Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Drugo /

Razgovori /

Potpuno drugacije drustvene igre

Da li volite da citate? Volite li epsku i naucnu fantastiku? Da li vas inace u (kompjuterskim) igrama privlaci dobra i zanimljiva prica? Nedostaju vam igre kada se skupi celo drustvo uz sok i grickalice pa krenu da se bacaju kockice? A dosadili su vam Riziko, Monopol i tome slicno? Ove igre su za ljude koji ipak vole malo komplikovanije. Potrebna vam je knjiga sa pravilima (moze se naci PDF besplatno na netu), komplet posebnih kockica koji se (nazalost) moze kupiti samo u Bg-u (ali mozete skinuti aplikaciju za telefon koja "baca" kockice za vas) i "sheetovi" za karaktere koje mozete odstampati. Grafitna olovka, gumica i nekoliko papira za zvrljanje. Optimalan broj igraca je cetvoro. Jedna osoba je takozvani GM (game master) i ta osoba smislja pricu, avanturu u kojoj ostali igraci ucestvuju, avantura moze biti lov na zmaja koji terorise srednjevekovno selo, resavanje misterije ubistva, moderni spijunski triler... bilo bilo sta. Igraci smisle svoje karaktere koje "glume" u toku igre, odaberu im "klasu" (ratnik, lovac, carobnjak, druid itd.), u knjizi vide kakva su pravila za igranje s tim karakterima (koliko je tom karakteru lako da puca ili da nosi tezak dvorucni mac, da li je dovoljno snazan da nosi tezak oklop, da li moze da baca cini i koje...) i po tome se igra.
2015 04 05
Jako, jako, jako je zanimljivo, jer, iako postoje pravila koja se moraju postovati, GM i sami igraci kreiraju okruzenje u kom se nalaze. Ja sam trenutno GM u jednoj ovakvoj igri i evo, moji igraci su strasno nestrpljivi da nastavimo (avantura moze biti kreirana da se odigra za 2,3 sata, a moze se igrati i u nastavcima pa trajati nekoliko nedelja ili meseci) jer izuzetno mrze mog glavnog negativca i jedva cekaju da je ubiju (a meni je veliki kompliment da sam uspela da napravim lika koji je za njih maltene stvaran) U sledecem postu kacim korisne linkove i slike :)
2015 04 05
Kockice izgledaju ovako: [slika:c1be7fb1-6779-4774-830b-223e2325cac6] Igre koje mozete da igrate su: Dungeons And Dragons (D&D) koja postoji nekoliko stotina godina, pod ovim imenom za nju postoji nekoliko edicija, preporucujem 3.5 ediciju, nikako 4.0 ili 5.0. Medjutim, D&D se igra u "srednjem veku" (nema vatrenog oruzja) ali zato postoji igra drugog izdavaca koja je prilagodjena modernom dobu (i buducnosti) i zove se D20 (po ovoj najcudnijoj kocki skroz gore) Modern, isto koristi 3.5 pravila. Takodje postoji nesto jednostavniji, takozvani D10 sistem (ne koristi sve ove kocke sa slike, nego samo ove dve desno, sa po 10 strana, zato se tako zove) i u njemu se igraju Vampire The Masquerade (ne preporucujem novu Vampire The Requiem, losa je) Werewolf The Apocalypse itd. Vampire ja vodim, izuzetno je zanimljivo, ali istini na volju, pravila su dosta nedefinisana pa je ipak ne preporucujem pocetnicima koji nikada nisu igrali nijedan RPG. Linkovi za knjige sa pravilima dolaze u narednom postu ;)
2015 04 05
Cula sam za ovu igru i videla sam ove kockice uzivo, mnogo su dobre..Volela bih da probam ovo da igram ali nazalost ne bih imala sa kime :D Mnogo je mocno, slicno je kao WoW
2015 04 05
Eeee vidis dobru si paralelu povukla, jer SVE RPG igre koriste sistem "bacanja kockica", oprema koju skupljas i nivoi koje dobijas su samo takozvani "modifier"-i na koje se dodaju rezultati sa kocke, svaka rpg komp igra u pozadini "rola" kocke i tako dobijas dmg koji nanosis i tome slicno ;) Po D&D-u su takve igre i nastale ;) Pazi, zaboravila sam da pomenem jos nesto. Postoji kompjuterska igra koja koristi D&D pravila u potpunosti (identicne rase, klase, spellovi) i zove se Neverwinter Nights, a ima i jos dve igre koje su u tom univerzumu, Icewind Dale i Baldur's Gate, pa mozes da pokusas nesto od toga ukoliko nemas drustvo za "pravi" D&D, ali poznavala sam ranije jednog decka iz Valjeva i on je igrao D&D, tako da garant ima entuzijasta :P Pancevo ima tu srecu da nam se jesenas otvorio klub ljubitelja epske fantastike, board igara i igara sa kockicama pa se tako upoznajemo i povezujemo. Na kraju krajeva, procitas knjigice, naucis pravila, smislis avanturu i naucis drustvo da igraju, meni je u D&D-u najbolje upravo druzenje, bas zato sam i okacila ovu temu, jer mi je jako tuzno kad vidim ljude da sede i svako gleda u svoj fon ili se igraju sa drugima samo u WoW-u.
