Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Forumi /

Lepota, stil, zdravlje /

Ishrana, recepti, ekologija /

Da li ste primetili da piletina smrdi?

Kao mala sam volela da je jedem, vremenom mi se zgadila jer osecam smrad, bukvalno smrad na... koncentrat ili sta vec? Da li znate o cemu pricam? Secam se kako je pre mirisala, taj miris sam skoro osetila samo jednom kada je muz jeo u nekoj brzoj hrani koja je zaista kvalitetna. Da li znate gde ima da se kupi kvalitetno pilece belo meso? Bas bih volela da znam, zbog zdrave ishrane pre svega. 😊
pre 15 dana, 17:03
Ako imas neke proverene ljude ili prijatelje na selu pa da im kazes da uzgajaju za tvoju porodicu i da ces im placati, ali tako sto ce se kokoske i pilici setati po livadi i jesti prirodno, a ne vestacko djubre, hormone i vitamine. Ako ne poznajes nikog onda se raspitaj da ti neko preporuci opet proverene ljude od kojih bi kupovala, isto ih mozes zamoliti da uzgajaju za tebe i da ces svaki mesec ili kako se dogovorite uzimati. Ja meso ne jedem jer mi se isto zgadilo. Nikad ga nisam ni volela, ali se secam da je ranije bilo bolje. Ovo sad su zaledjeni lesevi koji ko zna koliko stoje zaledjeni i koliko puta se odmrznu i zamrznu. Hrane se hormonima za brzi rast i djubretom da bi bilo vece (profit) i uz to se uvoze lesevi iz EU koji se tamo vise ne smeju prodavati zbog propisa. Ne preporucujem da kupujes to smece, kao i "mleko"
pre 15 dana, 00:54
Kao sto Esprit21 rece, neko ko uzgaja na selu ali ne masovno vec neke manje kolicine jer ti ljudi onda prirodno uzgajaju pilice. Moj tast kupuje meso, voce i povrce na Kvantasu - tamo mislim da ima neke proverene ljude pa kupi za ceo mesec. Tacno znam na sta mislis, ja sam zivela kao mala na ostrvu u Grckoj, gde je seoska atmosfera i oni imaju iskljucivo svoju proizvodnju - domacu, proverenu, ne moras da razmisljas sta jedes. Kad sam se doselila sa mamom nazad u Srbiju zbog astme, moj njuh izostreni je primetio smrad u skoro svakom tipu kupovnog mesa. Jednom je majka kupila neke snicle, usla sam u kucu posle skole i cela kuca je smrdela na g*vna, da 'prostis! Verovali ili ne, od svih vecih trgovnih lanaca, Delhaize je trenutno najpregledniji sto se kvaliteta tice. A i primetila sam isprobavajuci razlicita mesa, a Maxi mi je uvek bio no-no sto se mesa tice... razmisljam da udjem sa ujakom sa sela u deal da mu placam godisnju svotu za uzgajanje pilica, posto ih on ionako vec uzgaja. Ne pitam za pare, samo necu da se trujem sa kojekakvim koncentratima. Mama je svojevremeno radila u hotelu sa 4 zvezdice, imali su kontrolorku kvaliteta hrane iz BIA-e koju su zvali jednom godisnje da proverava hranu - kaze da ima toliko hormona u piletini da je to alarmantno. Cerka maminog kolege zaradila s 15 godina ciste na jajnicima od piletine i fast food-ova. PETNAEST GODINA, pa to je jos dete u razvoju bokte!
pre 15 dana, 11:42
I jaja se osecaju na koncentrat. Ne moze se ziveti u centru grada i traziti domace. Evo trenutno smo na planini, nigde zive duse. Bitno da je grad krcat. To i jeste cilj, nije vise ni bitno ciji, da se ugasi selo. Mi nabavljamo jaja u selu. Kilogram piletine kakvu trazite je 500 dinara. A inace ni ovde na planini vise nista nije organsko, jer se u samim koncentratima i vestackim djubrivima ubacuju trovaci i razna hemijska sredstva. Toliko, vise nista nije bio. Ovo bio vam se verovatno ne bi svidelo, na stajskom djubrivu, malene sargarepe, pola dana treba da ih oljustis, poneki crv, jabuke pune mrlja i sl. Zatrovani smo jos pre 20ak godina i vise na to ne mozemo da uticemo. U koncentrat kojim se stoka hrani se ubacuje seme korova, onda se to pretvori u djubrivo pa kad seljak i sa stajnjakom podjubri svoje imanje, dobijemo organsku hranu punu korova i poneke hemije. I zivini se daje ista stvar.
pre 15 dana, 13:39
> Shyshymiga: > I jaja se osecaju na koncentrat. Ne moze se ziveti u centru grada i traziti domace. Evo trenutno smo na planini, nigde zive duse. Bitno da je grad krcat. To i jeste cilj, nije vise ni bitno ciji, da se ugasi selo. Mi nabavljamo jaja u selu. Kilogram piletine kakvu trazite je 500 dinara. A inace ni ovde na planini vise nista nije organsko, jer se u samim koncentratima i vestackim djubrivima ubacuju trovaci i razna hemijska sredstva. Toliko, vise nista nije bio. Ovo bio vam se verovatno ne bi svidelo, na stajskom djubrivu, malene sargarepe, pola dana treba da ih oljustis, poneki crv, jabuke pune mrlja i sl. Zatrovani smo jos pre 20ak godina i vise na to ne mozemo da uticemo. U koncentrat kojim se stoka hrani se ubacuje seme korova, onda se to pretvori u djubrivo pa kad seljak i sa stajnjakom podjubri svoje imanje, dobijemo organsku hranu punu korova i poneke hemije. I zivini se daje ista stvar. To za jaja mi je hit isto, tetka mi salje domaca jaja s vremena na vreme i jednom sam uprzila 2 domaca i 2 kupovna jaja... Kupovna kad se isprze/skuvaju izgledaju kao anemicna koliko su bleda, dok domace ima izrazito zuto zumance. O ukusu da ne govorim
