Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Drugo /

Razgovori /

Koliko vremena provodite u vaspitanju dece?

Temu sam pokrenula jer me zanima koliko danas uopste roditelji posvecuju paznju deci,usmeravaju ih na pravi put i obracaju paznju na njihovo ponasanje. Sve cesce vidjam izrazito razmazenu decu,nedokazanu,britkog jezika koja u svom recniku poseduju razlicite vulgarizme,sluze se psovkama,decu kod koje nije razradjen osecaj za brigu o drugima,decu koja vise ne znaju da se igraju nego se trude da naprave neku stetu i cak sta vise u tome uzivaju. Da li je zaista problem poslovna preokupacija roditelja,nemaranost ili je lakse ici linijom manjeg otpora i detetu u svemu udovoljavati samo da se ne bi durilo,plakalo i sl.?
2014 08 05
Ja nemam dete, ali moja rodjena sestra ima devojcicu od 4 godine. Ona i muz rade a dete ide u vrtic i svaki minut koji provedu zajedno je fokusiran na nju i neprestalno pricaju sa njom, tako i resavaju svaki problem... Ja kao osoba sa strane vidim da to odlicno deluje na nju i njeno ponasanje ali......sve osobe u detetovom okruzenju deluju na to. Sto znaci babe, dede, ujaci, gosti, vaspitaci deca iz vrtica i ja..... Ja sam jako ozbiljno svatila ulogu tetke i trudim se da ispred nje pravilno pricam, objasnjavam joj detaljno sta i kako funkijonise, naravno ne izgovaram reci koje su neprikladne i ne psujem isto kao i roditelji.... E sad....onda ode u vrtic i tamo cuje psovke, ima jedno dete u vrticu koje grize svu decu, drugo dete koje se plasi mraka je i u njoj to prenelo a juce je cula "bas si cucla" opet iz vrtica..... Baka ima lapsusen npr: "idemo u misu".... nepravilan govor koji ona pokupi..... Mislim da je jakooo tesko vaspitati decu sa obzirom na obaveze.... Sa druge strane imam poznanicu koja ima troje dece, jeedno je iz prvog braka a dvoje iz drugog....muz voli samo srednje dete a na dvoje na obraca paznju i stalno govori devojcici kojoj je ocuh da sve sto joj treba potrazi od svog oca i da nece da ima posla sa njom, majka se trudi ali decu vaspitava ko stigne, najmladje dete, decak, ima poteskoce sa govorom i stalno ujeda drugu decu.....ponasanje je nemoguce..... Sve u svemu, stanje u kuci je primarno tj odnos roditelja, pa ponasanje roditelja prema detetu pa okolina....
2014 08 05
Hvala sto si se ukljucila u temu.:) Slazem se da dete u neku ruku predstavlja odraz svojih staratelja i da je jako tesko kada se vise ljudi ukljucuje pored roditelja u vaspitanje ukoliko su temperamenti tih ljudi totalno drugaciji kao i metode koje primenjuju. Iskreno,cini mi se da se sve manje obraca paznja na novije generacije. Posmatram decu npr koja se "igraju" ispred moje zgrade i vise nema igara poput:corave bake,ledenog cikice,lastisa,skolice,izmedju dve vatre itd...(to su igre koje ja pamtim iz detinjstva),nego uglavnom ili jurcaju,medjusobno se psuju,gadjaju prozore,maltretiraju zivotinje.Nijedno dete ne preuzima odgovornost za stetu koju napravi nego prebacuje krivicu na drugo. Takodje,ono sto je svima opste poznato napretkom tehnologije mnoga deca se fokusiraju na celodnevno igranje igrica putem kompjutera i to im odvlaci paznju. Nekad se pitam sta ce malisanu koji ima 6-7 god mobilni telefon i to jos neki napucan? Samo iznosim svoja zapazanja.Decu obozavam ali mi je zao sto su ostali samo pojedinci koji se isticu na pozitivan nacin.
2014 08 05
