Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Informacije koje se tiču korisnika /

Klubovi, sastanci istomišljenika /

Pomoć_kome prijaviti prevaru

Drage članice, potrebna mi je pomoć nekoga ko se našao u istoj/sličnoj situaciji. Naime, nekoliko dana pre Nove godine sam poručila čizme sa jednog sajta oglašenog kao prodaja u Srbiji (buffalosrbija) Izvršila sam uplatu i nakon toga sam videla da je uplata preusmerena na Hong Kong. Zatim sam dobila mejl, gde mi je stigao broj pošiljke, koji je sve vreme pokazivao da je pošiljka i dalje u Kini. Iz njihovog kontakt centra su me ubeđivali da će se status pošiljke promeniti kada pošiljka stigne u Srbiju i da se strpim još 15-20 dana (razmenili smo nekoliko mejlova). Do danas mi nisu stigle čizme. Iznos je nešto više od 5000 dinara. Nakon toga sam od njih zahtevala da mi vrate novac, ali su oni prestali da se javljaju. Takođe sam kontaktirala i mejl na sajtu, ali niko nije odgovorio. Zanima me koja institucija je nadležna za ovakve slučajeve i da li uopšte vredi prijaviti sajt nekome.
2025 05 18
Nažalost, mislim da nema pomoći. To su lažni sajtovi koji stalno iskaču, tipa bio je neko vreme Verasace RS i slično. Čak i da su Vam ikad stigle čizme, to ne bi bilo ono što ste poručili. Buffalo je nemački brend, i sigurno ne bi stizalo iz Kine. Može eventualno da se prijavi službi za visokotehnološki kriminal, ali prošlo je 6 meseci od tad, ne verujem da ima poente.
2025 05 18
Ja sam nasela, nisam iskreno detaljno pregledala sajt. Nije još uvek prošlo 6 meseci, raspitaću se još malo. Nisu pare u pitanju, koliko sam se iznervirala zbog čitavog načina komunikacije. Hvala Vam na savetu! Možda se javi još neko sa sličnim iskustvom.
2025 05 18
Tih sajtova ima milion i uglavnom cete ih prepoznati po tome sto kada kliknete na njihove navodne drustvene mreze ili vas prebaci da podelite konekciju ka njima, ili vas vrati na pocetnu stranu, odnosno nemaju nikakve drustvene mreze. Uvek kada prave te sajtove menjaju imena pa za Srbiju stave Srbija, za neku drugu drzavu ce biti ime te drzave itd. Nemaju jedinstven sajt za sva trzista sto je uobicajeno za ledzit sajtove. Onda, ti prevaranti nikada nemaju neku opciju placanja koja vam daje sigurnost. Uvek primaju novac samo preko kartica, WU i slicno. Nikada preko aplikacija koje vam dozvoljavaju da novac vratite preko disputa. Oskudno su opisani, imaju gramaticke greske po sajtu, napravljeni tako da se vidi da nije profesionalno odradjeno, a jos jedna odlika je i to sto kod njih mozete uvek naci sve u svakoj velicini sto je nemoguce. Kod pravih sajtova nikad nemate sve velicine dostupne, a kod ovih imate i 5 kolekcija unazad i jos sve velicine. Ma da... Uvek proverite ko i gde je registrovao domen.
2025 05 18
Evo na brzinu sto sam pogledala
upload
2025 05 18
Trust score
upload
2025 05 18
Trust score
upload
2025 05 18
@Esprit21 Pa gotovo sad, kad je već prevarena 😅 Al dobro, možda će nekom značiti.
2025 05 19
> Esprit21: > Tih sajtova ima milion i uglavnom cete ih prepoznati po tome sto kada kliknete na njihove navodne drustvene mreze ili vas prebaci da podelite konekciju ka njima, ili vas vrati na pocetnu stranu, odnosno nemaju nikakve drustvene mreze. > Uvek kada prave te sajtove menjaju imena pa za Srbiju stave Srbija, za neku drugu drzavu ce biti ime te drzave itd. Nemaju jedinstven sajt za sva trzista sto je uobicajeno sa ledzit sajtove. > Onda, ti prevaranti nikada nemaju neku opciju placanja koja vam daje sigurnost. Uvek primaju novac samo preko kartica, WU i slicno. Nikada preko aplikacija koje vam dozvoljavaju da novac vratite preko disputa. > Oskudno su opisani, imaju gramaticke greske po sajtu, napravljeni tako da se vidi da nije profesionalno odradjeno, a jos jedna odlika je i to sto kod njih mozete uvek naci sve u svakoj velicini sto je nemoguce. Kod pravih sajtova nikad nemate sve velicine dostupne, a kod ovih imate i 5 kolekcija unazad i jos sve velicine. Ma da... > Uvek proverite ko i gde je registrovao domen. Jasno, hvala na analizi. Ne kupujem stvari preko sajtova, osim onih par proverenih. I pošto je mali iznos, nisam se udubljivala da proveravam. Samo me zanima ako imate savet kome da prijavim, kako bi suspendovali sajt, ili šta god, da se ljudi ne pecaju bezveze. 😂
2025 05 19
> Her_Fashion: > @Esprit21 Pa gotovo sad, kad je već prevarena 😅 Al dobro, možda će nekom značiti. Mozda moze da pise na onaj email sa prve slike, i makar da pokusa da zapreti da ce ih prijaviti policiji zbog prevare. Ko zna, mozda upali.
2025 05 19
> Anast.: Jasno, hvala na analizi. Ne kupujem stvari preko sajtova, osim onih par proverenih. I pošto je mali iznos, nisam se udubljivala da proveravam. Samo me zanima ako imate savet kome da prijavim, kako bi suspendovali sajt, ili šta god, da se ljudi ne pecaju bezveze. 😂 Tih sajtova ima mali milion. Meni su isto iskakali za razne brendove, ali ja to odmah prepoznam. Posto vecina koristi google pretrazivac mozete prijaviti kod njih na https safebrowsing . google com/safebrowsing/report_phish/?hl=en
2025 05 19
jao, bože, vidite lokaciju - vuhan, kuku :o
2025 05 19
> EsBeBe: > jao, bože, vidite lokaciju - vuhan, kuku :o Što je najgore, bila sam tamo prošlog leta. 😂
2025 05 19
>:( sve jasno, onda x-)
2025 05 19