Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Informacije koje se tiču korisnika /

O korisnicima sajta mojekrpice.rs /

Zašto je različito mišljenje problem?

Potaknuta nekim razmenama mišljenja na forumima ne mogu da izbegnem ovo pitanje. Vaše mišljenje je dragoceno. Molim vas sve za korektnost i pristojnost u komentarisanju. Pokušavam da razumem fenomen, ne uspevam🤔. Šta ovde na sajtu, kao i offline, tera ljude da vređaju i verbalno maltretiraju one koji misle drugačije. Zašto je problem biti van glavne struje? Zašto sindrom potvrde mišljenja "glavne struje", onih koji su najglasniji i imaju mišljenje o svemu, pretstavlja dominantan vid komunikacije, Šta nagoni ljude da etiketiraju i donose zaključke o onome o čemu nemaju nikakve relevantne informacije? Eto, toliko za početak....dobrodošla su sva mišljenja, baš sva, samo da uvažavaju sve učesnike u diskusiji.
2018 10 26
Meni nije.,U sustini bio bi ovo veoma dosadan svet da svi mislimo isto....Volim da cujem drugacije misljenje,a jos vise volim ,kada ta osoba poseduje dobre argumente.Ne postujem svacije misljenje,ali opet saslusam,iz pristojnosti.Ovde ima nekoliko clanica koje su mi fenomenalne za razgovor ,iako se ne slazem uvek sa njihovim stavovima...Ali to uopste ne znaci da ih zbog toga manje postujem...Volim osobe koje se ne boje da jasno kazu svoj stav,ali na primeren nacin.ali i da budu otvorene za drugacije misljenje.Takodje postoji velika razlika izmedju vaspitanja i iskrenosti...Ne mozemo ni u realnom svetu ,a ni u ovom sajber,bas da govorimo sve sto nam padne napamet..jer kao sto rekoh to nije iskrenost nego nevaspitanje...Ah da sindrom copora ,uvek je postojao.Pa samo za primer da se uzme dzacki uzrast,pa copor ili maltretira nekog ucenjaka ili nekog siromaha ili neko sitno dete...Sta tek o odraslima da pricamo...Ova nasa pisanija na forumima ,hteli mi to ili ne dosta govore o nama i pored toga sto mozemo da pisemo ,bilo kakve bajke o sebi...nekako na kraju ipak ispliva ,ona prava osoba koja stoji iza svog profila.....
2018 10 26
Retko kad je problem različito mišljenje. Problem je uvek u načinu na koje se to različito mišljenje iznosi. Onaj prizvuk kojim sagovorniku poručujete ne samo da različito mislite od njega već na bolje ili lošije upakovan način i mišljenje o samom sagovorniku koje često nije baš pozitivno. Ljudi reaguju na drskost provučenu između redova-barem je u mom slučaju tako. Moj deda je to zvao "seljački namazano". E to seljački namazano ne mogu da smislim i ne želim da mi takvi ljudi vređaju inteligenciju. Ne želim čak ni da mi budu istomišljenici-odmah se ograđujem od takvih.
2018 10 26
Takodje znam i zasto ste otvorili temu,ucestvovala sam u istoj....Eto mozda se nismo razumele,ali meni je zasmetala,jedna vrsta iskljucivosti sa vase strane i neka recimo nadmenost u tonu.....Vrlo verovatno,da Vi niste zeleli da izazovete takav efekat.,ali tako je ispalo.Sto sa moje strane ne znaci da sam vas "etiketirala",posto kao sto ste rekli ,mi se ne poznajemo.....Nisam od onih koje grade misljenje na prvu loptu,iako je u extremnim slucajevima i izjavama,vise nego dovoljna....Kako u realnom svetu ,tako i ovde.....
2018 10 26
Sto se mene tice , postujem tudja misljenja ali imam svoje ...Mogu samo da se slozim sa necijim misljenjem ili kazem svoje ... Sto ne znaci da misljenje drugog nije tacno a moje pogresno ponekad ..Naravno , ako nisam u pravu , to se ispravi ... Ali pokusaj navodjenja misljenja na silu ,ili kako ste vec formulisali ,to ni kod mene ni za mene ne postoji i uzasno je ruzno inace ...Konkretno na sajtu , ni jedan clan ovde nije nista veci i bitniji od drugog ... Svi smo ravnopravni ..Samo korisnici sajta ,nista manje ili vise vredniji ..Kada se to bude shvatilo i postovalo , onda vise nece biti nekulture i nametanja misljenja , ponizavanja i svega ...Ali iz iskustva , na ovom sajtu mislim da je to tesko realizovati ..
