Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Informacije koje se tiču korisnika /

Klubovi, sastanci istomišljenika /

Abortus- ZA ili PROTIV?

Ja lično, nisam za abortus, osim u slučajevima gde postoji silovanje, incest, bolest ili ugrožavanje zdravlja majke. S obzirom da imam godina koliko imam, znam kako se prave deca i prosto ne mogu da verujem da neka žena kaže, desilo se! Msm, pokušavam da zamislim kako? Saplela se, pala i jbga.... ? Smatram da treba da se preuzmu odgovornosti za sopstvene postupke. Pričam, tj. mislim na normalne parove što bračne što momak/devojka. Zna se kako se možeš zaštititi od trudnoće, pogotovo ako je neko ne želi. A ukoliko se ona desi, verujem da podsvest zene/muškarca je zapravo to želela. U suštini, žao mi je kada sam čula da je jedna žena iz komšiluka abortirala mnogo puta jer muž nije znao kad da ga vadi, pa sve dok si nije stavila spiralu, nije bila mirna. Ima i toga, ali ima i spirala, tableta, kondoma i šta sve ne. I sve one koje su rekle da jesu abortirale, imaju taj neki ružan osećaj na duši. Kad sam prvi put zatrudnela, imala sam 19 godina i bilo mi je strašno. Ćale me je napao rečima :"Da li si ti normalna? Znaš kako se prave deca, šta si mislila? Sad snosi posledice, biće teško, ali si to u biti negde i želela. " Najbolja odluka ikada. I hvala mu na tome. Smatram da svakako žena treba da ima pravo, ali isto tako smatram da to pravo nikako ne sme da se zloupotrebljava.
2019 06 02
Upoznala sam sad u bolnici ćenu ostala trudna, pije pilule. Ima već troje dece, ne želi četvrto. Dakle, ni kontracepcija nije 100%, ni spirala, ni kondom...
2019 06 02
Kada bi abortus bio zabranjen vratili bismo se par stotina godina unazad ili mozda ne tako davno. Zene bi isle kod nadrilekara i baba nekih da im rade abortus vretenom i ofingerom, perom, šilom.... Moja baba, koja zivi u nekoj zabiti, nepismena itd...abortirala je 17 puta na takav nacin. Sa 60 godina je dobila rak materice, koja joj je potom izvadjena. I dobro je prosla. Mislim da bi donosenjem ovog zakona taj scenario postao realnost u 21. veku i to je strasno.
2019 06 02
Procitqla sam sad par komentara i imala sam skoro debatu u skoli o tome. Ja sam za abortus, jer istina je sto sam procitala BOLJE ne roditi dete, nego ga rodititi da bi ga prosto ostavili na ulici ili ako bi saznali da ce vam dete biti bolesno (ne daj boze) bolje ga ne roditi nego mu prirediti patnju lroz ceo zivot, samim tim i vama. Zao mi je i zvucim mozda bezdusno, ali ako ne moze, ne moze prosto :'(
2019 06 02
Meni je tužno da da u 21.veku čitam komentare u kojima provejava stav da žena treba da rodi ako zatrudni jer jbg, to je kazna za to što je imala seksualne odnose. Pa šta ako ih je imala? I treba da ih ima i treba da uživa u njima i neće goreti u paklu zbog toga! Muškarci ne samo da nisu kažnjeni zbog toga što, je li, nisu sposobni da kako kažete "vade na vreme" (kakva seljačka formulacija sačuvaj bože) već nikome ne pada ni na pamet da sistemski edukuje muškarce koliko je neophodno da koriste kondom. Ne, oni naprotiv kondome izbegavaju jer eto, umanjuje im osećaj ili ih steže..... Dalje-ne postoji još uvek kontraceptivno sredstvo koje je 100% sigurno. Da, omakne se i onim ženama koje se zaista čuvaju. Što naravno ne znači da treba umanjiti značaj kontracepcije. Ali da se ženama ostavi opcija ili celibat ili da rodiš-pa to je na nivou srednjevekovne Inkvizicije. Još samo da se spaljujemo na lomačama zbog veštičarenja.... Ovo sve vam pišem upravo zato što imam dva sina i tačno znam šta ću kao roditelj da im ispričam na tu temu. Jednog dana će sa njima biti u vezi neke devojke i ako im se desi nešto neželjeno potrudiću se da znaju i oni i njihove devojke/žene da imaju moju potpunu podršku za svaku odluku, da imaju izbor ali da moraju da budu svesni da će konačnu odluku doneti isključivo ONE.
2019 06 02
