Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

Forumi /

Informacije koje se tiču korisnika /

Klubovi, sastanci istomišljenika /

Trema pred ispit

Da li imate tremu pred ispit? Kako se resavate iste? Mene zna u potpunosti da paralise. Imate neki savet, neku mantru koju izgovarate i sl.? Volela ih da cujem Vasa iskustva i na koji nacin uspete da je pobedite? :)
2019 03 23
Ja nisam uspela da je se resim,a uskoro zavrsavam fakultet😃 Vece pred ispit me uhvate zivci,sve mi fali,boli,nije mi dobro...ne mogu da spavam. Ujutru bude sve kako treba,i onda sat vremena pred ispit haos,ne znam sta cu sa sobom😬 Bas bih i ja volela da cujem isto,posto mi je ostalo samo da padam u nesvest😃
2019 03 23
Samo znanje. Kad si sigurna u sebe i svoje znanje, onda nema mesta za tremu, jer trema je samo neaigurnost. Ja sam vežbala pred ogledalom da odgovaram i imala sam tremu dok ne sednem pred profesora, čim krenu pitanja, na koja znam odgovor, puna sam samopouzdanja i problema nema :)
2019 03 23
Slazem se da je resenje samo znanje. Naucila sam da ucim negde u drugoj ili trecoj godini fakulteta. Bez obzira da li je usmeni ili pismeni ispit, naucis sve i mirna si. Nema pitanja koje nisi spremila i prema tome nema oko cega da se stresiras. Naravno sve zavisi i koji faks je u pitanju, a ima i svakakvih profesora. Meni se ovo pokazalo najbolje. Dodjem na ispit znam da sam naucila sve i mirna sam nema oko cega da se nerviram, dok oni koji su kalkulisali sta da nauce umiru od treme. Zavisi i od tebe koji si tip studenta :) i zavisi da li imas srece ili ne. Ja sam od onih sto ako ne nauce jedno pitanje bas to ce dobiti, par puta mi se pokazalo tako pa lepo naucim sve i cao :D evo na masteru sam prosek 9,50. Ucim ali nije da se ubijam i nemam zivot, vazno je samo organizovati se i sve se stize :D samo polako i bez treme, plus sto na ispitu nikad ne stojim sa onim smaracima koji ponavljaju do zadnje minute pred ispit i ispituju ostale i panicno listaju knjige. Ja vece pred ispit ponovim i ujutru ustanem hladne glave odradim to kako treba i stresa nema 😀 srecno 🙂
2019 03 23
Slažem se, nikako ujutru sto puta ponavljati, ja sam obič.o znala da odem u kafić pored, popijem kafu, izlistam novine ili malo surfujem da ne mislim o ispitu, taman mi se sve poslaže u glavi i laganeze na ispit
2019 03 23
> Zvezdica32: > Ja nisam uspela da je se resim,a uskoro zavrsavam fakultet😃 Vece pred ispit me uhvate zivci,sve mi fali,boli,nije mi dobro...ne mogu da spavam. Ujutru bude sve kako treba,i onda sat vremena pred ispit haos,ne znam sta cu sa sobom😬 > Bas bih i ja volela da cujem isto,posto mi je ostalo samo da padam u nesvest😃 hahahah,sve isto :'(
2019 03 23
Ja sam celu, bukvalno celu prvu godinu povracala pred svaki ispit, bilo mi znanje na 100% ili na 10%, uvek isto. Kasnije je to nekako proslo samo od sebe, desavalo se da se ponovi pred nekiispit, ali sam tad bila u fazonu "cim sednes u prvu klupu to je to, znala ili ne znala, tad se zavrsava mucenje" :)
2019 03 23
> MinaMasa: > Ja sam celu, bukvalno celu prvu godinu povracala pred svaki ispit, bilo mi znanje na 100% ili na 10%, uvek isto. Kasnije je to nekako proslo samo od sebe, desavalo se da se ponovi pred nekiispit, ali sam tad bila u fazonu "cim sednes u prvu klupu to je to, znala ili ne znala, tad se zavrsava mucenje" :) sve sam to prosla,sve mi je jasno :D
2019 03 23
Razumemo se :) Proci ce :) A kad, to sve zavisi od 1000 faktora, nikad se ne zna, samo veruj da hoce i ne razmisljaj o tome puno :)
2019 03 23
