Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Forumi /

Lepota, stil, zdravlje /

Ishrana, recepti, ekologija /

Biti sam protiv svih , kako? Vegan !

Како се борити сам против свих у окружењу? Има ли неко искуства? Моји спремају клопу на ватри , највише животиње а ја сам друга крвна група (тата аб мама 0 ја б, муж 0) и они воле месо а ја не. Не само што не волим месо већ сам уверена у живу храну да је најздравија. Не бих дужила о томе да ме не може запасти да спремим ручак само ме интересује како поред свих проблема још и имати борбу са породицом која фанатично спрема мрсну храну верујући да је баш то потребно свима па и мени. ...ако нас је више делићемо рецепте свеже хране , за сада имам неке а почела сам да избегавам месо у чорбама и иначе... Ми породично од детињства једемо меснату презачињену храну (ја тешка срца) и нисам до пре 10-ак година знала да је поврће свеже само и чисто још лепше и да је воће замена за све оне слаткише на које откидам. Решење је је за мене да спремам храну без обзира на њихово убеђивање! Е сад интересује ме мишљење ако неко има слична искуства. Хвала
2019 06 18
Moja deca ne jedu meso . Devojke su , odrasle i od kad su se odvojile od kuće i počele da studiraju, polako su izbacile meso iz ishrane. Ali nisu vegani. Proteine unose kroz jaja ,gljive, po nekad morska riba i plodovi mora , mahunarke , orašaste plodove .. Tako da nije to baš veganski stil ishrane već više odustajanje od mesa toplokrvnih životinja. Od krad su one krenule tako i sama sam skoro potpuno izbacila meso iz ishrane i definitivno se osećam izvrsno , imam neverovatnu količinu energije , potpuni detox organizma. Jednom nisam jela meso 3 meseca i na nekoj proslavi sam pojela manji komad. Stomak me je danima boleo , mučnina i užasan miris mesa -ne mogu opisati . Suprug jede meso i ne može bez njega . Normalno kuvam ali me ne mrzi da sebi spremim nešto sasvim drugo ili pojedem sveže voće i povrće umesto klasičnog ručka. Apstinencija od mesa je delom jer smo protiv ubijanja životinja a delom i zato što je svinjsko, pileće i juneće meso puno hormona, antibiotika , GMO hrane koja je okidač za tumore. Ni povrće i voće nije bezazleno pa ga peremo u sodibikarboni ili ljuštimo prvi sloj. A imamo i netretirano u bašti.
2019 06 19
Što se tiče osude okoline u početku je bila baš izražena. Više ubeđivanje da to nije dobro . I sada ima je kod onih koji prvi put čuju. Iskačemo iz stereotipa gde je na proslavama glavni cilj nakrkati se roštiljem i naliti sebe gaziranim sokovima. Često nas neko i 5 puta pita da li zaista nećemo roštilj ... Meni je to preteško. Ne pijemo ni gazirane sokove ,a ćumur kad se izmeša sa masnoćom iz mesa koja kaplje preko rešetki , pravi izuzetno kanceregon dim koji prodire u meso ; lekarska komora razmatra da ga zabrani. Mohj mama i svekrva su prihvatile i ok su. Društo se postepeno naviklo . :) Sremanje sveže hrane ? Nutribulit smo kupili odavno, čim se pojavio i ja pravim smutije , sokove od svežeg povrća i voća u koji po nekad dodam malo barenog smeđeg pirinča. : Budi svoja, jedi ono što ti prija ali i kontroliši krvnu sliku, prati svoje zdravlje - nekom može da škodi . Izbaci mleko svakako. Ono je još gore od mesa.. Puno te pozdravljam !!! :)
2019 06 19
Ne znam koliko dugo se ovako hranis, ali ja sam vegetarijanac punih 5 godina, od svoje 17. Naravno da je u pocetku bilo haoticno u kuci i bukvalno su mislili da cu da umrem, ali se sve smestilo s vremenom. Samo odmah staviti do znanja da ti to neces menjati, da je to tvoja odluka i da oni tu ne mogu nista. Moja majka vec godinama kad odem kuci pazljivo planira sta ce da sprema za mene, a dok sam zivela sa njima, sve sam spremala odvojeno. Jedno godinu dana je to tesko negodovanje trajalo i onda su iskulirali kad su videli da nema vajde i da sam zacrtala.
