Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

Forumi /

Lepota, stil, zdravlje /

Moda /

Petite-curvy klub (do 164 cm, ali nosimo prosečne konfekcijske brojeve)

Upravo sam videla temu namenjenu malim ženama i podržavam je. Međutim, valja imati jednu i za nas koje spadamo u petite po standardu modne industrije, tj. ispod smo 164 cm, a istovremeno nam ne odgovaraju npr. one K veličine u C&A jer su one za male, a punije. Hajde da pričamo o stilu i problemima pri kupovini odeće. :) Šta nas nervira kad tražimo nešto, šta izbegavamo, šta volimo, te koji su modni saveti totalno netačni u našem slučaju. ...
2021 10 07
Ja sam visoka tačno 160, kilaža mi varira od 58 do 66 i nekome je to debelo, ali ja nisam debela. Građena sam kao peščani sat, onaj prirodni, a ne ovaj gde vade rebra, nose one jezive waist trainere i pune kukove i zadnjicu lipidima. Dakle, klasika: ramena i kukovi na najširem mestu gotovo iste širine, kukovi na početku i grudi takođe, struk negde ispod 70% u odnosu na ramena i kukove. Zadnjicu baš i nemam, prosečna je. Kupovina odeće je uvek show. Haljine i gornji delovi sa dosta elastana mogu da budu i 36, u najvećem broju slučajeva su 38. V-izrezi su na meni plunge/deep V, često prevazilaze neke tobožnje granice pristojnosti. To izgleda super. Suknje su uglavnom 38, farmerke i šortsevi uglavnom 40. Košulje su bolna tačka - većina ili ne može da se zakopča ili se otkovčava na grudima. Interesantno je koliko dugo u ponudi nije bilo strukiranih modela sa princess seams sa strane. Predmeti opisani kao "suknje do kolena" često preseku moju figuru, padnu baš ispod kolena. Iz istog razloga izbegavam i kapri pantalone. Ono što je definisano kao midi meni je do članaka i super izgleda. U najvećem broju slučajeva bilo šta maxi bi na meni išlo kao šlep neke ekstravagantne venčanice. Mini-haljine i mini-suknje kod mene budu suknje malo iznad kolena. Ako su oni retro-teksas minići, pak, dešava se suprotno: ne pokriju zadnjicu, iako nije velika. Kick flare pantalone i slični crop modeli su na meni normalne dužine. Sad, ne preporučujem ih za kupovinu jer su uglavnom skandaloznog kvaliteta.
2021 10 07
Zvoncare se vuku po zemlji i uvek je potrebna neka sitna intervencija. Inače, negde na netu sam videla tutorijal kako ih skratiti, a da ne izgube oblik. Ovaj novi trend sa farmerkama bez elastana je užasan. Obično bih nosila farmerke 40, ali ovako kukovi i butine ne ulaze u njih jer su pravljene po merama osoba koje su građene kao pravougaonik ili obrnuti trougao. Često ne odgovara ni najveća moguća veličina, 44 ili 46, a pritom se vuče po zemlji, nogavice su kao da sam obukla odeću odraslog muškarca, a pritom po širini struka tu može da stane još jedna osoba. Neke od stvari koje redovno preporučuju peščanim satovima su mi odvratne, recimo bilo šta sa peplumom. A stoje mi neke stvari za koje svi stilisti kažu ne, poput zvoncara i bootcut sa veoma niskim strukom, možda zato što su mi noge komično dugačke u odnosu na ostatak tela. Stvari gde se slažem sa stilistima jesu sledeće: nikako čamac izrez, niti onaj na pola puta do njega, nikako strukirane haljine koje su ležerno krojene u gornjem delu, nikako horizontalne pruge i kod štampane tkanine, recimo cvetića, bolje je da budu sitniji. Primetila sam da mi ne laskaju i neke stvari za koje nigde nisam videla termine - recimo, majice bez rukava gde otvor nije sečen ravno, već u polukrug. Letos ih je bilo svugde. Meni spuštaju ramena, a grudi čine komično velikim, kao u nekom crtanom filmu. Sa kakvim se izazovima vi suočavate i šta ste primetile?
2021 10 07