Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Informacije koje se tiču korisnika /

Klubovi, sastanci istomišljenika /

Za mame-male tajne velikih majstora! :)

> srebrna: > Ma to nisu ružne reči. Ne obraćaj pažnju. Samo ignore. Probaj. Možda stvarno privlači pažnju. Znam da treba ignorisati ali pocinje da mi opasno ide na zivce kad recimo nesto ucimo ili samo razgovaramo i to ide ovako: - Kako si lepo to nacrtao, bas si se potrudio, sta je ovo pored sunca? -Kaaaaka! - (kao iglom u mali mozak, ali nastavljam stalozeno) Mhhhmm zanimljivo, ali reci mi nesto vise o ovom crtezu. - Nacrtao sam sunce, vidis, tu je i oblak....a onda su oni seli na wc solju i kakili!!!! I tu se vec suzdrzavam da mu ne kazem svasta jer znam da su decija posla, ali me stvarno zanima razlog! Da li smo mozda muz i ja uzrok tome, da li nesto nesvesno pogresno radimo....
2018 04 08
> srebrna: > Možda ima problem sa kakanjem? A ne, ne to nikad nije bio problem zaista......
2018 04 08
> srebrna: > To bi onda neki psiholog bolje znao da objasni, analna faza... Ne znam, nisam psiholog. > Ja bih rekla bljaaak smrdi mi govance na ovoj slici, sunce nije srećno, mnogo mu smrdi uf uf tužno je > To su sve faze. Inace, trenutno citam sjajnu knjigu Jespera Jula -"Vase kompetentno dete" Nema druge nego naoruzati se strpljenjem.....sve su faze i sve ima uzrok. Moj je problem to sto sam uvek bila streber i cim nesto krece van koloseka ja to odmah prihvatam kao licni problem i resavam odmah! A sa decom to ne ide tako....sve je proces ,:)
2018 04 08
> srebrna: > To bi onda neki psiholog bolje znao da objasni, analna faza... Ne znam, nisam psiholog. > Ja bih rekla bljaaak smrdi mi govance na ovoj slici, sunce nije srećno, mnogo mu smrdi uf uf tužno je > To su sve faze. > Razmišljam naglas. Možda (sigurno jer deca ne znaju za apstrakciju) on prosto doživljava sunce kao živo biće (sebi ravnom) i sunce i piški i kaki. Ono, tipa, ti mu kažeš, probudilo se sunce - dan je, sunce spava, noć je a mesec je budan itd. > I verovatno, kao i svi roditelji tog uzrasta, divimo se govancu, vičemo Bravoooo kad se dete pokaki pa je dečak rešio da crta sunce koje kaki na wc šolji, ništa nerealno ni nemoguće. Možda treba pohvaliti govance .) Pitati da li je sunce obrisalo guzicu samo kao što ih tad učimo da se sami brišu (i pre toga). Ne znam, razmišljam na glas. Evo sunce briše samo svoju guzicu, hajde i ti. Iskoristiti to u plus. > Ne znam, samo razmišljam na glas. Hahahahahhahaaha mogu a zamislim samo clanice koje nemaju decu a citaju ovo. Tesko da ce raditi na natalitetu u skorije vreme haha :') :') :') :') Salu na stranu to je sve vrlo moguce. A ko zna, mozda je to pokupio i u vrticu-mozda im je to neka fora koja im je trenutno zanimljiva pa onda misli i da je kuci zanimljiv sa takvim ponasanjem.
2018 04 08
Tako i treba. Za to znam sta je savet psihologa. Samo nauciti dete da to radi u svojoj sobi i nikako ga ne postideti ili bilo sta slicno. Potpuno je normalno to, oni nemaju ni pojma sta rade, samo da im je lepo. I to je potpuno ok i prirodno. Dakle, ponasati se prema tome kao kad smo ucili decu da idu u wc da obavljaju nuzdu-to je ok, ali se radi tu i tu. I zavrsena stvar.
2018 04 08
RUZNE RECI Kad je vec naceta ovako ozbiljna tema (deca), hajde onda ozbiljno: Koliko god to zvucalo cudno, nemojte deci nikada, pogotovo ne grubo, braniti da psuju. Psovke imaju svoju vaznu psihoverbalnu funkciju I nije normalno ne psovati. Na primer- veliki procenat ljudi se iz totalne anestezije ili iz duboke kome "vraca" upravo uz arsenal psovki. Detetu treba blago i jednostavno objasniti da sme da psuje, ali i u kojoj situaciji ne bi smelo i zasto. Objasnjavanje treba prilagoditi uzrastu, naravno. Potpuno i grubo sprecavanje psovki je slicno kao kad levoruko dete na silu terate da pise desnom rukom- posledica moze biti mucanje, nesigurnost itd. Deciji crtezi su takodje mape njhove psihe. Ako dete crta "kaku"- mozda je duze nosilo pelene, pa ima potrebu da se svako malo pohvali da je naucilo gde se "kaka"ili prosto prenosi na crtez "iskustva"iz vrtica... Roditeljstvo je najveca umetnost na svetu i prvo sto svaki roditelj mora da shvati je da je dete pre svega svoje, pa onda njegovo.
