DŽEM OD BANANA -
5 banana
3 limuna
1 dcl grožđica
1 dcl ruma
500 gr želirnog šećera
Tegle i poklopce dobro oprati i staviti ih u hladnu rernu zajedno sa poklopcima, pa rernu uključiti na 100 stepeni i ostaviti ih da se lagano zagrijavaju sve dok ne pripremite džem.
Grožđice staviti u zdjelu i preliti rumom.
Limune iscijediti, a banane oguliti i isjeći na kriške pa ih preliti sa sokom od limuna da ne potamne. Ispasirati ih viljuškom koliko može, neka ostane i poneki komadić.
Masa će biti kašasta i gusta.
Dodati želirni šećer, promiješati i ostaviti da stoji 10-tak minuta.
Prebaciti smjesu u lonac, dodati grožđice sa rumom te prokuhati na jačoj vatri neprestano miješajući, a kad prokuha smanjiti temperaturu i kuhati najviše 10-tak minuta uz stalno miješanje.
Pripremiti vlažnu krpu, na koju izvadite tegle iz rerne, pa ih napunite odmah vrućim džemom 1 cm ispod ruba i zatvorite čvrsto poklopce.
Tegle zatim okrenite naopako da stoje oko 5 minuta kako bi se stvorio vakum, onda ih vratite u uspravan položaj i ostavite da se normalno ohlade.
sad sam nasla recept..prvi put cujem za ovo..neko pravio?
DŽEM OD BANANA -
5 banana
3 limuna
1 dcl grožđica
1 dcl ruma
500 gr želirnog šećera
Tegle i poklopce dobro oprati i staviti ih u hladnu rernu zajedno sa poklopcima, pa rernu uključiti na 100 stepeni i ostaviti ih da se lagano zagrijavaju sve dok ne pripremite džem.
Grožđice staviti u zdjelu i preliti rumom.
Limune iscijediti, a banane oguliti i isjeći na kriške pa ih preliti sa sokom od limuna da ne potamne. Ispasirati ih viljuškom koliko može, neka ostane i poneki komadić.
Masa će biti kašasta i gusta.
Dodati želirni šećer, promiješati i ostaviti da stoji 10-tak minuta.
Prebaciti smjesu u lonac, dodati grožđice sa rumom te prokuhati na jačoj vatri neprestano miješajući, a kad prokuha smanjiti temperaturu i kuhati najviše 10-tak minuta uz stalno miješanje.
Pripremiti vlažnu krpu, na koju izvadite tegle iz rerne, pa ih napunite odmah vrućim džemom 1 cm ispod ruba i zatvorite čvrsto poklopce.
Tegle zatim okrenite naopako da stoje oko 5 minuta kako bi se stvorio vakum, onda ih vratite u uspravan položaj i ostavite da se normalno ohlade.
sad sam nasla recept..prvi put cujem za ovo..neko pravio?