Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Informacije koje se tiču korisnika /

O korisnicima sajta mojekrpice.rs /

Zašto je različito mišljenje problem?

> jacaikaja: > O tome sam i razmisljala dok sam ovo gore kucala 😅 Glupo je da zagusimo temu primerima, ali mozda bude i poucno. Ovo sto ti pricas da "im treba pokazati zube" shvatim dok isto tako cekam red, ulazi zena sa kolicima i malom devojcicom, parkira ih pored i kaze toj minijaturi od deteta da cuva bebu i bude dobra i stane naravno na kraj reda. Ja pogledam onu decicu, a one stvarno dobrice i mirne obe, ali joj kazem hocete molim Vas ispred mene, ona se nasmeje i kaze "nema potrebe", ali na moje insistiranje pristane i zavrsi u minuti posao. U toj neverovatnoj minuti se javi gospoDZa penzinerka sa sledecom konstatacijom "ja sam svoju decu ostavljala same kod kuce i isla da zavrsavam posao", a ponavljam beba i dete ne vise od cetiri godine su u pitanju! Tako iznervirana, jer sam zenu koju sam propustila dovela u neprijatnu situaciju, okrenem se i kazem gospodjo, sigurna sam da ste majka za primer i da su Vasa deca izrasla u divne ljude i da verovatno zbog toga sada Vi umesto oni cekate u redu da istima platite dazbine. Evo, ja ne znam odakle je to izaslo, obicno nisam tako "zlobna", da se meni kojim slucajem obratila ne bih je ni primetila, nego je ta zenica bila tako neprimetna i fina, a odjednom u negativnom svetlu i rekoh gospoDZi penzionerki 😁
2018 10 26
Zato sto ljudi vole da su u pravu i kada pokusate da im skrenete paznju da mozda grese to dozivljavaju suvise licno. Kao sto ste gore pisali, pisana rec cesto moze pogresno da se protumaci. Lepo "skrojena" oprecna misljenja mogu dovesti do konstruktivne rasprave. Ja volim da cujem drugacije misljenje jer ono uvek moze promeniti moje sto je posebno dragoceno u situacijama kad gresim a ne znam da gresim (supruga ne racunam). U razlicitosti je nasa snaga.
2018 10 26
Bas tako MleSanja, sujetu je tesko *uspokojiti*. Moja najmladja cerka je u fazi da me pita da li je volim, kad je izgrdim. Kazem joj da je volim, ali da mi se nikako ne svidja odredjeno ponasanje i da je bolje da se ne ponasa tako, da bi izbegli grdnju i ljutnju, te bili bolje raspolozeni. Kad bi ljudi shvatili da ih neko ne mrzi, ako im je kulturno skrenuo paznju na odredjeni recnik, ponasanje, stav.. problema ne bi bilo u medjuljudskim odnosima. LunaluBeka, nema zlobnosti u tvom komentaru, sasvim je na mestu. Nekad treba prenuti ljude. Normalno je gresiti, ljudi su nesavrsena bica. Ja sam mnoge svoje stavove korigovala i drago mi je zbog toga. Cak sam prihvatila i neke kritike svoje dece, jer jesu bili u pravu. Ne moraju biti uvek u pravu samo oni koji su dosta stariji
2018 10 26
@ LunaLuBeka Nije zagušenje teme, čak mislim da je u funkciji. Čini mi se da upravo u tim krajnje besmislenim i bezazlenim situacijama ljudi generalno pokažu i dobro i loše. Nekoliko idiotskih situacija: daš migavac ili sva 4 da skreneš u garažu a oni iza pokušavaju da te preskoče/ obiđu/trube; ulaziš u bus babe i dede sa štapom te bukvalno pregaze a onda unutra drhtavim glasom izigravaju slabost; klinci od 15-20 gledaju na drugu stranu a trudnica sa stomakom do zuba stoji ili neki stariji čovek; babe i dede sa štapom "pretrčavaju" 4 trake van pešačkog ili na crveno; pešak po dijagonali prelazi kružni tok na Slaviji; širi traktat od 25 min u apoteci na temu zašto "ona" ne plaća participaciju koju svi plaćaju. I tako....nas pregaze glasniji, bezobrazniji, nepristojniji, više besni manje vaspitani....nemam ni ideju. Da li su ljudi oduvek bili takvi a ja to nisam videla ili ih je prethodnih 25-30 godina pretvorilo u ta neobična neljudska bića? Neljudska isključivo u smislu odsustva ključnih ljudskih osobina empatije, tolerancije, poštovanja i sebe i drugih.
2018 10 26
@ MlleSanja: Nekako mi se misli uvek vrate na ono što se me učili kao dete. Pitam se kako bilo ko može sebi da dopusti neka od ponašanja kako ovde tako i offline, ko ih je to naučio. Sa druge strane, nije potrebno ni da pokušate da ukažete bilo kome na neprihvatljivost određenog ponašanja ( mereno ne ličnom već opšte društveno prihvatljivom normom). Dovoljno je samo da drugačije mislite. Zašto je to "pretnja", "poziv na uvredu", " ja sve najbolje znam ti si ...." sindrom najpametnije osobe. Pokušavam da razumem. Potpuno je savršeno, produktivno, intelektualno izazovno razmeniti mišljenje sa nekim ko drugačije misli. Razmisliti i promeniti / korigovati / unaprediti svoj stav upravo zahvaljujući tome. Meni je to uvek privilegija.
2018 10 26