2018 04 08
> srebrna: > Zašto to misliš, devojke koje ovo čitaju ili će im biti totalno nezanimljivo ili totalno slatko. > Svakako ih sve ovo čeka ako reše da rode. Sigurno im ove lepe stvari neće oterati misao o majčinstvu. Ma salim se naravno! :') :') :') Nego mi smesno dve odrasle osobe analiticki pristupile kakama, wc soljama i slicno....ali realno to je samo manifestacija, opis situacije, a kopamo sta zapravo stoji iza toga. Meni je mozda malkice to teze da razumem jer poticem iz porodice gde se svako ponasanje tipa podrigivanje, prdenje i slicno automatski sankcionisalo. Moj tata i dan danas menja kanal kada zajedno gledamo tv a krecu scene ljubljenja ili ne daj boze sexa! Hahahaha.....takodje, moji roditelji se i dan danas jako vole, kao tinejdzeri su, ali nikada, NIKADA se preda mnom nisu poljubili u usta!
2018 04 08
> tanja69zr: > RUZNE RECI > Kad je vec naceta ovako ozbiljna tema (deca), hajde onda ozbiljno: > Koliko god to zvucalo cudno, nemojte deci nikada, pogotovo ne grubo, braniti da psuju. Psovke imaju svoju vaznu psihoverbalnu funkciju I nije normalno ne psovati. Na primer- veliki procenat ljudi se iz totalne anestezije ili iz duboke kome "vraca" upravo uz arsenal psovki. Detetu treba blago i jednostavno objasniti da sme da psuje, ali i u kojoj situaciji ne bi smelo i zasto. Objasnjavanje treba prilagoditi uzrastu, naravno. Potpuno i grubo sprecavanje psovki je slicno kao kad levoruko dete na silu terate da pise desnom rukom- posledica moze biti mucanje, nesigurnost itd. Deciji crtezi su takodje mape njhove psihe. Ako dete crta "kaku"- mozda je duze nosilo pelene, pa ima potrebu da se svako malo pohvali da je naucilo gde se "kaka"ili prosto prenosi na crtez "iskustva"iz vrtica... > Roditeljstvo je najveca umetnost na svetu i prvo sto svaki roditelj mora da shvati je da je dete pre svega svoje, pa onda njegovo. Ali evo on sad ima 5 godina a pelene smo batalili jos sa 2 ipo. Drugo, ne crta on kaku nego se naknadno seti kako bi mogao da umetne tu rec u razgovor. A recimo vidim da je nacrtao nesto potpuno deseto.....A kad su psovke u pitanju, one prave psovke, ne samo da ih ne govori vec i kad cuje od nekoga kaze: to samo prostaci govore. Tu recenicu je naravno cuo od mene i cesto je kaze i tati kad se ne obuzdava tokom voznje hahah....
2018 04 08
> srebrna: > Hvala, Tanja. > "Roditeljstvo je najveca umetnost na svetu i prvo sto svaki roditelj mora da shvati je da je dete pre svega svoje, pa onda njegovo." > Upravo tako. Dete je mali čovek. > A roditeljstvo je istovremeno i najlakši (najprirodniji) i najteži posao na svetu. > Moja drugarica Monika mi je davno rekla (udala se mlada i mlada dobila decu) kad sam trudne kod nje sedela: Više nikad nisi slobodna. > Ja sam u tom trenutku mislila, šta lupetava ova žena. > Posle sam shvatila da je bila u pravu 100% > Svakako ova tema je baš lepa tema. I poučna. I konstruktivna. Hvala. Nema na cemu. Samo sam htela da razmenim misljenja sa drugim mamama. Svesna sam da pravim milion gresaka, ali dajem sve od sebe. Znaci mi svaki savet posebno ako neko ima slicna iskustva..... Samo ne zelim da nesvesno osakatim emotivno sopstvenu decu.....
