буде још бољи , тако што ћемо га подесити на ситне отворе због којих се под притиском вода појачава али је излази мање. У вези славине постоји и могућност поправки као начин уштеде воде где би се уместо капљица вода зауставила тако да не цури када то не желимо. Ако се негде и дешава да цури вода , поставите лавор или неки балон који би сачувао капљице , које су касније оформљене у воду за заливање или неку другу намену. Ако желимо спречити загађивање воде требали бисмо се позабавити очувањем природе од отпадака који се не рециклирају као и смањеном потрошњом таквих производа. Један од загађивача воде из дома је средство за прање суђа које садржи фосфат (прочитајте колико има фосфора и умножите са 3) јер фосфат није неопходан а уништава потребно у свим водама . Овде детерџент замењујем сапуном за прање посуђа, погађајте чак је и трајнији.
2017 05 18
3. ПРИМЕР Шта да радимо са отпадом који се не разграђује? Као прво не умножавајмо га а као друго отклонимо га у својој близини . Ако идемо у радњу, шопинг увек носимо са собом платнене кесе уместо да узмемо нове неразградиве које нам у кући сметају. Ни једна кеса није тешка а много значи. Исто важи и за све остало, купујемо ствари које ћемо носити и продати или дати некоме а не бацити , играчке које су од дрвета и које ће се сачувати кроз генерације уместо да нагомилавамо нове пластичне које се лако униште и излижу, попуцају или се налепнице одлепе а текстил избледи. Ако негде видимо отпад (стакло, пластику, конзерву) убацимо у смеће, кесу или понесемо у свој лични магацин који смо са неким или сами оформили (за оне најхрабрије :) Смеће би требало да се подели на 4 дела : 1. Пластичне флаше (и пластика и стиропор уопште) , 2. стакло , 3. папир 4. Метал ,батерије (које се такође могу дати установама које их скупљају добијајући заузврат велику суму новца као захвалност за спречавање штете коју обе земљи нанесу кроз отпад) а сав отпад од хране би могао да се остави испод земље јер служи за обнављање и бољи квалитет земљишта. Центри за рециклажу би требали да се налазе ван насељених градова где бисмо остављали отпад (а они би требали да омогуће приступ како би свако донео свој прилог за очување и рециклажу). Многе установе сакупљају чепове или батерије а старе уређаје је могуће продати и тиме спасити природу и људско здравље.
2017 05 20
3. Одећа која на овом сајту цвета Мноштво одеће, обуће, торби , козметике а све то је могло да се баци или да стоји и да се не користи већ само заузима простор. Није реч о томе да су ствари за бацање него да се нама намеће да купујемо ,будемо увек другачији , занимљивији , да продамо гардеробу и купимо неку другу . Због тога волим да купим на овом сајту као што волим и у бутику или на пијаци јер знам да се овде енергија окреће око коришћења ствари а не чувања или бацања. Једно бих још додала да ствари које сам поклонила некоме од својих они не цене и оне стоје док овде када купујемо ствари ценимо као да смо их ми сами пронашли и заиста их носимо са већим задовољством. Када би само још кесе у пошти биле еколошке, разградиве :)
2017 06 01
odlicna tema! podrzavam sve napisano. :) i sama se trudim da ustedim sto vise energije, a narocito brinem o cistoci zivotne sredine. stojim iza toga da je neophodno uvesti drakonske novcane kazne za bacanje smeca po ulici i prirodi jer ovaj narod se ne osvescuje dok mu se ne udari po dzepu.
2017 06 01
malo kasnim sa odgovorom. dobra je lista, vec neke stvari i praktikujem poput koriscenja platnene torbe za kupovinu, ne kupujem vodu i nosim caj od kuce u svojoj termo casi posto kafu ne pijem. samo ne bih probala platneni toalet papir, preterivanje je. :) ovih dana treba da posetim jednu lepu varos u kojoj se rucno izradjuju sapuni, pogledacu imaju li i deterdzente.
2017 08 08
Vis Vitalis и гледам да ли и сама то практикујем -Више кувам и спремам домаће слаткише -више поклањам храну коју иначе не једем (слаткише) -са водом која цури из климе заливам вањско цвеће никако воће и поврће и зачине!
2017 08 15
.
2017 08 15
Како најбоље уштедети струју, нет ? Отићи од куће на тренинг, пешке , дружити се, ићи у ресторане, кафиће- хеј они већ све то имају али и више од тога-знате оно кад немате потребу да висите на нету... Како најбоље уштедети воду? Са водом која није загађена (у којој сте прали воће) можете залити зачине и воће. Са водом из климе-цвеће. Са водом у којој пртете руке или са водом која отиче док не дође топла-можете пустити воду у вц шољи. О кесама .... и пластичним флашама Сами процените :) Али од свега да се само не потенцира производња извоз нафте већ да се то бојкотује. Само да се не пали ватра не уништава природа ! Од свега то је можда најважније.
2017 09 27
pa da napisem i ovde da svi vide :) bila sam kod jedne gospodje koja godinama pravi ekoloski cist deterdzent za ves. ne secam se tacno zapremina i gramaze, ali sastojci su sledeci: voda, kalcinirana soda, obican sapun koji izrendate ili sameljete, etericno ulje po zelji (ja nisam htela nijedno) oprala sam par majici ovim praskom i oseti se samo svezina, nema neki odredjen miris (bilo bi da mi je dodala ulje). moze i za rucno i za masinsko pranje. i za beli i za sareni ves.
2017 10 03
Врх ! Хвала ViVitalis на подељеном искуству :-) То морам пробати :->
2017 10 04
Аничице добро нам дошла м =) Осећам се као неки водитељ =/ али ... Ана хвала ти што си нам дала своје предлоге =D Нама је част да послушамо савете једног студента екологије =) Давно смо причале о овоме али има нових предлога и сваки савет или новост у вези ове теме је добра вест за све нас. Нјавише купујем те туфере за чишћење и видех у лилију да имају од материјала али сама ћу сашити то је материјал као за пешкире али онај најмекши и најтањи. Важно је да буду мекани и танки да не би упили превише или били груби. Треба имати пар комада . Вода највећа дилема , успела сам да наћем начин да је прочистим, користим апарат за еспресо само што кажу да опет вода губи нека својства. За пластику сам чула од човека који проучава квалитет вода у Србији како је најбоља вода која тече. Поежелела сам овог тренутка да неко направи расвету која ради на соларну енергију. Соларна енергија лек за еко-савесне =) а трошење земљиних ресурса дилема коју желимо решити. ;)
2017 10 14
Мале новотарије: -Увела сам малу стаклену флашу а видим да има и нова лагана неуништива флашица од Guarane- метална ,лагана са нежним врхом да брз бриге пијете из ње!!! - проблема имам са мојима јер они купују сокове , намазе које могу и сами направити, слаткише упаковане у две три различите амбалаже ... покушавам да их спречим направивши им сок који имамо већ у зимници итд.. правим свашта само да се не иде сваки час до радње ,све правим од житарица и одлажем у нешто разградиво или што нам остане па поново користимо. -ДОМАЋИ детерџент пробала али га сместим у бубањ и додам само у бели веш. -Користим мање средстава (за вц и стакло,дезинфекцију,дрво ) а преферирам АЛКОХОЛ , соду- бикарбону и за дрво уље. - код мене се баш троши па се користе они џиновски сунђери у кухињи. Но и ту се мешам, јер у мојој кухињи користим мали сунђер (паковање од око 10-ак) који увек добро процедим на крају да би увек био што чистији и да би трајао.
2018 10 11
1 2