2018 10 26
> jelena2606: > Takodje znam i zasto ste otvorili temu,ucestvovala sam u istoj....Eto mozda se nismo razumele,ali meni je zasmetala,jedna vrsta iskljucivosti sa vase strane i neka recimo nadmenost u tonu.....Vrlo verovatno,da Vi niste zeleli da izazovete takav efekat.,ali tako je ispalo.Sto sa moje strane ne znaci da sam vas "etiketirala",posto kao sto ste rekli ,mi se ne poznajemo.....Nisam od onih koje grade misljenje na prvu loptu,iako je u extremnim slucajevima i izjavama,vise nego dovoljna....Kako u realnom svetu ,tako i ovde..... Kratko bih sumirala da se u potpunosti slažem sa prvim postom a drugi razumem. Pisana reč je dosta teška pošto ne vidite reakciju pa ne možete da "pojasnite" ili "dopunite". Žao mi je što ste stekli takav utisak, nije mi bila namera. Sa druge strane za sve postoji mogućnost korekcije ukoliko smo dovoljno pristojni, korektni i široki. Što se ostalog tiče, društvo i pojedinci napreduju upravo zbog onih koji su stvari videli drugačije. Imajući to u vidu, na žalost, mi ovde gde jesmo nemamo šansu sa stavovima koje većina ima. Zašto bi moje drugačije mišljenje meni dalo za pravo da budem nepristojna prema Vama, i obrnuto. Čime je neko ko je iskazao svoj stav, bez ikakve uvrede prema bilo kome drugom konkretno, zaslužio uvrede i poniženje. Dosta često na forumima ovde pojedinci dobiju upravo takav tretman. Pokušavam da razumem zašto. Kada je pristojnost, kultura, međusobno poštovanje i uvažavanje različitosti nestalo? Kod mene u kući živi i živeće, zašto je to problem?
2018 10 26
> Icka89: > Sto se mene tice , postujem tudja misljenja ali imam svoje ...Mogu samo da se slozim sa necijim misljenjem ili kazem svoje ... Sto ne znaci da misljenje drugog nije tacno a moje pogresno ponekad ..Naravno , ako nisam u pravu , to se ispravi ... Ali pokusaj navodjenja misljenja na silu ,ili kako ste vec formulisali ,to ni kod mene ni za mene ne postoji i uzasno je ruzno inace ...Konkretno na sajtu , ni jedan clan ovde nije nista veci i bitniji od drugog ... Svi smo ravnopravni ..Samo korisnici sajta ,nista manje ili vise vredniji ..Kada se to bude shvatilo i postovalo , onda vise nece biti nekulture i nametanja misljenja , ponizavanja i svega ...Ali iz iskustva , na ovom sajtu mislim da je to tesko realizovati .. Slažem se u potpunosti. Lično sam životni optimista, pa mi se čini da kada pročitam ovakve stavove učini da ima šanse. Pokušavam da razumem kako je lepše biti loš prema drugim ljudima nego dobar. Umesto da u teško vreme jedni drugima budemo podrška, motivatori za lepe misli i ideje, pojedinci "žive" kroz ružne misli i poruke. Čemu?
2018 10 26
Nicemu .... Zive u zabludi i gube ljude oko sebe ... Kada ostanu sami onda ce shvatiti poentu ;)
2018 10 26
Postujem svacije misljenje ,ali ne volim taj grub nacin obracanja . Obracanja sa nipodastavanjem. Sve se moze reci na lepsi i kulturniji nacin . Nekad mrzim sebe sto moram da se spustim na neciji nivo obracanja i da sa tom osobom komuniciram kao i ona sa mnom. Nikad se nisam osecala izopsteno ,i nikad nisam dozivela vece uvrede kao ovde ,ni na jednom forumu . Napadaju se ljudi bez potrebe ,vlada jednomislje ,ako se usudis da dignes glas ,vecina te napadne i pokopa . Nema pravila na ovom forumu .
2018 10 26
> LelicaLela: > Postujem svacije misljenje ,ali ne volim taj grub nacin obracanja . Obracanja sa nipodastavanjem. > Sve se moze reci na lepsi i kulturniji nacin . > Nekad mrzim sebe sto moram da se spustim na neciji nivo obracanja meni . Nikad se nisam osecala izopsteno ,i nikad nisam dozivela vece uvrede kao ovde ,ni na jednom forumu . > Napadaju se ljudi bez potrebe ,vlada jednomislje ,ako se usudis da dignes glas ,vecina te napadne i pokopa . > Nema pravila na ovom forumu . Žao mi je zbog vašeg iskustva. Doživela sam više puta isto tako da Vas razumem i upravo zbog toga sam otvorila temu. Mislim da je dobro imati mogućnost za slanje ovakve, lične poruke, svima onima koji se prema pojedincima ponašaju na neprikladan način. Imam utisak da manjina "ugnjetava" većinu samo zato što je glasnija, agresivnija, nepristojnija. Iz tih rszloga bih volela da kroz temu razumem koliko sam u zabludi i može li se nešto izmeniti na bolje.