Ovom temom ste me vratile u vreme polaganja ispita, uzas jedan 😔 kod mene je trema uvek bila prisutna bez obzira na to da li sam sve presla jednom, nekoliko puta ili sam naucila samo polovinu. Presle vi sve ili ne, profesor uvek moze da nadje nesto sto ne znate, samo ako hoce. Pratila me je do kraja studija, valjda kao neki strah od neuspeha ili da necu nesto da znam, pa cu da se izblamiram :)
2019 03 23
Ja uvek sva pitanja predjem vise puta, ali ukoliko imate ispit od 1000 strana, normalno je da je moguce da se nesto zaboravi. Koliko god dobro da znam, imam tremu, bol i nenormalne grceve u stomaku 😁 Evo cetvrta godina, i ne znam kako da se resim toga
2019 03 23
Ja sam samo za mozda 2 ili 3 ispita imala ispitna pitanja. Inace iz svih ostalih predmeta je sve moralo da se uci, pa kako bude.
2019 03 23
Nisam uspela da je se resim. Bilo je par ispita gde sam, ne znam kako oterala tremu ,:) i rasturila desetkama, dobila pohvale profesora i zaista su ti ispiti bilo pravo uzivanje. Vise puta sam zbog treme dobila nize ocene, sve to znam, ali dzaba kad prakticno ne mogu sebi da pomognem ,:) Ni disanje, ni opustanje, ni krilca od slepog misa....nista ne pomaze, mozak radi svoje.
2019 03 23
Draga PEPEJEANS ne treba da bude mesta tremi pred ispite :),pa studentski dani su mozda i najlepsi u zivotu.Ja sam se za vreme svog studiranja,a i inace u zivotu, uvek vodila logikom-sta je najgore sto moze da mi se desi...pa da padnem ispit,na koji cu svakako da izadjem u sledecem roku :) a i ti profesori,ljudi su kao i vi,znaju da budu teski ali ne ubijaju :)..A da vam iskreno kazem rado bih se vratila u te godine :),zato samo opusteno, bez treme i suvisne nervoze i srecno!
2019 03 23
Ja sam tokom čitavog svog školovanja bila veliki tremaroš. Sada sa ove distance, kada iza sebe imam završen fakultet i par godina radnog staža, sve mi to deluje smešno. Međutim, u vreme školskih i kasnije studentskih dana trema je bila moj najveći neprijatelj. Uvek se različito manifestovala. Nekad me je boleo želudac, nekad sam od treme gubila glas, a najčešće mi se dešavalo da u trenutku kada pročitaju moje ime srce krene da mi lupa 200 u minutu. To uopšte nije naivan problem, ali nije nerešiv. U početku sam mislila da to prosto ide iz podsvesti i da ne postoji način da se iskontrolišem. Onda sam se na drugoj godini studija zapitala zašto ja to sebi radim?! Problem nije bio u nedostatku znanja već samopouzdanja. U osnovnoj i srednjoj školi sam bila vukovac, na fakultetu odličan student. Pri tom nisam bubalica koja uči dano-noćno. Učim brzo , lako i sa razumevanjem. Ali džaba sve to, jer u trenutku kada trebam da pokažem svoje znanje ja vodim bitku sama sa sobom. Takođe moram da napomenem da me roditelji nikada nisu pritiskali da moram da imam sve petice ili sve desetke. Njima je bilo potpuno sve jedno kakav ću uspeh imati u školi. Tako da sam sa te strane bila potpuno rasterećena. Problem je bio isključivo u meni. Zato sam rešila da poradim na svom samopouzdanju. Zapitajte se (kao što je to neko već i spomenuo) šta je to najgore što može da vam se desi? Čega se vi to ustvari plašite i od čega strepite? Da padnete ispit, dobijete 3 umesto 5? PA?! Je li to nešto toliko strašno da ja trebam da se onesvestim ili šlogiram zbog toga? Udahnite duboko, izbrojte do 10 i opustite se. Trudite se da na profesore gledate kao na obične ljude, što oni zapravo i jesu, a ne kao na neke strašne sudije. Razgovarajte sa njima opušteno, kao kada ćaskate sa prijateljima. I da, slažem se sa PINAKOLADOM, i ja bih se sada rado vratila u te godine. Zato ne dozvolite da trema upravlja vašim životom, već je na vreme zauzdajte i živite punim plućima.:)
2019 03 24
1 2