Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Lepota, stil, zdravlje /

Zdravlje /

Vegetarijanci, vegani, pomozite!

Trebam neke recepte presne hrane, dakle termicki neobradjene, npr sa nabubrelom psenicom, jecmom i ovasom. Stagod ustvari, nove smo u ovome, majka i ja, nasle smo neke recepte, ali molim za Vasu pomoc! Koji sajt da posetim, jer napominjem, danima sam po netu, i nikako da naletim ne presnu (sirovu) hranu. Jelica
2014 06 18
Jel postoji neki određeni razlog zašto mora da bude termički neobrađena? Ja sam isto relativno nova, nešto više od pola godine sam vegetarijanac, možda mogu da pomognem. [:lepota]
2014 06 18
Da, postoji, medicinski. Hvala mnogo :)
2014 06 18
Pretpostvaila sam da je medicinski. Prvo bih vam savetovala da pročitate dosta stvari o samom vegeterijanstvu (internet je prepun toga) jako je bitno da naučite da kombinujete namirnice i da biste znali kako da unosite sve neophodne aminokiseline (ima ih 6) vitamine i minerale. Kad se to nauči ovakav način iskrane je daleko bolji nego israna sa mesom. Samo je bitno raditi to na pravilan način, nikako jednolična ishrana. Ishrana presnom hranom je još veći stapen vegeterijanstva ali je jako zdrav, poznajem osobu od 54 godine koja se na takav način krani već par decenija i izgleda sjajno, zdravo puna energije. LadyRed vam je dala korisne linkove, počnite odatle a na netu možete naći razne blogove, sajtove...uostalom ima toliko namirnica koje možete kombinovati da prosto i ne postoji granica :) Srećno :)
2014 06 18
Vama hvala svakako, nasla sam ja po nesto na internetu, hranom se bavim vec duze vreme, po struci sam hemicar, ali me medicinska biohemija zanima posebno. Sanitarna hemija tek! Slabo se nalaze ti ecepti sa presnom hranom, pa rekoh da pitam ko je vec oprobao recetpe, da ne lutam mnogo. Evo sta me jos zanima- mogu li se tikvice jesti presne, poput krastavca? Za sad znam samo kako se priprema psenica, jecam i ovas, ne znam recimo da li se moze i kako jesti heljda, pirinac.. Ako neko zna, dobro bi mi dosla pomoc! Jos jednom, hvala!
2014 06 18
Hvala :), mada i ja postavih temu u pogresnom fajlu, tek posle primetih da ima za ishranu i sl.
2014 06 18
Nisi puno promašila, kad mogu da se reklaniraju ovde :/ tvoja tema je skroz na mestu :)
2014 06 18
Zahvaljujem se i na linku foruma Ana.rs, gde sam pronasla ono sto sam trazila. Objasnjenja neka uz recepte. Zahvaljujem se divnim devojkama koje su mi pomogle, i javite se, mozda me obradujete jos nekim informacijama :)
2014 06 18
Ou jea! :) Prelazimo odmah na 100% sirovu, majka i ja, ona mora , a ja iz solidarnosti, a i zelim, oduvek sam volela vise sirovo povrce nego bareno, npr karfiol, brokoli, cak i krompir u listicima. Sto se tice tih problema, uglavnom sa varenjem, ona poticu od mnogo toksina, samo je potrebno ciscenje creva slanom vodim ili jos bolje klistirom, i to brzo nestaje. Ja sam vec par dana na presnoj hrani i nikakve promene nisam osetila (lose mislim), bez obzira sto vezbam, ne osecam iscrpljenost , glad i sl, dok moju majku malo boli zeludac, ali i to ce proci uz detoksikaciju koju je vec pocela prmenjivati. Problem su mi ti receti, s obzirom da se ne jede hleb niti bilo sta od brasna.. Polako se snalazim, i vi ste mi , divne devojke dosta olaksale izmisljanje recepata ovim gotovim linkovima :)
2014 06 19
Neku hranu ne smes jesti sirovu, npr spanac i boraniju. Ljudi uvek zaboravljaju da sirova ishrana ne znaci da ne kuvas nikad nista, vec da ne kuvas preko 40 stepeni, dakle, smes kuvati npr krompir ali na tihoj vatri. Takodje, mozes pirinac integralni da kuvas, najpre ga potopis u vodu preko noci i onda ga sutradan kuvas. Ko je na selu i ima onaj sporet smederevac, to je super , 2-3 sata stavis serpu u kraj da se lagano krcka nesto, npr za dorucak jedes presno a rucak ti bude npr taj pirinac plus neka salata od povrca... Dakle, smes kuvati ... Dok sam bila na raw ishrani, moj dnevni meni je izgledao ovako: dorucak - voce (slatko i slatko/kiselo ili kiselo i slatko kiselo --- ne smes kombinovati slatko i skroz kiselo voce, npr banana i limun -- limun ne dozvoljava da se banana svari kako treba....dakle ,slicne ukuse kombinuj) dakle, doosta voca za dorucak jer je on glavni.... rucak --- krompir pire ,skuvam na tihoj vatri krompir i blitvu npr, i uz to salata krastavci ,recimo uzina -- kikiriki/ lesnik / suvo voce svih vrsta vecera - voce u vidu 2 banane ili pak cedjeni sok od voca...
2014 06 19
Hvala Sanja, neverovatno je koliko smo neupuceni dok nam zdravlje nije ugrozeno!
2014 06 19
Hvala Mila! Od velike ste pomoci :) . Hvala na vremenu koje ste ulozili u ovu temu, i na lepim i motivacionim linkovima :) Mnogo clanica mi je pomoglo da dodjem do saznanja o sirovoj hrani. Do skoro nisam ni znala za ovaj nacin ishrane. Iz puke radoznalosti sam probala! Ima vec skoro 10 dana kako jedem samo sirovo, i odlicno se osecam. Na treninge idem redovno, ne manjka mi energija, lepse spavam i jos lepse sanjam :) Nisam zelela da se odreknem kafe, ali je ona dobila ne bas prijatan ukus tako da sam i nju batalila. Iz navike je skuvam, pa i jutros, uzmem srk, dva, ne svidja mi se, i prospem.. I tako, ako je neko zainteresovan, preporucujem od srca!
2014 06 24