2019 06 19
Хвала Вам најлепше , значи ми свако мишљење:) Драга Maculi, ...не би ми било страшно да се “омрсим” али не осећати потребу за млечним производима а бити принуђен је за мене посебно тешко. Код мене скоро сваки дан има печења, роштиља, свега што сте набројали. Мени то не прија ,почиње ми бити мука. Осећам се лоше последице као да можете осетити кроз слабост целог организма. Наравно лепо је што Вам неко нуди храну и брине али... ово је она тамна страна заједнице. Припремам залихе да спремам рижу, гриз, сојино млеко и свежу храну (raw food) од житарица и поврћа и воћа а понекад ако се нађе неко јаје или ситница неће бити страшно. Мада битно је да је већина са воћних и поврћних пијаца. Дан када будемо живели сами биће дан када ћу ако треба спремати мужу другу храну а себи ову без меса. Добро је дали сте ми наду :—). Знам о млеку јер ми једино не прија за кожу осим ако је домаће мада сам више за сојино (имам Zajic млеко сојино у праху). Хвала Вам Maculiii , :-* Поштована Nina, Не храним се као веган, понекад избегавам када дође пост тада одморим тело. Али ни тада не бих јела ни рибу да ме и тада моји не терају мислећи да је само то храна-месо. Термин је ту да се боље разумемо и прострањенији је него посна храна која ми дође као жедном вода ал је посебна прича то нуткање од стране месоједа :—) па ће вегани разумети колико штрчим ако не узмем месо после чорбе од три врсте меса. За моје сам и ја веган ал знам да то никако нисам већ желим да спремам сама и одбијам то што се нуди. Свака част на упорности сетићу се Вас у борби са месоједима :—)
2019 06 20
:") <3 <3 <3 Ako bude potreban neki savet oko pripreme sveže hrane , tu sam. Apsolutno podržavam antimesojede, kao što svako ima pravo da bude drugačiji i da misli na svoj način i živi kako mu odgovara. * Nama dragi ljudi su često zabrinuti za naše zdravlje jer misle da ćemo umreti bez mesa. A meso i mleko se najduže vari u digestivnom traktu, otežava nas, nadima, zagađuje hormonima, antibioticima, antifungicidima, ati ovim, anti onim ...čime kljukaju jadne životinje da bi ih od rođenja do klanja (u najsurovijim uslovima) održal zdravim i debelim. I mi ondo to meso nudimo svojim bebama misleći da radimo dobro. :( Ko ne može bez mesa, nak ga jede što manje i kupuje organsko. Kome prija bez mesa , podržite ga , jer je to sam izabrao kao što neko bira da sluša grand a neko bi radije na koncert klasične ili rok muzike. Izbor je na čoveku . Najlakše je osuditi. Ali ovo je Balkan i čovek će te pre maljem po glavi nego dati ruku.. :( A svi nama dragi ljudi će odustati od nutkanja kad vide da se koža pročistila, pritisak normalan, vid se poboljšao, da je linija bez suvišnih kg, bez sala oko stomaka , da bora nema iako je prošla pedeseta -ten savršen , blistav. Eto to su prednosti ... uz svu humanost i dobrobit prema životinjama . :") :") :")
2019 06 20
Maculi ако уопште треба наглшавати слажем се са свим наведеним. Кад стигнеш објави овде у теми најомиљен прост рецепт или било шта о тој храни. Ја за сада преферирам храну која засити (житрице) и још не видим да ћу то спремати баш свеже већ окупано кључалом водом ал полако. Код мене јако споро траје све ово и увиђам да је лако са воћем и поврћем а све друго (ручак и доручак, грицкалице) то научиш и можеш и месоједу додати као прилог у порцију , што би они рекли за нас -да приложимо неку салату уз роштиљ :—) неће да може, одушевиће се интегралном рижом зачињеном паприком ;—) Када би ме моји чули да изговарам овај жаргон са месоједима наљутили би се сви од реда :-0
2019 06 20
