Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

Forumi /

Informacije koje se tiču korisnika /

Klubovi, sastanci istomišljenika /

Obrazovanje....

Procitah jedan clanak koji mi se ni malo nije dopao.Nacula sam to nesto i ranije ali nisam to nesto shvatala za ozbiljno.U Bgd samo odlikasi upisuju gimnazije i odredjene srednje skole,tipa medicinske,ekonomske....Vrlodobarim uspehom,koji ja smatram odlicnim,mogu da se upisu u neke najlosije skole.Od petnaest gimnazije u Bgd, u 12 gimnazija su odlicni ,u otprilike tri moze da se smesti neki ucenik sa vrlodobrim uspehom! Meni je to uzasno porazavajuca informacija!!U moje vreme se vrlodobar uspeh kotirao odlicno i mnogi koji su upisivali gimnazije su se kasnije pokazali kao bolji djaci od onih koji su bili vukovci u Osnovnoj skoli.Imali su kontinuitet. Sustina da se deca ubijaju u pojam zbog uspeha koji je sasvim okSa vrlodobrim uspehom oni pokazuju jedno sasvim dobro znanje.,a citava buducnost im se promeni zbog tamo neke cetvorke??!! Sta vi mislite o ovome?
2019 05 19
Ne znam kako je kod nas sada, ali ovde je mnogo strozi sistem i deca se u prvim razredima vec razvrstavaju na zanate i bolje skole, sestra mi je pricala da u Svajacrskoj samo oni koji su zavrsili gimnaziju imaju prava da upisu fax, koji je naravno besplatan i placen....i mislim da su kod nas kriterijumi dosta pali, znam po svojoj skoli koja je vazila za uglednu skolu u gradu, a onda kada sam cula ko je sve upisivao i kakvi su sadasnji kriterijumi, mogu samo da zakljucim da su pali i da je generalno nase obrazovanje lose, da se iz skola izlazi bez obrazovanja u praksi.
2019 05 19
Mislim da sada ima vukovaca na izvoz i da su se kriterijumi promenili, odnosno pali. Ranije ih je u celoj generaciji bilo par i bili su dika i ponos škole i odeljenja, sada je neka druga priča. Isto tako vidim da mnogi roditelji vrše strašan pritisak na svoju decu, skoro pa je sramota dobiti četvorku. Opet, ubeđena sam da ako je dete vrlodobro, a odlično uradi prijemni ispit, ima i dalje dobrih šansi da upiše školu koju želi.
2019 05 19
Tako je Srebrna.Mi smo u razredu imali jednog vukovca!Ima par gimnazija po Beogradu,gde stvarno,to vec neko vreme unazad upisuju maltene samo vukovci.Na saku ruke da prebrojis upisane ucenike koji su imali po jednu cetvorku u osnovnoj.I tu vrlodobar,ali stvarno nema ali nikakvu sansu.E sada vidim da je to u 90%gimnazija?Bar po Beogradu..Nacula sam ja tu pricu vec i videla da su tu ozbiljne frke oko upisa,ali sve sam mislila da se tu ipak malo preteruje.Medjutim.... Moguce da je zato pocelo forsiranje ocenaJedan trend vuce drugi... @BabyPink...Da tako je,moja drugarica je zavrsila skolu u Svedskoj..Isto su se opredeljivali tipa za laksu ili tezu matematiku ili jezik.Valjda su imali tri obavezna koja moraju,a ostalih ne znam tacno koliko su mogli da biraju predmete
2019 05 19
> jelena2606: > Procitah jedan clanak koji mi se ni malo nije dopao.Nacula sam to nesto i ranije ali nisam to nesto shvatala za ozbiljno.U Bgd samo odlikasi upisuju gimnazije i odredjene srednje skole,tipa medicinske,ekonomske....Vrlodobarim uspehom,koji ja smatram odlicnim,mogu da se upisu u neke najlosije skole.Od petnaest gimnazije u Bgd, u 12 gimnazija su odlicni ,u otprilike tri moze da se smesti neki ucenik sa vrlodobrim uspehom! > Meni je to uzasno porazavajuca informacija!!U moje vreme se vrlodobar uspeh kotirao odlicno i mnogi koji su upisivali gimnazije su se kasnije pokazali kao bolji djaci od onih koji su bili vukovci u Osnovnoj skoli.Imali su kontinuitet. > Sustina da se deca ubijaju u pojam zbog uspeha koji je sasvim okSa vrlodobrim uspehom oni pokazuju jedno sasvim dobro znanje.,a citava buducnost im se promeni zbog tamo neke cetvorke??!! > Sta vi mislite o ovome? Slazem se od reci do reci . Nacula sam i ja isto . Moje dete se sledece godine upisuje u srednju ,tako da cemo videti . Ne ocekujem sve da prodje glat jer naravno ovde nista ne moze da prodje bez nekih problema .Pesimista nisam ,samo realno gledam stvari . Videcemo...
2019 05 19
