Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Informacije koje se tiču korisnika /

Klubovi, sastanci istomišljenika /

Krpelj Ljubica...

Vec par godina u nazad,mi sin potkaci krpelja u prolece.Ovog poslednjeg sam nazvala Ljubica.Odlepila sam vise pa sam pocela da se sprdam,iako mi i nije do zezanja.Prosle godine smo imali Draganu,koja je bila zarazena,pa je pio antibiotik 21 dan...Sve u svemu nosimo krpelja na VMA,a pre toga posto se krpelj uglavnom pronadje na tusiranju,sedimo po nekim cekaonicama do 11-12 nocu da ga skinu.Psu skidam krpelja opusteno,a za dete ne smem....Cujem se sa drugaricom ona me zgranuto pita,da li je moguce da se analiza krpelja da li je zarazen naplacuje,posebno za decu..izmedju ostalog kao javno zdravlje...Nikada nisam o tome razmisljala na taj nacin,bilo mi je ok da uopste ima nacin da se sazna da li je zarazan ili ne....Medjutim ima logike u tome sto je pricala.Sta vi mislite o tome...A inace tema i kao upozorenje za ljude koji zive u Bg..Kazu da je svaki drugi krpelj zarazan,van grada i ne toliko..Pa treba obratiti paznju.
2019 06 08
Hvala 😟
2019 06 08
Moje dete je ujeo pre par godina na Avali, tokom prvomajskog izleta . Na žalost, nije ga uopšte primetila bio je manji od vrha igle i zakačio se malo iznad članka na nozi gde inače ima i par sitnih mladeža. Tek nakon nekog vremena pojavio se crveni krug oko njega. To bude ako je zaražen . Tada je otišla u bolnicu i rekli su joj da je kasno za antibiotik. :( Silna ispitivanja je prošla , srećom , ništa , nikakvih posledica nije bilo , ali i danas mi se diže kosa na glavi kad se setim svega. Da. čula sam da su u okolini BG skoro svi zaraženi.. Užas. Mi smo, davno, mazali školsku decu (na izletu) Autanom . Mazali smo im sve otkrivene delove tela a krpelji su se zavlačili ispod majica i ujedali nenamazanu površinu kože stomaka ili leđa. Svima sam vadila žgadije pincetom, vrteći nežno suprotno od kazaljke na satu i sami bi se odvojili , pa onda špricala akloholom jer nam je bilo predugo da čekamo da ih vodimo u neku zdravstvenu stanicu. Srećom , nikom nije bilo ništa. Roditelji proveravali.. Ali ni Autan ne pomaže ako se ne namaže svaki mm kože. :( * Mislim da za decu ne bi smeli da naplaćuju analizu. Moraju dete da prime čak i ako nema osiguranje. Šta reći ..
2019 06 08
Sada praktikuju da se analizira krpelj ,pa ako je zarazen,daju se antibiotici..U slucaju da krpelj ne moze da se analizira,antibiotici se piju preventivn...Analiza krvi na Lajmsku bolest se ne naplacuje,ali moze da se radi tek mesec do dva nakon ujeda krpelja....Mi smo prosli put isli posle mesec i po..Analiza je bila na svu srecu negativna.Tj krpelj je bio zarazen ali nije stigao da ga zarazi. I jos nesto novo ..Skidanje krpelja rade do 19h,ne posle,posto se ne vodi kao hitan slucaj...A s druge strane sto duze ostane na kozi to su vece sanse da se covek zarazi...Nama su ovo skidanje pre neko vece u koznoj klinici,otprilike ucinili....Nebuloza Ima sada neki Autan i za krpelje i komarce zajedno,takodje neki Dzangl za krpelje...
2019 06 08
Cifra inace kada se odnese krpelj na VMA,nije nesto velika 850 din.S obzirom da je u privatnoj lab 6000..Ali opet oni jedino na taj nacin kada im se donose krpelji mogu da imaju uvid u stanje kakva je situacija sa zarazom,odnosno zarazenim krpeljima..Posto vode evidenciju tj uzimaju i adresu krpelja ,:)
2019 06 08
