Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Informacije koje se tiču korisnika /

Klubovi, sastanci istomišljenika /

Farmerke ili farmerice?

Mislim da se gornjak koristi u celoj Vojvodini, ja sam iz Sremske Mitrovice i tako svi zovemo teksas jaknu :D A tek kad sam otisla u Beograd na studije sam shvatila da me ljudi cudno gledaju kad kazem :D
2019 12 15
Ja sam prbi put cula na Palama 😂
2019 12 15
Gornjak, na Krpicama,zovu i dukseve i majice i bluze..Ugl kada se kuca gornjak,izgleda da je to sve sto je "gornji deo" ,:)
2019 12 15
Hajde jos par mojih nedoumica ,:) Vrtic ili obdaaniste....Naravno moze oba.Zar vrtic nije hrvatska rec? Smece ili djubre...Takodje moze i jedno i drugo...Ne secam se da se ranije govorilo smece u Beogradu.Da li je po Srbiji?Sada se preslo samo na smece. Zarez ili zapeta...Navodno je zapeta kod nas,a u Hrvatskoj zarez pravilno..Govorimo obrnuto,oni zapeta mi zarez ,:)
2019 12 15
> jelena2606: > Hajde jos par mojih nedoumica ,:) > Vrtic ili obdaaniste....Naravno moze oba.Zar vrtic nije hrvatska rec? > Smece ili djubre...Takodje moze i jedno i drugo...Ne secam se da se ranije govorilo smece u Beogradu.Da li je po Srbiji?Sada se preslo samo na smece. > Zarez ili zapeta...Navodno je zapeta kod nas,a u Hrvatskoj zarez pravilno..Govorimo obrnuto,oni zapeta mi zarez ,:) Moze i zabaviste, ja licno najvise volim vrtic, uvek sam tako govorila a i svi ljudi iz moje okoline, kao i vaspitacice. A ima i ona pesma "Dovidjenja dragi vaspitaci, lepo nam je u vrticu bilo..." Takodje i u vaspitackoj skoli u NS govore vrtic u strucnoj literaturi, dokumentima i objavama. Sto se tice djubreta, tako i kazem, djubre i djubretarci 🤷🏻‍♀️
2019 12 15
Vrtic se govori sada,Skoro da niko i ne govori obdaniste i zabaviste..Kada sam ja bila dete,uopste se ne secam da je bilo ko upotrebljavao rec vrtic....Zato i pitam
2019 12 15
> jelena2606: > Vrtic se govori sada,Skoro da niko i ne govori obdaniste i zabaviste..Kada sam ja bila dete,uopste se ne secam da je bilo ko upotrebljavao rec vrtic....Zato i pitam Ne znam, ja imam 26 god i oko mene su svi govorili vrtic, pricam o vremenu kada sam isla u njega. 😅
2019 12 15
Bice da smo ja i Jelena starije. U moje vreme zabavište i obdanište.
2019 12 15
> OljaRaletic: > Ja ceo zivot teksas jaknu zovem gornjak. 🤔 Isto 😀
2019 12 16
Šalu na stranu, ja se ič ne sekiram, niti mi je gornjak, monton i gleznjace poznato, al mozes misliti koliko tek mi u Pirotu imamo nedoumica i gramatickog ludila pa eto živimo si hahahha 😂😂😂😂😂😂 Mada odg. na temu, mi ovde kazemo farmerke, farmerice no no.
2019 12 16
Gornjak je naš izvorni novosadski izraz :")
2019 12 17
> lokibg: > Za gornjak sam cula prvi put na Krpicama. Ali sada uvek u tagove za teksas jaknu stavim i gornjak. > Nisam sigurna sta je ispravno a sta ne, znam samo da se najezim kad cujem "trenerke" bez da se misli na mnozinu. Gornjak je izraz karakteristican za podrucje Novog Sada, ustvari, generalno je prisutno u Vojvodini 😊
2019 12 18
> jelena2606: > Kao sto naslov kaze farmerke ili farmerice?Trenerke ili trenerice?Internet kaze moze i jedno i drugo..U nekom razgovoru nekada neko je objasnjavao,da je razlika izmedju farmerki i farmerica.Istina ili zabluda?Meni farmerice i trenerice paraju usi...Sta je u stvari pravilno/nepravilno..? U poslednje vreme mi se čini da više govorim farmerice, mada ovde u tagove pišem i jedno i drugo. A simpatično mi je kad neko kaže i traperice 😊 Nije naš izraz, pa zanimljivo zvuči 😊 Što se trenerke tiče, tu pišem i govorim tako. 😊 Trenerice mi nekako nije blizak izraz.
2019 12 18
Jezik se naravno menja.Medjutim nekako mi se cini da se dosta toga promenilo.Kao sto kao pokusavaju da izbace odredjene maltene na silu.Kao na primer tursku kafu..Desilo mi se,vise puta, da se negde konobar prosto i naljuti,kaze nemamo tursku,imamo domacu kafu ,:) A ja onda pitam,pa u cemu kuvate kafu?Posto je i dzezva turcizam :D ..Ili zasto imate corbu u meniju ili musaku itd? ,:)
2019 12 20
1 2