Apsolutno se slažem sa vama svima 😀 Ali, ono što mene izluđuje u poslednje vreme je činjenica da je sve više onih koji se preterano ističu drugačijim mišljenjem samo da bi se razlikovali. A sve pod parolom "neću da budem deo mase, imam svoj stav". Ona varijanta, neću ni kako ja hoću 🤔. Super je to, ako možeš i da argumentuješ svoj stav. Na žalost, uglavnom se radi o osobama koje žele da privuku pažnju pa makar i time što lupaju gluposti. A onda, kada argumenti pobede, kreću u lični napad. Jer zaboga, moraju pokazati zube kako bi se izborili za pravo na drugačije mišljenje, koje im se osporava. Prijatelju, glupost i prostakluk su isti, i u masi i van nje.
2018 10 26
> petisa: > @ MlleSanja: > Nekako mi se misli uvek vrate na ono što se me učili kao dete. Pitam se kako bilo ko može sebi da dopusti neka od ponašanja kako ovde tako i offline, ko ih je to naučio. > Sa druge strane, nije potrebno ni da pokušate da ukažete bilo kome na neprihvatljivost određenog ponašanja ( mereno ne ličnom već opšte društveno prihvatljivom normom). Dovoljno je samo da drugačije mislite. Zašto je to "pretnja", "poziv na uvredu", " ja sve najbolje znam ti si ...." sindrom najpametnije osobe. Pokušavam da razumem. > Potpuno je savršeno, produktivno, intelektualno izazovno razmeniti mišljenje sa nekim ko drugačije misli. Razmisliti i promeniti / korigovati / unaprediti svoj stav upravo zahvaljujući tome. > Meni je to uvek privilegija. Pisale smo u isto vreme, dva ugla gledanja 😀 Definitivno, bilo da imaš isto ili drugačije mišljenje, pristojnost je nešto što treba da bude univerzalna stvar. Ne može se pobediti, ni linčom ni uvredama.A i čemu to??? Kada je jedna strana nesigurna, napad najbolja odbrana.
2018 10 26
@ NinaKg: Savršen aspekt koji mi nije bio u fokusu ali je iz iste grupe i odličan primer. "Oni" koji znaju da nešto ne valja, ali kad ih pitate kako treba ne znaju, recimo. Međutim, u dubini svega toga čini mi se stoji nesigurnost i neka vrsta kompleksa. Ne znam....
2018 10 26
@ NinaKg: Eto, ne mogu da verujem, u istom trenutku iste reči i zaključak😂. Ne znam da li je tako, razmišljam, pokušavam da razumem. Psihologija daje jasne indicije kada ko verbalno napada i zbog čega, kada i zašto "etiketiramo", zašto doživljamo kao lično ono što nije. Mnogo psmetniji od mene du sve lepo rasčlanili i opisali
2018 10 26
E devojke/zene kako god se ko oseca, super je ova konstruktivna razmena misljenja, lepa "ekipa" sagovornika, iako delimo mnoga zajednicka razmisljanja i stavove, verujem da smo u mnogo cemu razlicite, a zamislite jos niko nije razmenio ruznu rec, "napao", bilo sta slicno, jos mnogo toga mozes da usvojis i naucis, lepo 😁 zadovoljna sam 😊
2018 10 26
Iskreno, na poslu najbolje saradjujem sa ljudima sa kojima se najviše "svadjam" 🤭. Zapravo je to sukob mišljenja koji nikada ne prelazi na lični plan. Jer nema razloga. I nakon svake takve rasprave sledi neobavezno ćaskanje uz ☕. Naravno, nije mi čitavo okruženje u tom fazonu ali... Izbegavam maksimalno te "žderače tudje energije"!
2018 10 26
Jeste Luna super je kada nema dzapanja ali eto posto smo svi istomisljenici ,tema je i dosadna...Nema onog argument-protiv argument...Naravno bez dzapanja!Petisa,ja i jos nekoliko clanica imale smo "obracun" ,:) u temi koja se zove Beosvastarica...Koja je eto bila super u smislu,da svako iznosi svoj stav ,oko datog pitanja,ali prosto je otisla malo u pogresnom pravcu....Sustina je da na forumima moramo da se naviknemo,da hiljade razlicitih karaktera ovde obitava...Plus ovo je sajt za trgovinu,sto znaci da imamo i glupih i pametnih,i siromasnih i bogatih,i pismenih i nepismenih..I..I negde sa tim moramo ili ne moramo da se nosimo....Ali potreban je veliki prag tolerancije,a i diplomatije ,da bi se nosili sa "forumom"....
2018 10 26
Ne smeta mi razlicito misljenje, volim da saslusam jer mozda gresim, mozda nesto ne kapiram, mozda drugi znaju bolje od mene pa nesto naucim i sl. Smeta mi nadmenost, sujeta i prostakluk :|
2018 10 26
Cekaj Jeco jel ti to hoces da "zacinis temu", izazivas me 😂😂😂 Stvarno se salim, pa i poenta teme je, ako sam dobro shvatila iskazivanje razlicitog misljenja bez nametanja stavova, negativnih aluzija i slicno. To i mislim, da smo sustinski mnogo razlicite, mislim generalno na clanice, mnogo nas je, ali da se na civilizovan nacin moze izreci misljenje, a da to nekako ne ode u "pogresnom smeru".
2018 10 26
Cekaj Jeco jel ti to hoces da "zacinis temu", izazivas me 😂😂😂 Stvarno se salim, pa i poenta teme je, ako sam dobro shvatila iskazivanje razlicitog misljenja bez nametanja stavova, negativnih aluzija i slicno. To i mislim, da smo sustinski mnogo razlicite, mislim generalno na clanice, mnogo nas je, ali da se na civilizovan nacin moze izreci misljenje, a da to nekako ne ode u "pogresnom smeru".
2018 10 26