Kako deca stignu do krpelja uopste, ove godine moje kucence je imalo dosta krpelja, ja mu nisam prilazila, tusiram se svakog dana ali sam u konstantnom strahu od njih, kao komarci bas su se namnozili
2019 06 08
Pa,.lepo u prirodi, mislim jedino ako neko više preferira da zatvori dete u kući, onda teško da će doći do krpelja :D Meri, mislim da tuširanje nema veze sa krpeljima
2019 06 08
Mi smo imali situaciju sa sestrinim psom, mislim da je bio decembar 2017. kad je ono bila baš blaga zima. Pas obožava na Obilićevom vencu onu travicu kod Tanjuga i voli da sedne na nju i da razgleda i tako svaki dan. Lepa travica, redovno zalivaju, vlažno, idealno za krpelje. I u sred decembra on zableji na travici i kad su došli kući imali su šta da vide. On se uvalio u leglo krpelja :o Izvadili smo mu preko 200 beba krpelja iz 2-3 dana. Fuj Veterinar se zgranuo. Na svu sreću bebe ne mogu biti zaražene, ne prenosi se sa roditelja ako su oni zaraženi. Ono je bilo stravično, uši, njuškica, nogice, guza sve su obuhvatili.
2019 06 08
Ja sam mislila da i bebe mogu da budu zarazene...Zovu se "lutke"..I to smo imali pre tri god i nosili na ispitivanje
2019 06 08
Joj,keiko ista situacija pre par godina! Mama povede kuče kid drugarice, kao dvoripte ovo ono da se izigra. Kada ga je vratila tona njih, ali se nijedan nije zakačio! Bulvalno svi šetaju po njemu! Sestra i ja smo oko 3 sata skidale te gamadi sa njega!!! Pakao bukvalno
2019 06 08
> jelena2606: > Ja sam mislila da i bebe mogu da budu zarazene...Zovu se "lutke"..I to smo imali pre tri god i nosili na ispitivanje Može biti da je tačno to što kažeš. Meni je ovo jedan stariji čovek rekao, bivši veterinar. Možda je u njegovo vreme tako bilo, a sad ovako s obzirom da te napasti mutiraju iz godine u godinu i prilagođavaju se svemu. Čak ni zaštite protiv krpelja ne deluju uvek. Na svu sreću pa tada nismo znali da mogu i bebe biti zaražene jer bi onda panika nastala, jer su malo pre toga jednog džukca jedva spasili zbog samo jednog krpelja (piškio je onu boju coca cole, što znači da je zaražen).
2019 06 08
Ja mislim nisam sigurna,da zenka izlegne negde jaja,a onda krecu ti preobrazaji,a da bi krenuli preobrazaji oni treba da se hrane..Pa ta faza pre odraslog krpelja zove se lutka...To sam saznala posto isto na papiru napisu i pol krpelja i tako saznadoh za lutku tj bebu jos uvek
2019 06 08
> Debela_devojka: > Joj,keiko ista situacija pre par godina! Mama povede kuče kid drugarice, kao dvoripte ovo ono da se izigra. Kada ga je vratila tona njih, ali se nijedan nije zakačio! Bulvalno svi šetaju po njemu! Sestra i ja smo oko 3 sata skidale te gamadi sa njega!!! Pakao bukvalno Sreća u nesreći, bar se nisu zakačili i da ste ih brzo poskidali. Kod ovog malca su se zakačili, bilo je samo par komada koji su bili osamućeni od stronghold-a. Sad mu 6 meseci nisu stavljali zaštitu i samo su dva skinuli. A i sreća što je beo pas pa se vidi lepo.
2019 06 08
> jelena2606: > Ja mislim nisam sigurna,da zenka izlegne negde jaja,a onda krecu ti preobrazaji,a da bi krenuli preobrazaji oni treba da se hrane..Pa ta faza pre odraslog krpelja zove se lutka...To sam saznala posto isto na papiru napisu i pol krpelja i tako saznadoh za lutku tj bebu jos uvek Pa da, onda je to to. Da se zaraza ne nasleđuje nego tek kad počnu da se hrane i razvijaju. Nažalost si ti upućenija u sve to iz ličnog iskustva.
2019 06 09
Da to je bio mali Mica ,:) Prsla sam skroz ,:)
2019 06 09
1 2 3