Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Informacije koje se tiču korisnika /

Klubovi, sastanci istomišljenika /

VEGETARIJANSTVO...

Ženske... Razmisljala sam na temu Vegetarijanstva i shvatila da ne znam nista o tome ,mada bih volela da probam . Da li neko ima savete ili moze nesto vise da mi kaze o tome kako je biti Vegetarijanac ili Vegan ,sve jedno . Zainteresovana sam za obe opcije u vidu poboljšanja svoga zdravlja... 😎
2019 06 27
Da li i Vi kao masa populacije mislite da je to način života i odricanje... Ili ipak da je žrtvovanje životinje samo gurmanski užitak...
2019 06 27
Citala sam malo o tome...Podeljene strane,obe imaju poprilicno dobre argumente.I za meso i bez mesa :D Ja sam od onih koji smatraju da od svega treba po malo.Umerenost.I da treba da koristimo sve iz prirode i semenke i zelenis i meso....Imam jedno iskustvo.Imala sam neku hirusku intervenciju pre desetak godina.Posle toga sam dva meseca morala da pazim na ishranu.Nisam jela meso uopste ,.Samo ribu,voce i povrce...Posle dva meseca sam kupila junetinu da napravim supu.Htela sam da povratim i od misrisa i od ukusa..Ni dan danas ne znam kako to da protumacim.Kao npr odvikla sam se,pa mi je smetao miris i ukus ili da je stvarno nesto odvratno i da ne treba da se jede....Probaj.Verujem da ces sama da vidis da li ti odgovara organizmu ili ne
2019 06 27
Jelena to mi je i doktor rekao... Pošto imam povišen holesterol, trigliceride i neki faktor eizika mi je povišen.. Kaže više voća, povrća i žitarica tj integralnog... Da smanjim unos mesa i da probam malo da budem vegan Znam da u voću, povrću ima vitamina i minerala koji obezbeđuju zdravije telo... Ali šta je sa peoteinima iz mesa?? To kaže da nadoknadim pasuljom, sa tofu i semenkama... Da je to odličan izvor proteina... Ja generalno mogu bez mesa ali ne znam kako da se odreknem slatkiša... Kaže ne unosite šećer, a kako kad ga i u voću ima... Kaže samo tako mogu smanjiti holesterol u krvi i ovaj faktor rizika koji je kod mene povećan.. Definitivno moram da menjam nešto u ishrani, i načinu života...
2019 06 27
Sada cu mozda da lupim ali pitanje je da li imas to sve poviseno od hrane ili od stresa? Svakako mozes da smanjis unos mesa.Mislim u tanjiru da bude parcence mesa ,a vise garnira. Da u vocu ima secera ali to nije taj nezdravi secer....Imas i neki secer da kupis,zuti...Ali i tu ima mnogo prevara,oko zutog secera...Vidi da ti neko mozda kaze koji da uzmes,da bi izbacila beli. Sa tim secerom mozda da pravis kuci sama poslastice. Svakako kreni po malo.Mislim da ni jednom organizmu ne prijaju radikalne promene
2019 06 27
> jelena2606: > Sada cu mozda da lupim ali pitanje je da li imas to sve poviseno od hrane ili od stresa? > Svakako mozes da smanjis unos mesa.Mislim u tanjiru da bude parcence mesa ,a vise garnira. > Da u vocu ima secera ali to nije taj nezdravi secer....Imas i neki secer da kupis,zuti...Ali i tu ima mnogo prevara,oko zutog secera...Vidi da ti neko mozda kaze koji da uzmes,da bi izbacila beli. > Sa tim secerom mozda da pravis kuci sama poslastice. > Svakako kreni po malo.Mislim da ni jednom organizmu ne prijaju radikalne promene Ma nemam ja stresova u životu.. Hoću reći retke su stvari koje mene dotiču... Kaže da je od ishrane... A činjenica je da sam se ja malo zapustila zadnjih god dana.. Znam za žuti šećer... Njega i od skoro koristim.. Počela sam da jedem i neke hrono hlebiće navodno bez aditiva i kvasaca... Samo da vidim hoće li mi ovo voće ići što čisto sumnjam... Toooo ne volim... Nikako...
2019 06 27
Probaj da napravis sok u sokovniku,pa samo progutaj iz dva cuga :DPomesas voce sveze i povrce. .To je najlaksa metoda ako ne volis i nemas naviku oko voca...I nataj nacin uneses "dozu "za ceo dan :)
2019 06 27
Preporučeno je 3 voćke dnevno , ne više. Povrće se može jesti, gotovo neograničeno. Sad kad ga ima svežeg, jesti što više nekuvanog, iseći šargarepu, kelerabu, kupus ... i jesti kao čips, grickati jer se mora žvakati hrana , mada možeš i izmiksati u nekom blenderu + avokado, limunov sok, jabukovo sirće, začini po ukusu i orašasti plodovi, dnevno koliko stane u šaku. Možeš posoliti malo , ali ne preteruj ako je holesterol visok. Koristim himalajsku so. Iz jaja iskoristi samo belance . Od slatkog može malo meda i jedi ga sa cimetom. Ujutru je super popiti mlaku limundu (sok od !/2 limuna ili limete + na trenici sitno natreš oko 2 cm smrznutog đumbira , kašičica jabukovog sirćeta i kašičica meda ) sve razmuti u mlakoj vodi i popij pola sata pre doručka. Sokovi od paradajza ( kuvani) su obavezni i to može umesto supe. Supe nikako iz kesice. Samo domaće od povrća. Batat krompir je isto dobar-pečem ga u rerni uz šampinjone , karfiol i još neko povrće .. Umesto slatkiša grickaj semenke od bundeve i pravi neke zdrave grickalice (pun je net recepata)... U početku je neobično, teško.. ali uskoro ćeš se gaditi i na sam miris mesa , istina je. Ja još uvek (mada retko) pojedem picu , kokošiju supicu, domaću , ali i ribu na žaru ,morsku ,jednom nedeljno - ali po nekad udovolji sebi .