2018 04 08
> srebrna: > A ja pa totalno suprotno :) porasla. Sve je moglo, sve je bilo, i svi smo svoji i svi smo naši <3 > Moji roditelji su se ljubili svaki dan. Ne žvalavili (OMG) ali ljubili, uvek. Dođe tata sa posla, ide mama na posao. Uvek. > Bilo je topline. > Nije smešno, to su naši slatki "problemi". Slicno i ja. Nije bilo tabu tema, bilo je pokusaja da se obuzda moja divlja priroda, no uzaludu :') ali bas zbog otvorenosti i opustenosti u porodici sam, bez obzira na svojeglavost, znala i sama do koje granice se sme i moze. I ne treba da bude tabua, bolje da roditelj kaze detetu sve sustinski vazno, nego ulica, drustvo, vaspitaci...oni su samo "nadogradnja".
2018 04 08
> lokibg: > Nego, da li je neko imao problem da iz "upotrebe" iskorenjuje ruzne reci! > Ne psuje, ali mu je sve zivo kaka, guza, wc solja.....odlepicu od toga! Napunio je 5 godina i ne razumem kako ne shvata da je to lupetanje. A imam blagi utisak da se tako ne izrazava u vrticu nego samo kod kuce! U cemu je tu stvar-privlacenje paznje ili sta? I sta raditi? Ja nisam mama, ali svakodnevno provodim vreme sestricinom i sestricem, pa znam dosta toga.. bas mi je interesantno sve sto pisete :) Loki, to je samo faza..moja sestricina je nedeljama imala foru da pridje i sapne: govance ili tako nesto slicno. Ili ista situacija kao i kod tebe da kad je pitas sta je to ona odgovori noša ili kaka. Trajalo je neko vreme, sad kao da se nikad nije ni dogodilo :) i jeste malo privlacenje paznje, gleda reakciju
2018 04 08
Drage zene srecan vam Uskrs!!!!! Sve najlepse i vama i vasim porodicama!!!! <3 <3 <3 <3 janavoj hvala ti puno na ovom komentaru-to je to!!! BAs tako. Iz cista mira, potpuno bez povoda na svako pitanje odgovor kaka ili prdez ili wc solja. I umire covek od smeha!
2018 04 08
> tanja69zr: > > srebrna: > > A ja pa totalno suprotno :) porasla. Sve je moglo, sve je bilo, i svi smo svoji i svi smo naši <3 > > Moji roditelji su se ljubili svaki dan. Ne žvalavili (OMG) ali ljubili, uvek. Dođe tata sa posla, ide mama na posao. Uvek. > > Bilo je topline. > > Nije smešno, to su naši slatki "problemi". > Slicno i ja. Nije bilo tabu tema, bilo je pokusaja da se obuzda moja divlja priroda, no uzaludu :') ali bas zbog otvorenosti i opustenosti u porodici sam, bez obzira na svojeglavost, znala i sama do koje granice se sme i moze. I ne treba da bude tabua, bolje da roditelj kaze detetu sve sustinski vazno, nego ulica, drustvo, vaspitaci...oni su samo "nadogradnja". Ni kod nas nije bilo tabu tema, sve je bilo ispunjeno ljubavlju, ali eto to intimiziranje sa seksualnom konotacijom je bilo NO-NO! Hahaha....a i dan danas o svemu mogu da pricam sa mamom i tatom. Imala sam divno detinjstvo stvarno....samo bih volela da budem deci dobar primer i dobar rditelj kao sto su to bili moji roditelji. :")
2018 04 08
Kasno se ukljucih da komentarisem za kaku i govanca- pa, to je njima zezancija, misle da su duhoviti. Moja klunka sa drugarima i drugaricama ima iste i slicne fazone kad se zezaju. Jedna klinka je skoro spomenula siku i pocrkali su od smeha..e, sad, sto nama nije smesno..ko nas shisha 😂 Hristos vaskrse, sretan praznik 😊
2018 04 08
> jacaikaja: > Kasno se ukljucih da komentarisem za kaku i govanca- pa, to je njima zezancija, misle da su duhoviti. Moja klunka sa drugarima i drugaricama ima iste i slicne fazone kad se zezaju. Jedna klinka je skoro spomenula siku i pocrkali su od smeha..e, sad, sto nama nije smesno..ko nas shisha 😂 > Hristos vaskrse, sretan praznik 😊 Jaco hvala ti puno. Sad sam malo mirnija iskreno....moram da naucim i da se opustim malo, da nije bas sve znak neke katastrofe. Moram iskrena da budem, na temu vaspitavanja i odgajanja dece ima toliko teorija, misljenja, preporuka, UPOZORENJA itd. da je u toj masi podataka bas lako zbuniti se. Mislim da je mnogo lakse ljudima koji zanemare sve to i prepuste se svojim instinktima nego onima koji "kopaju" sve zive informacije. A opet moj streberski, logicki um koji je navikao da usisava sve postojece informacije i saznanja radi po svom i samo mi para izlazi na usi.... ,:) ,:) ,:)
2018 04 08