Hoću , Tanjice .. :") Trenutno sam kratka s vremenom , raspisah se na drugoj temi ali potraži na netu recept za naćos zdrave grickalice koje su preukusne , zdrave od žitarica i semenki . Pravila sam ih 2 puta i još ću .. Uglavnom kukuruzno brašno , lan (prirodni estrogen , ne onaj iz mesa) , suncokret , šta god imaš.. Kao čips je , divan. Brznski i ovo : Likopen iz paradajza je zdraviji kad je skuvan pa slobodno kratko kuvaj paradajz čorbicu s belim i crnim lukom , paštrnakom i šargarepom narendano sve . Ja je volim hladnu . A punim i krastavce drugim izmiksanim povrćem i prelijem soja sosom. Salata od mente i koprive s maslinovim uljem i jabukovim sirćetom ( zasadi u žardinjeri na terasi ako nemaš baštu). Voćne salate u izobilju ali ne izbacuj bananu , zbog Mg. Ona oblaže i crevnu floru i štiti je od želudačne kiseline ako je imaš pojačanu , sada. Suve banane su u Indiji oduvek bile lek ali i ukusna grickalica. To možeš i sama da osušiš u rerni.. :) Ne kupuj u zdravoj hrani, bolje je ovako. :) Uživaj u letu i izobilju onog što voliš !!! <3 <3
2019 06 20
Evo ja cu da ti napisem nesto najbolje sto sam u zivotu probala, od kada ne jedem meso. Sarma sa orasima. Znaci sve radis isto, samo tretiras orase kao da su mleveno meso. Naravno, meljes ih masinom za meso i onda budu identicne konzistencije i kako da kazem, teksture, kao mleveno meso. Mene je to apsolutno odusevilo, jako je zasitno i mnogo ljudi nije ni osetilo razliku, sad kad sam se vec usemila u pravljenju 😁 Elem, ono sto ti ja mogu reci, jeste da slusas svoje telo i da ne obracas paznju ni na sta sa strane. Najvažnije je ono sto tvoj organizam trazi i zeli, ja sam znala da mom telu nesto fali onog momenta kada je pocelo bukvalno da odbija sve vrste mesa, imala sam nesnosne mucnine i bolove. I onda sam shvatila da je eto, odjednom, posle 17 godina zivota, moj organizam odlucio da mu treba gomila sirove hrane i ishrana bazirana na vocu i povrcu. Slusala sam svoje telo tad, slušam i sada, do sad se nisam zeznula. Srecno 💪
2019 06 20
Nina0512, ovo je savršena ideja !!! :) :) Orasi... nikad se ne bih setila da njima punim sarmu. Mogle bi i tikvice i paprike.. :") Ekstra !!!! Puno hvala na ideji a sigurna sam da ima još sličnih nama , ovde na forumu i očekujem i ja još neke dobre recepte.
2019 06 20
Jao, nadam se da cete probati,stvarno je savrsenstvo. Da ne lazem, uhvati me nekad zelja za tim specificnim slanim ukusom mesa koji se ne moze nicim zameniti i ovo mi najbolje zadovolji tu zelju, stvarno je neverovatno koliku slicnost ima sa mesom 😁
2019 06 20
Ja sam B krvna grupa, ukus zumanceta, konjskog mesa, preradjevina od konjskog mesa, crvena vina, dzigerice pogotovo a i skoro sve iznutrice, kopriva... Me izaziva na povracanje. To su namirnice pune gvozdja, i kad sam isla jednom prilikom kod dr, preporucio je tako neke vrste namirnica koje moram da unosim jer sam anemicna, gvozdje opada. Sve sto je naveo je meni izazivalo mucninu zbog ukusa. Na kraju sam dobila gvozdje u piluli i od toga sam se danima oporavljala, stalno u isto vreme bolovi u stomaku, veoma lose sam se osecala. Ali sam morala, zbof trudnoce. Kao devojka sam jela sve, osim ovih gore navedenih namirnica. I onda sam bezveze pocela da se hranim skoro samo vocem povrcem i zitaricama bez mlecnih proizvoda, ali jesam jela piletinu i ribu. Osecala sam se bas dobro. Meni su rekli posle terapija hematolozi da moze sve da se jede, ali da se ne koristi ulje tretirano na visokim temp(namirnice przene u dubokom ulju), da mast moze, ali bas bas mala kolicina. I margarin nikako, nego maslac. Mleko niko nije pominjao, a kroz terapiju se jelo i mleko, i jogurt i pavlaka i sirevi mladi. Tako da ne znam kakve veze to ima sa tumorima. Sa tumorom ima veze da se u organizmu pravi bazna sredina. To im ne prija. Ali opet go nije konstantan nacin ishrane. Treba biti prilagodljiv svom telu. Ja jedem zdravo, al evo poslednjih god dana mi se samo jede cokolada, i konstantno trazim izvore cokolade po kuci da ih pojedem. Bez mesa se svakako moze. Samo ne potencirati svoj princip ishrane , ne obracati paznju na komentare i sve se stisa i uzivate u svom nacinu ishrane