Ja zivim pored osnovne skole i tacno ispod mog prozora se sve desava...sastanci, rastanci, dogovori....od psovanja se najezim....ja licno ne psujem pa mi to mozda vise smeta nego ostalima... A sto se tice igrica i telefona....studiram u Beogradu i vozila sma se tom prilikom 43 koja krece sa trga. Ulazim u bus, neko me gurne, vidim dete...prosek 6 godina. Baca se na sediste za njim juri zena i seda pored njiga. Decak pocne da urla "hocuuu telefon!", zena odgovara "uzecemo ti sl meseca, sada smo morali da izdvojimo nesto vise para nego inace..." decak pocinje da place i nogama udara sediste ispred histericno "ja sad hocu telefon" vice, udara zenu, baca se dole...opsti haos. Zena mu odgovara "dacu ti ondaj sto imamo kod kuce da igras igice i da ga nosis dok ti ne kupimo" decaj pocne da urla"toje krs, necu to, hocu da mi kupis telefon danas" decak nastavlja sa histerijom... Ja nisam znala sta me je snaslo...pritisak mi je skocio. Prvo samar toj zeni pa samar tom detetu...ja nikada u zivotu nisam videla gore ponasanje roditelja i deteta...posle par stanica sam izasla i uhvatila drugi bus...ja to nisam mogla da slusam i gledam.... Jos uvek sam pod utiskom tog dogadjaja. A takodje i moja sestricina se navukla na telefon...naravno opet pod uticajem druge dece...i sad svaki put kada dodjem me pita da li moze da igra igrice....uvek pokusavam da izbegne sa "dosla sam ti u goste a ti hoces da igras igrice....hajde nas dve da se igramo sa kucom i macom, igrice se igraju kada si sama i kada ti je dosadno"... Posebno to sto mi je jednom prilikom ukljucila sinhronizaciju i stigaomi je racun 8000 samo za to....
2014 08 05
Meni je izrazito npr ostalo u secanju kada je jedna mala,prdavac od 2,najvise 3 god rekla majci koja je isla pored nje:"Jedi g.."Majka nista nije preduzela niti ju je opomenula. Takodje pre nedelju dana se desilo kod moje zgrade da su klinci odvojili macice od majke,koji su bili stari najvise dve nedelje i jedan klinac uzeo je mace i sa visine ga bacio na zemlju(ne ispustio nego bas bacio),macetu je bila slomljena noga,neko mu je pregazio preko repa,ostavljeno je na Suncu i sutradan je uginulo. Izasla sam da reagujem medjutim deca su krivicu svaljivala jedno na drugo a taj mali je prokomentarisao:"Pa sta,bas me briga",a otac ga je podrzavao uz reci:"Ako si to uradio".
2014 08 05
Kada cujem to za zivotinje...srce mi se cepa...ja ih obozavam... To dete je mozda videlo od oca takvo nasilno ponasanje prema zivotinjama... Ja sam jednom prilikom upoznala jednog decka.....i skroz je ok zvucao...i onda mi je rekao da je obesio macku i tako je ostavio...samo sam mu rekla da mi se ne obrati vise nikad.... C,c,c...cega sve ima....ne bi trebalo svako da bude roditelj....
2014 08 05
I ranije,pre vise godina bilo je agresivne,bezobrazne i nevaspitane dece ali cini mi se ne u tolikom broju koliko ih je danas...mozda gresim ali iznenadim se kada naletim na kulturnog malisana..
2014 08 05
Statisticki, samo 10% roditelja/staratelja vaspitavaju svoju decu onako kako jedno dete treba da se vaspita. Danas se jako brzo zivi, nestasica je i samo gledaju kako da zarade i prezive. Nema razgovora sa detetom na sve teme. Danasnji roditelji smatraju da se neke stvari podrazumevaju, nesvesni da su to deca i da oni ne znaju sta treba da se podrazumeva, a sta ne. Moji roditelji se nisu puno bavili sa mnom i nikada mama nije razgovarala sa mnom o ljubavi, o seksu, o tome da li mi se neko svidja, o tome kako nesto nije dobro zbog toga i toga. Ona je sve resavala u jednoj recenici, vikom ili batinama. Mozda joj je bilo neprijatno da mi objasni neke stvari, ne znam. Ona je divna majka i osoba, ali jednostavno se nije snasla u tom nekom vidu vaspitavanja mene. Po njenom vaspitavanju, ja bih sad mogla da budem i prostitutka i narkomanka i slicno. Sve sto znam, sama sam naucila, jos od malena, ali 90% dece sa kojima se ne razgovara i ostalo, postaju problematicni. Roditeljska odgovornost mora da postoji, nisi roditelj ako samo zaradjujes za svoje dete, skolujes ga, dajes mu da jede, dajes mu novac. Mora da postoji roditeljski odnos i razgovor. Razgovor, razgovor i samo razgovor. :)
2014 08 06