Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

Forumi /

Lepota, stil, zdravlje /

Ishrana, recepti, ekologija /

Spanac - neka ideja ? :)

Dobili smo puno korito domaceg spanaca, a kako ga mi jedemo tj koliko cesto, bice za zeceve. Imate li neke interesantne recepte mozda sa spanacem, a da izgleda privlacno onima koji ga bas i ne vole... Ja volim kuvanog, ali niko nece...mozda da probam kao projaru sa spanacem? :)
2019 03 30
Spremam ga na maslacu kao varivo. Spremam velike količine, kupim 1.5-2 kg i to nam je za ručak, volimo spanać a i on kad se skuva nije baš izdašan. Obarim ga, ocedim i u šerpi u kojoj se bario tresnem jedno 70 gr maslaca (oko pola od 125 gr) da se otopi, naseckan mladi beli luk blago samo propržim i preko toga spanać, izmešam i to je to. Može ista varijanta sa maslinovim uljem ali spanać i maslac se super slažu. Možeš i pitu, proju, možeš recimo mesnu veknu, to bi trebalo deci da se sviđa - pola kg živog, začinjenog mlevenog mesa sa sitno seckanim crnim lukom i 1 živim jajetom (da veže) rasporediš prstima u oblik kvadrata debljine oko 1 cm na uljem podmazanu prijanjajuću foliju, pa preko njega rasporediš spanać obaren, pa sir, umotaš kao veknu, staviš u pleh i sa strane krompir i pečeš pod alu folijom oko 40 min na 180 i bez folije još 20 min. To isto radim i sa blitvom, zeljem, često stavim i tvrdo kuvana (cela jaja) u sredinu pa je baš dekortivno kad se iseče parče. Možeš čorbicu, možeš onaj pire od spanaća sa mlekom...
2019 03 30
Uh, obožavam, pošalji mrni :D svaki dan bih jela.
2019 03 30
Moja klinka ga ne bi pojela kao pire ili corbu, ali izblendiran, u projicama sa sirom i sa jajima kao omlet pojede. Nema nigde traga od lista, samo hrana dobije lepu zelenu boju. Pojede i pitu sa sirom i spanacem, ali bolje da ne gleda boju fila 😅 Ja bih mogla svaki dan da jedem pitu zeljanicu, tj. sa spanacem, zeljem, blitvom.. 😊
2019 03 30
Napravim i čorbicu od vode u kojoj se kuvao spanać. To isto radim sa gotovo svim povrćem koje kuvam. I karfiolom i brokolijem i keljom, blitvom, zeljem itd. Ta vodica, kocka za supu, kašika-dve tog kuvanog povrća, malo maslinovog, narendam 2 šargarepe i onda po ukusu i vremenu, nekad napravim knedle, nekad tresnem fidu, šaku pirinča, nekad razmutim jaje. Bude taman za jedan ručak a bolje i zdravije od supice-kesice, to ne jedemo.
2019 03 30
Nikad mi to ne bi palo na pamet za supu, a stalno barim neko povrće, hvala na ideji, Srebrna, to ću već sutra da uradim, jer sam planirala da pravim nešto sa brokolijem
2019 03 31
Ja sam cula da se voda od spanaca i slicnog zelenisa prosipa jer spanac ispusta nitrite (valjda?!), da se ne blamiram, nemam pojma. Zato se i kuva u otvorenoj serpi, ne poklopljenoj. To znam zbog klinca kad je bio beba pa sam citala.
2019 03 31
Jeste i ja sam tako čitala, nitrate i oksalate ne samo voda nego ih je puni on i generalno zeleno lisnato povrće pa treba paziti kod malih beba kojima se tek uvodi raznovrsna ishrana. Isto da svako od nas jede svakog dana 3 veće sargarepe za 2 nedelje imaće blago narandžastu kožu, ja sam se tu zeznula kad je moj klinac bio beba pa hajd u svaku slanu kašicu šargarepa plus nešto, šargarepa plus nešto, i tako svaki dan i odvedem na kontrolu kod pedijatra, dr kaže, dosta sa šargarepom, zar ne vidiš da je narandžast x-) Više nitrata ima salama, pašteta nego spanać. Samo umereno i sve je okej. D_d, mene to za supicu baka naučila, ona tako spremala <3
2019 03 31
A pa pastete i salame ne jede, svakako. Hvala Srebrna puno na objasnjenju, a sta je fida? 😁😁😁
2019 03 31
Fida je ona sitna testenina za supu. Kupujem domaću od drugarice, pravi je njena mama od domaćih jaja a ima i po pijacama da se nađe kod onih šta prodaju jaja, ta mi je bolja nego fabrička.
2019 03 31
Možete čak i šaku prosa da stavite ili palente, ma sve po volji i ukusu.
2019 03 31
Aaaaaaaa nisam znala da se tako zove, jesu to ustvari rezanca? 😁 Moja baka je to pravila isto sama, imamo i neku masinicu za to, napravi se testo, masina isece na tankeee tracice i posle se susi.
2019 03 31
Jeste, jeste, rezanci za supu :)
2019 03 31
Hvala 😁
2019 03 31
wow hvala svima, odusevila sam se! Svidjaju mi se svi predlozi, ova pita od Olje deluje mi kao njam! Napravila sam proju, videcu kako ce proci sutra :P Takodje pozdrav za nitrate/nitrite i sve koji su ikada culi za njih :* A ovo sa sargarepom prosto moram da probam! ! :) Ako dobijem narandzastu boju, mislim da ce da mi stoji :* Hvala jos jednom!
2019 03 31
1 2