2015 04 05
Ja igram WoW svaki dan satima, skroz sam opcinjena..Taj svet je mnogo bolji nego ovaj nas. Ima mnogo vise smisla [:osmeh]
2015 04 06
E da, jos da pomenem, Cass i Olivera, slobodno me kontaktirajte u inbox da se dodamo preko fb-a ako koristite, Cass ti ako budes odlucila da zapocnes D&D, za sva pitanja koja budes imala (ako budes htela da vodis, mislim da ce ti trebati jos jedna knjiga gde imas protivnike, kako se prave i kako se bori protiv njih) ja sam tu, rado cu ti pomoci [:stidljiv]
2015 04 06
Znam za Aion, igrala sam nesto malo kod decka prosle godine ali nazalost nemam memorije za to sad :/ treba mi bolji hard disk..ali jednog dana cu sigurno igrati i to [:kezitise] Nemam fb ali mozemo da se dodamo na skajpu :) Btw ValErz nisam nikad videla zensku osobu da se toliko razume u igre [:kezitise]
2015 04 06
Razumem tvoje muke, meni treba ceo bolji komp, ja sam to igrala kod bivseg decka :D A moj komp samo WoW i moze da tera i to ne na max podesavanjima. Kleta sudba! Eeeee ja sam jedna od onih "ortak" devojaka, jos u trecem srednje sam batalila zensko drustvo jer sam bila okruzena devojkama koje je samo zanimalo ko je s kim raskinuo/smuvao se, ko je sta obukao, ko je lep i ko je ruzan. Tada sam igrom slucaja, preko jedne poznanice, upoznala druga koji me je i uveo u RPG igre i naravno, celo to drustvo je bilo musko i od tad se druzim gotovo iskljucivo samo sa momcima :D
2015 04 06
E da, ja skajp ne koristim, za kompom nisam bas toliko cesto, a na mobilnom me stalno ta aplikacija izbacuje ili se zamrzne, ne znam da li jos neko ima taj problem na Sony telefonu :(
2015 04 06
Kul :) I ja isto, imala sam jednu, eventualno dve drugarice i sve ostalo je bilo musko drustvo.. s njima isla na svirke, pila pivo itd [:osmeh] Dok sad, ne druzim se ni sa kim.. Imam decka i tu istu jednu drugaricu iz srednje koja studira u drugom gradu i to je to [:kezitise]
2015 04 06
A naaaaajgore mi je ono pitanje "jel imas neku drugaricu da me upoznas?" :D Ili sad nedavno, sestra mog druga pocela da radi sa Avonom, i pita me taj drug da li bih htela da mi da jedan katalog da pokazem svojim drugaricama a ja kao "kojim drugaricama, pa vas trojica ste moje drugarice" :D
2015 04 06
Hahahhaah dobra fora [:kezitise]
2015 04 06
:D ni ja ne koristim fejs...može skajp [:lepota] Ja imam tu sreću da je moj lap koliko-toliko solidan i još živim sa momkom koji ima baš dobar komp pa mogu da teram igrice do prekosutra. Relativno sam "nov" gejmer možda poslednjih 4-5 godina, meni je Skyrim to što je vama WoW (mada sam razmišljala i to da počenem) obožavam taj osećaj otvorenog sveta i lutaš rešavaš kvestove, gradiš lik kako ti dođe. Za ovo kratko vreme koliko se bavim igricama gomilu sam ih igrala, što onih indie linearnih, što open world, ili on-line...mada imam i ljubav ka potezmim strategijama (Sid Mayers CiVilisation mi je fav). Ako neka od vas igra Legague of legends ili Hearthsone možemo da se dodamo [:lepota]
2015 04 06
Pa ni ja nisam nesto novija od tebe, Cass, eto, od treceg srednje, to je 5god :D Samo nikad nisam imala neki "besan" komp pa sam dosta dosta igara morala da propustim. Sad sam pozajmila od decka xbox da bih bar nesto mogla da odigram ali dosta komp igara iz treceg lica koje su uradjene i za xbox su jako problematicne zbog kamere, mnogo je teze sa analognim stickovima nego sa misem pa sam tako zabatalila Deus Ex a bas mi se igrao :( Potezna strategija kazes? :D ja znam jednu igru koja je potezni kombat ali malo drugacije izgleda. Zove se Disciples, starija je i ima nekoliko delova, pa probaj, mozda ti se svidi :D Inace, igra koja zasluzuje SVE pohvale za atmosferu, samo je problem pokrenuti je i treba vam patch za nju je komp verzije ove Vampire The Masquerade koju sam pomenula za igranje sa kockicama, zove se Vampire The Masquerade Bloodlines, dosta je slicna pen&paper verziji, odlican RPG, dijalozi sa NPC-evima vam uticu na pricu, bas je zanimljiva :3
2015 04 07
1 2