2019 06 27
Opet holesterol je teško skinuti bez upotrebe statina , a on utiče na jetru , pa se zatvori krug lošeg uticaja lekova... Ima ih i na prirodnoj bazi , neki crveni pirinač .. ali nije dokazano da išta pomaže-ne bacaj novac! Važno je da se smanji loš holesterol i poveća onaj dobar a to možeš ishranom ali dugotrajnom + vežbanje , kardio vežbe i što manje sedenja. Plivanje je savršeno. Tek hrana+ aktivnost daju rezultate. :) Bez holesterola ne bi mogli živeti , on je važan za metabolizam , važno je držati ga pod kontrolom. Srećno, držim fige ! :")
2019 06 27
> jelena2606: > Sada cu mozda da lupim ali pitanje je da li imas to sve poviseno od hrane ili od stresa? > Svakako mozes da smanjis unos mesa.Mislim u tanjiru da bude parcence mesa ,a vise garnira. > Da u vocu ima secera ali to nije taj nezdravi secer....Imas i neki secer da kupis,zuti...Ali i tu ima mnogo prevara,oko zutog secera...Vidi da ti neko mozda kaze koji da uzmes,da bi izbacila beli. > Sa tim secerom mozda da pravis kuci sama poslastice. > Svakako kreni po malo.Mislim da ni jednom organizmu ne prijaju radikalne promene Taj žuti šećer je, na žalost , skoro isto toliko loš kao i beli . :( A i one zamene za šećer nisu dobre , da ne pričam o aspartamu u sokovima sa 0 šećera- otrov. Samo med, ako mora slatko. Lipov je dobar jer ima i neke khmm.. zaboravih tačno šta .. ali znam da je za žene odličan , a nikako ne kupuj u radnjama već samo od pouzdanih pčelara ko ne meša med sa šećerom . Lipov ima malo ukus kao da je dodat limun pa nije presladak ali ima još dobrih , bagremov ... Ja imam ličnog prodavca -pčelara, prvi komšija. :)
2019 06 27
Da znam za te zute secere..U vecini slucajeva je to beli secer samo obojen zutom bojom...Ali mislim da imaju neki seceri,ne mogu da se setim,da li je kokosov ili tako nesto koji je dobar.Moj otac je svojevremeno donosio neki iz Nemacke bio je texture vise brasnjave i mnogo manje sladak od obicnog belog secera.Sada slabije putuje pa i ne donosi vise.A saharini i tako nesto nikako!
2019 06 27
> Maculi: > Opet holesterol je teško skinuti bez upotrebe statina , a on utiče na jetru , pa se zatvori krug lošeg uticaja lekova... Ima ih i na prirodnoj bazi , neki crveni pirinač .. ali nije dokazano da išta pomaže-ne bacaj novac! > Važno je da se smanji loš holesterol i poveća onaj dobar a to možeš ishranom ali dugotrajnom + vežbanje , kardio vežbe i što manje sedenja. Plivanje je savršeno. Tek hrana+ aktivnost daju rezultate. :) > Bez holesterola ne bi mogli živeti , on je važan za metabolizam , važno je držati ga pod kontrolom. > Srećno, držim fige ! :") Hvala... 😘 Zapamtila sam sve profesorka😊💕
2019 06 27
> jelena2606: > Probaj da napravis sok u sokovniku,pa samo progutaj iz dva cuga :DPomesas voce sveze i povrce. .To je najlaksa metoda ako ne volis i nemas naviku oko voca...I nataj nacin uneses "dozu "za ceo dan :) Moraću tako da napravim neki smuti... Hvala Jelena na savetima.. 😊
2019 06 27
Ja sam kao dete obozavala voce..Volim ga i sada..Ali ne mogu da se setim kada sam pojela ukusnu vocku..Mislim na ono kada jedes breskvu,a tako je socna da ti treba portikla ,:) Isto vazi i za krusku,i za svo ostalo voce...Tako da sam vremenom i prestala da jedem sem kada ne naletim na dobro voce..I onda na ovaj nacin..Smutim i sargarepu cveklu i celer i progutam :) Ili u blender ovo meko voce,pa dodas par kapi soka od jabuke ako je mnogo gusto
2019 06 27
Za voće si u pravu. :( Evo mi imamo mali voćnjak i kajsije su već rumene , ali nikad nisu bile tako neslatke kao ove godine. Čak ni kiselost nije prisutna. Ne znam ni kakav će mi pekmez biti od njih .. :( Premalo sunca, previše kiše.. Kupih danas na pijaci kruškice , one petrovače što se uglavnom ni ne prskaju - one su uvek kao med, a sad kao da jedem stiropor. x-) Breskve kao karton s ljuskom. Šta nam se dešava? Pazi kad blendiraš , voće i povrće u principu ne bi trebalo mešati jer se različito vare ( krastavac ne s paradajzom, jabuku ne sa šargarepom.. ) , mada lično prva (namerno) grešim.. 8-)
2019 06 28
1 2