2018 10 26
Mogu da Vam opisem u sopstvenom primeru kako ja to vidim, nije odavde ali u potpunosti oslikava stanje drusta i ove grupacije. Stojim u redu za placanje racuna, mladja zena, koja je uredno cekala stize na salter, kaze sluzbenici da vec neko vreme ne zivi u Srbiji, ali ocigledno ima i ispunjava obaveze, ima i par pitanja na koja sluzbenica iznenadjujuce ljubazno odgovara, to traje nekih 2-3min. Iz gomile se cuje prva malogradjanska karikatura sa uvredama, prikljucuju se dve zene, jedna od njih tvrdi da je to misljenje svih prisutnih. E tu se ja nadjem prozvanom i zamolim doticnu gospodju da takve tvrdnje ne iznosi, jer evo npr ja imam strpljenja i razumevanja i da pored toga sto ne zelim da slusam nebulozna dobacivanja koja nicemu ne vode osim stvaranja neprijatne atmosfere i nervoze, ipak sam primorana na to i ne reagujem tako burno kao ona. Njen odgovor "gospodjo, ako hocete da propustate sve ispred sebe i imate vremena, samo izvol'te", moj: "ovde se kao prvo nije radilo o propustanju vec o toleranciji, a naravno da cu gospodina koji stoji naslonjen na zid sa stapom u ruci, koji sve vreme cuti da propustim, jer takav je red, zar ne?" Muk, pomerila se do portira da objasni kako je u ovom periodu kad se placaju racuni neophodno da rade bar dva saltera i da on ne obavlja posao kako treba! Ja te osobe zovem "sveznalice", one koje koje sve znaju kako treba, a nista ne rade po tom pitanju ili bi posao rado prepustile nekom drugom. Radujte se zivotu, smejte se i druzite, upoznajte sto vise razlicitih ljudi i svima dajte sansu 😉
2018 10 26
> LunaLuBeka: > Mogu da Vam opisem u sopstvenom primeru kako ja to vidim, nije odavde ali u potpunosti oslikava stanje drusta i ove grupacije. Stojim u redu za placanje racuna, mladja zena, koja je uredno cekala stize na salter, kaze sluzbenici da vec neko vreme ne zivi u Srbiji, ali ocigledno ima i ispunjava obaveze, ima i par pitanja na koja sluzbenica iznenadjujuce ljubazno odgovara, to traje nekih 2-3min. Iz gomile se cuje prva malogradjanska karikatura sa uvredama, prikljucuju se dve zene, jedna od njih tvrdi da je to misljenje svih prisutnih. E tu se ja nadjem prozvanom i zamolim doticnu gospodju da takve tvrdnje ne iznosi, jer evo npr ja imam strpljenja i razumevanja i da pored toga sto ne zelim da slusam nebulozna dobacivanja koja nicemu ne vode osim stvaranja neprijatne atmosfere i nervoze, ipak sam primorana na to i ne reagujem tako burno kao ona. Njen odgovor "gospodjo, ako hocete da propustate sve ispred sebe i imate vremena, samo izvol'te", moj: "ovde se kao prvo nije radilo o propustanju vec o toleranciji, a naravno da cu gospodina koji stoji naslonjen na zid sa stapom u ruci, koji sve vreme cuti da propustim, jer takav je red, zar ne?" Muk, pomerila se do portira da objasni kako je u ovom periodu kad se placaju racuni neophodno da rade bar dva saltera i da on ne obavlja posao kako treba! Ja te osobe zovem "sveznalice", one koje koje sve znaju kako treba, a nista ne rade po tom pitanju ili bi posao rado prepustile nekom drugom. > Radujte se zivotu, smejte se i druzite, upoznajte sto vise razlicitih ljudi i svima dajte sansu 😉 Hvala, prigodno u potpunosti. Pridružujem se poruci☺🤗
2018 10 26
Sto rece skoro jedan radnik obezbedjenja u posti- Danas su svi vazni, moras da pazis i ako hoces da se nasalis. Problem upravo pocinje sa stavom odredjene osobe da ona ima veca prava u odnosu na druge, da je vaznija i vrednija. Pre koji mesec je zena sa bebom zadrzavala red u pekari 15 minuta, gde je bila velika guzva, ispitujuci za svaki komad testa i to je njoj bilo normalno, posto se osetila povlascenom, a beba je bila mirna i nije joj se zurilo. Nikad nisam zloupotrebljavala povlastice i smetaju mi bezobrazni ljudi. Pre par dana se stariji vitalan covek na kvarno ugurao kod kase preko reda, sa punim pravom, sudeci po njegovom stavu da je on tu bio, a pojavio se niotkuda. Moj komentar je bio da zaista nije lepo i da svi cekamo red, da nemam nameru da se raspravljam sa starijim covekom i da bih ga propustila da ima potrebe. Onda se umirio, ali da sam i ja imala isti stav, bilo bi svadje i ruznih reci.
2018 10 26
Jecaikaja, znas sta sam primetila, da obicno ljudi koji imaju realan problem ili opravdanu povlasticu uopste to ne potenciraju, naprotiv bude im neprijatno kada im ustupis mesto, a razumem i zasto.
2018 10 26
O tome sam i razmisljala dok sam ovo gore kucala 😅
2018 10 26
1 2 3 4