Moje misljenje je da treba uciniti sve da do neplanirane trudnoce ne dodje i da je potrebno ljude edukovati o svim vrstama kontracepcije. A u slucaju da dodje, zena je ta koja o tome treba da odluci, jer ni jedan pop, politicar itd nece cuvati njeno dete. Abortus postoji od kada postoji i covecantavo, i samo je pitanje da li ce se raditi u zdravstvenoj ustanovi ili u nekoj supi, razlicitim tabletama nepoznatog sastava,..
2019 06 03
Tema je užasno široka koliko i život, mogućnosti, dešavanja, ženska psiha i poimanje svega. Može se čak ići u dubioze i smatrati da je kontracepcija loša, ali to su već veće filozofije, zavisno sa koje strane je posmatrač i ko će kako sebe da opravda na ovome svetu. Svi mi ljudi, uvek tražimo opravdanje/razlog, za šta god. Žena/biće, kao vlasnik svoga tela i duše ima besprekorno pravo da odlučuje. To ne može i nije isključivo i samo naše, nego u reciprocitetu sa drugima i životnim okolnostima a veliku ulogu igra i lekar, ukoliko želi da uopšte uzme tu ulogu a ne samo kiretu u šake. Svakome od nas je dato besprekorno pravo na odluku i svako od nas se nosi sa posledicama te odluke, sad i zauvek. I od svakoga od nas sve počiva. Apsolutno sve. Viđala sam žene sa 8x abortusa na stolu kojima samo fale semenkekikiriki da prekrate vreme, što ne znači da im je bilo lako, nego rešile da drže dostojanstvo. Videla sam majku koja rađa mrtvorođeno u osmom, ne jer je htela, nego jer mora. Ne može se i ne treba se suditi ni o kome i nikome, nije na nama da sudimo, na nama je da sebi i drugima bolje činimo. Abortus jeste ubistvo. Isto tako, opravdanja-neopravdanja, ko sam ja da pričam o komšinici Mici? Komšinica Mica neka misli o sebi.
2019 06 03
Definitivno za! Svako treba da ima izbor po pitanju sebe i svog tela, tema jeste vrlo opširna i postoje mnoge stavke koje su za i koje su protiv, ali ukoliko neko nešto želi ili ne želi trebalo bi da tu mogućnost i ima.
2019 06 03
Ne mogu generalizovati , jer su okolnosti zaceca razne. Mogu reci da ja nikada ne bih abortirala jer imam dete i znam koliko je divno osecanje imati ga, i trudnoca i porodjaj nisu toliko strasne i jezive stvari koje mogu da se dese jednoj zeni. Ali s druge strane sam protiv osoba koje nesmisleno i svojom greskom dovedu do nezeljenog zaceca. Vrlo je skatljiva tema, neni vrlo draga osoba ne uspeva ostati u drugom stanju i vrlo sam osetljiva kad cujem procitam neke bahatosti tipa moje telo mogu da ga arcim kako mi se iste, i ono svojevoljno sterilisanje... ne osudjujem ko je za to, ali treba porazmisliti o posledicama jer ih u ne retkim slucajevima kasnije ima..
2019 06 05
Slazem se u potpunosti > srebrna: > Tema je užasno široka koliko i život, mogućnosti, dešavanja, ženska psiha i poimanje svega. > Može se čak ići u dubioze i smatrati da je kontracepcija loša, ali to su već veće filozofije, zavisno sa koje strane je posmatrač i ko će kako sebe da opravda na ovome svetu. Svi mi ljudi, uvek tražimo opravdanje/razlog, za šta god. > Žena/biće, kao vlasnik svoga tela i duše ima besprekorno pravo da odlučuje. To ne može i nije isključivo i samo naše, nego u reciprocitetu sa drugima i životnim okolnostima a veliku ulogu igra i lekar, ukoliko želi da uopšte uzme tu ulogu a ne samo kiretu u šake. Svakome od nas je dato besprekorno pravo na odluku i svako od nas se nosi sa posledicama te odluke, sad i zauvek. > I od svakoga od nas sve počiva. Apsolutno sve. > Viđala sam žene sa 8x abortusa na stolu kojima samo fale semenkekikiriki da prekrate vreme, što ne znači da im je bilo lako, nego rešile da drže dostojanstvo. Videla sam majku koja rađa mrtvorođeno u osmom, ne jer je htela, nego jer mora. > Ne može se i ne treba se suditi ni o kome i nikome, nije na nama da sudimo, na nama je da sebi i drugima bolje činimo. > Abortus jeste ubistvo. Isto tako, opravdanja-neopravdanja, ko sam ja da pričam o komšinici Mici? > Komšinica Mica neka misli o sebi.
2019 06 05
ja sam za osvescivanje i zena i muskaraca da je abortus ubistvo, i da svojom sebicnoscu svesno oduzimaju pravo na jedan zivot. ako ne zele dete da ne rade radnju bez kontracepcije. ne treba drzava da brani i ne brani neko pravo, nego zena sama, kao i muskarac postanu svesni da to NE TREBA da rade.
2024 06 29
1 2