Kriterijumi su VEOMA pali ,slazem se . Isto tako dete koje je Vukovac i zavrsi srednju i fakultet sedi na birou a zanatlije ( trogodisnje skole ) cvetaju . Sve se okrenulo ,nekada se 4-godisnja skola cenila ,danas si nista samo sa 4 godine . Kako reci to detetu . '' Sine ,nemoj uciti ,ovde nemas nista od toga bla,bla ..'' Mislim skolstvo se srozalo nacisto ,uostalom i zdravstvo je i jos mnogo toga pa zasto ne bi i prosveta .
2019 05 19
@Spotter..Gimnazija ili nesto drugo?
2019 05 19
> jelena2606: > @Spotter..Gimnazija ili nesto drugo? Bilo sta . Moze dete da ti ide u Gimnaziju ,sve petice ,fakultet ,cuda luda... Kada to pozavrsava a ono posla ni od korova . Nije cudo sto mladi beze odavde glavom bez obzira .Svi ,ne samo dobri djaci po zavrsenom kompletnom obrazovanju .
2019 05 19
Ovde sam nacula,tj skusala sam klince osmake prosle godine,bolje receno prisluskivala ahahahah,da dosta njih zele da postanu poslasticari,ne znam u kojoj je to tacno skoli.A devojcica koja upisuje tu skolu je vukovac i kaze da je konkurancija velika za upis tamo.. Moja sestricina je odustala u startu od medicinske .Bila je osrednji vrlodobar djak.Isto kaze da su skoro sve vukovci u medicinskoj,posebno na nekim smerovima...
2019 05 19
Tako je ,sada se odlikasi otimaju za zanatske poslove i tako uskaracuju mesta ovim losijim ( vrlodobrasima i dobrasima ) ..Ko zna mozda jake skole promene kriterijume pa krenu da upisuju njih ,mesto ovih ...''Sve je poslo naopacke za vrapce i macke ..'' hahah.. Strahota .
2019 05 19
Medicinsku ko zavrsi ,naravno sa fakultetom i specijalizacijom ( ko zeli ,moze i bez ) je na konju ali isto tako ima da jase tog konja 13 godina da bi zavrsio sve i postao ''neko'' ,kako mi to kazemo . Na zapadu se veoma cene poslovi u medicini . Takodje i kuvarski posao ako si nesto vise od kuvara pasulja i sarmi .
2019 05 19
Isto i pored toga sto su klinci odlicni,dva tri meseca pred kraj se placaju neke silne pare privatnim profesorima za pripremu za prijemni.Sto ispadne dosta neobicno ,s obzirom da su vec odlicni i da valjda znaju sami da uce ,a i trebali bi da imaju znanje iz tih tolikih petica... Meni je samo zalosno ,sto neki mladalacki bunt,u ovom slucaju je to cetvorka,moze da ti preokrene zivot za 360 stepeni...
2019 05 19
> jelena2606: > Isto i pored toga sto su klinci odlicni,dva tri meseca pred kraj se placaju neke silne pare privatnim profesorima za pripremu za prijemni.Sto ispadne dosta neobicno ,s obzirom da su vec odlicni i da valjda znaju sami da uce ,a i trebali bi da imaju znanje iz tih tolikih petica... > Meni je samo zalosno ,sto neki mladalacki bunt,u ovom slucaju je to cetvorka,moze da ti preokrene zivot za 360 stepeni... Slazem se .
2019 05 19
Najbitnije je da uce strane jezike! Onda sa bilo kojim zanimanjem mogu da profitiraju u drugoj zemlji (nazalost u drugoj).
2019 05 20
Moram da kažem da je ogromna razlika između vukovaca. Pošto radim u gimnaziji imamo puno njih ali imamo i one sa slabijim uspehom. Broj dece se smanjuje, to je činjenica. A činjenica je i da su razlike između škola ogromne. Kriterijumi za ocenjivanje se razlikuje a tu je i (ne)stručni kadar. Kad dođe vukovac u prvi razred i pun dvojaka, već na polugodištu pojave se roditelji da pitaju šta mi radimo. Naravno moj odgovor je šta su radili u osnovnoj, zapitajte se. Kaže mi dete na ivici jedinice da su se samo igrali na časovima engleskog u osnovnoj (naravno imao peticu)!!! I šta ja tu da radim? Ni uz najveće zalaganje ne može se nadoknaditi tolika rupa u znanju. Da ne dužim priču, na žalost ocene često nisu merilo znanja. To je donekle prihvatljivo. Problem leži u tome da zbog različitih pritisaka od strane društva,ministarstva, direktora, roditelja ili nesavesnih nastavnika ocene često pokazuju iskrivljenu sliku i detetu i roditelju. Često se i sama zapitam jel' moje dete zna taj predmet za peticu. Ta iskrivljena slika, nedostatak adekvatne povratne informacije stvara ogromne probleme kasnije. Ps. Naš obrazovni sistem je davno prevaziđen i skoro svaki bledi pokušaj ka modernizaciji je samo dalje urušava. Znala bi roman da napišem na ovu temu, a i jesam. :)
2019 05 20
1 2 3