Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Forumi /

Lepota, stil, zdravlje /

Zdravlje /

Vulvodinija

Ima li neko od vas iskustva sa ovim bolnim stanjem i šta koristite da se oslobodite bola i da li je neko uspeo da se izleči? (Mislim da nema teme sa ovakvim naslovom na sajtu). Takođe, ovo stanje u ginekologiji je veoma malo istraženo pogotovo kod nas, tako da se uglavnom obaveštavam preko stranih sajtova na engleskom jeziku,jer svaka zemlja uglavnom ima svoje asocijacije i povezanosti sa grupama ljudi koji pate od ovog stanja. Vulvodinija je disfunkcija vulve, bolna vulva - a bez ikakvih gljivičnih problema npr., stanje uredno - ali se dešava bol, peckanje, užasno probadanje, kod nekih i nemogućnost sedenja, vožnje biciklom, ... mi smo imali sreće da nađemo ginekologa koji je shvatio o čemu se radi i nakon svih pregleda, uzetog brisa, vaginoskopije odredio da je vulvodinija. Ako se nađete u ovom to je to, pa molim da se javi neko sa sličnim iskustvom kako bismo mogli podeliti iskustvo. To su delimično i grčevi u tom delu tela, osetljivost nerava, možda i problemi sa karlicom... Hvala.
2020 08 27
P.S. Samo da kažem - ne tražim objašnjenje o tome,niti išta takvo jer sam pročitala dosta toga i informisala se - ali mi je potrebno da čujem neko iskustvo,devojaka,žena, koje su imale ili nažalost imaju trenutno ovaj problem. Ukoliko čitamo naše sajtove,nećemo naći bog zna šta, niti neke pozitivne misli povodom izlečenja. Zato,kako neki ginekolozi kažu svojim pacijentima, nedovoljno znamo o tome, istražujte po netu. Sramno je da se u 21.veku ne zna ništa o ovom stanju u krugu doktora koji treba da prepoznaju simptome vulvodinije.
2020 08 27
Sarlot iz Sex i grad je lecila vulvodiniju 4 sezona ,epjzoda 2
2020 09 05
U svakom slučaju, hvala na komentaru, ali to nije ono što ja tražim. Samo sam pitala da li neko ima iskustva sa lekarima i slično...lečenjem.. To što one pričaju u seriji nije relavatno, niti može nekome pomoći, ali može odmoći. Istražila sam malo taj momenat iz serije, iako to nije nikakvo stručno mišljenje, a ovde možete pročitati komentar osobe koja pati od vulvodinije, a koji je vezan konkretno za scenu iz iste serije: "One day I was watching an episode of Sex and The City where I heard for the first time the term Vulvodynia. In that episode Charlotte was diagnosed with it, and she mentioned about it at brunch with the girls. I remember all four of them laughing, not taking the matter seriously, and, the worst part was when Carrie asked Charlotte if it hurts, and she said no. I have nothing against the show, in fact I’m a huge fan, but I was extremely disappointed how they addressed a serious medical condition. Not only does it hurts like hell, sometimes you can’t even sit down because anything that puts pressure on the vulvar area aggravates the pain." Dakle, u seriji je to spomenuto iz nekog fazona, a bez istraživanja o tačnom stanju - te je predstavljeno potpuno pogrešno, publici. https://www.rarerevolutionmagazine.com/blog/vulvodynia-the-story-of-how-i-suffer-from-an-excruciating-chronic-pain-in-my-vagina
2020 09 05