2019 06 23
Хвала Вам на рецептима јер је сваки злата вредан. Прилажем их у своје рецепте <3 Има толико предивних намирница које по мени имају бољи укус од меса и слаткиша. Бундева. Само ћу то рећи. Онда паприка пуњена кромпиром. Карфиол. Парадајз и краставци у свим облицима. А пре годину дана открила сам на јутјубу ( МајаЗмаја ) цацики : уситните неке коштице које имате са краставцим ,црним и белим луком додате мирођију а може и мајчина д. и мало лимуновог сока. Размера од прилике два краставца на главицу црног и белог лука и шаку семенки по жељи (кикирики/ораси/лешници/бадем/беле и црне семенке) а лимуна и морске соли постепено додајте по жељи. Потреба за чоколадом се може утолити са бадемима а сам марципан се може напрвити и од лешника а можда и од ораса (ако нису горки). Само се направи смеса од уситњених коштица (да буде у праху) и дода шећер у праху и арома бадема. Све се нађе само треба наћи нешто где одлажете добијене слаткише или имати залихе коштица и воћних шејкова. Млеко од соје у праху је идеалан да замени укус млека ако желите пун угођај за шејкове.
2019 06 23
Мацули ништа не избацујем а банану једем на недељном нивоу у годишњем просеку тек да не претерам. Спашава ме финнсијска незвисност од месоједа јер овако увек сама купујем и обогатим се нмирницама које само ја користим а које се не кваре брзо и узимају се на мерење). Љубитељ сам и слатког теста са лимуновим соковима или киселим и слатким воћем ал биће ваљда и неки рецепт са свежим пецивом и кремом од воћа. Ту набрајам вољеније и од палачинки урмашице и гомбоце које сигурно знају бити и здраве ако ништа више од купљених слткиша тешких за варење и пуних шећера.
2019 06 23
Jaoo, gomboce.. :") :") :") <3 S višnjama, šljivama i kajsijama. Volim da pravim ovakve mešane gomboce iznenađenja .. pa ko koju gombocu s kojim voćem izvadi u tanjir. Trudim se da se se spolja ne prepoznaje punjenje a lično preferiram one s kajsijama. Stiže sezona kajsija a to je izuzetno voće za naš organizam. Domaći pekmez od kajsija se lako pravi . Uveče se kajsije očiste od koštica i na svaki kg voća (izmeriti) stavi se 220g šećera. Recepti uglavnom kažu oko 300g ali meni je to preslatko. Ostaviti da prenoći a da se prethodno izmeša sa šećerom i čistim rukama izgnječe kajsije. Ujutru taj lonac stavi da se polako kuva na jednoj ploči šporeta i kad počne da vri , neprekidno mešam većom drvenom varjačom. Tada na drugu ploču stavljam drugu pliću i širu šerpu i odvajam iz velike posude po 4-5 punih kutlača već vrelih kuvanih kajsija koje ukuvavam dok ne postane gusto ali da ostanu komadići kajsija. Onda to ukuvano sipam u tegle, prethodno zagrejane u rerni i dobro oprane. Iz jedne ture ukuvavanja napunim oko 1/4 - 1/6 tegle , zavisi od sočnosti voća. Ne zatvaram napunjeno već samo stavim da se ohladi -prekrijem pamučnom čistom gazom. Nakon nekoliko dana gore se uhvati tanka korica. Nju poprskam s malo alkohola , pa zatvorim pokopcem. Ako imate hladan dobar špajz, ni ne morate zatvarati uopšte. Mi pojedemo pola teglica pre zime a skuvam ih 30-50 svakog leta (rolat s pekmezom, palačinke .. ). Dodati cimet preko pekmeza kad se mažu na palačinke , slatki sir ili banane. Ili sve zajedno. Savršenstvo! :")
2019 06 23
1 2 Sledeći