pre 15 dana, 13:44
Hvala devojke puno, nemam nikoga na selu, zivim u Beogradu, u stanu. Ne bih cak ni imala gde da drzim zamrznute pilice, zato sam i pitala bas konkretno za pilece belo koje bih mogla da kupim, isprzim odmah... ali izgleda nema nista od toga. 😣 Inace imam njuh kao pas, nanjusim sve na kilometar i jednostavno gadljiva sam. Mozda neko misli razmazena, ali ne... jescu pasulj svaki dan bez problema ako treba, koru hleba, ali sto mi smrdi, smrdi mi pa neka je i kavijar. Npr taj smrad piletine osim mene, oseca samo moj tata, svi ostali mi kazu da se tripujem. Eto, drago mi je sto bar znam da ne tripujem. 😁 Sto se jaja tice, DA, iiista situacija, jedva pojedem ponekad, slican smrad. Secam se pre par godina sa mojima isla kod nekog coveka da tata popravi kola, neko selo je bilo u pitanju, izadje baka iz kuce i po dvpristu skuplja jaja, prodala nam je 10-ak komada, pa to nema VEZE sa onim sto mi jedemo. Zutaaa, preukusna, cela kuca je mirisala.
pre 14 dana, 14:04
Ne tripujes nista vec oni koji ti kazu da tripujes su toliko zatrovali svoje telo i unistili receptore konzumirajuci otrove i smece u lepim pakovanjima da vise ne mogu ni da prepoznaju ukuse i mirise. Njima je ukusno to sto su navikli da jedu i da im das nesto skroz prirodno, zdravo i nepreradjeno napravili bi onu gadljivu facu sa pitanjem sta im to dajes da jedu. Naopako, ali sta ces. Deo to, deo je do mozga koji se ne koristi i kojem je lepo u tom dubokom snu dok drugi brinu i razmisljaju umesto njih.
pre 13 dana, 19:48
Mozete jaja bar da nabavljaate. Ima po okolini beograda. I po 40 jaja mogu da stoje u frizideru. Evo ja znam iz sela pored Obrenovca par ljudi koji mogu da prodaju i prodaju domaca jaja. Pilice nabavljam isto tu. U drugom selu. Tovni jesu i mirisu na koncentrat, ali verujte da ni u planini nema vise pileta da se gaji napolju i posle se zakolje. Svi ih tove koncentratima, jer dobiju vise mesa. A koncentrat pun hemije, to je ta velika industrija propasti. I namerno je pun hemije, nije to slucajno. Bar jaja na planini nose koke koje su stare vrste, i kupujem ih za 10 din po komadu. Al te koke nosilje niko ne bi klao. Pa to ne moze da se poredi ni sa ovima sto prodaju po okolini bga kao domaca jaja. Ukus, a pogotovo miris. Jel znate da svinjsko meso svinje koja se odgaji u planini i ispece, koliko je to drugacijeg ukusa od ovoga ovde? A da ne pricam pre 10-15 godina kakvi su to ukusi bili. Sad svaka sargarepa slatka, crvena ogromna. Ja donesem kesu mojih malenih, bledunjavih, jos poneka bude gorka, plus pokoji crvic... otprilike po onome na sta nas navikavaju takva sargarepa moze samo u kuvanje. 🙂
pre 12 dana, 09:41
Ja takođe nisam neki mesojed, ali suhomesnato obožavam kao i mlečne proizvode. Pre par meseci sam razgovarala na temu mesa i zdrave hrane sa dobrom drugaricom koja je profesorka na veterini i ima iza sebe godine iskustva u kontroli kvaliteta. Da skratim dugu priču, zamolila me je da nikada ne kupujem domaće meso i jaja jer kod nas to ne podleže nikakvim veterinarskim kontrolama i potencijalno je opasno po zdravlje. Takođe, vrlo je skeptična po pitanju organskih farmi u Srbiji zbog zagađenosti tla nakon bombardovanja što i ima logike. Njena preporuka su gotovo svi slovenački proizvođači mesa jer su njihovi standardi za kontrolisanje kvaliteta iznad naših za nekoliko klasa, kaže da su im farme i proizvodni pogoni čisti bukvalno kao laboratorije. Od naših je preporučila Bačku Topolu, a Zlatiborac, Matijević i slične da zaobilazimo svi u širokom luku.
pre 9 dana, 18:21
Slicnu pricu sam cula od zene u bolnici koja radi u kontroli kvaliteta za voce i povrce u Srbiji, posebno na kvantasu. Kaze ona svojoj bebi ne pravi domace kasice, niti kupuje voce i povrce svuda, cak ni na pijacama gde zna da je,, domace'', jer se neretko desava da je zagadjenije od uvoznih proizvoda. Kasice je sve kupovala gotove, jer prolaze bas rigorozne kontrole, a voce i povrce samo uvozno i rece tada iz kojih zemalja i koji distributeri, ali nisam zapamtila
pre 9 dana, 09:44
> lokibg: > Njena preporuka su gotovo svi slovenački proizvođači mesa jer su njihovi standardi za kontrolisanje kvaliteta iznad naših za nekoliko klasa, kaže da su im farme i proizvodni pogoni čisti bukvalno kao laboratorije. Od naših je preporučila Bačku Topolu, a Zlatiborac, Matijević i slične da zaobilazimo svi u širokom luku. Nikad necu zaboraviti kad je drugarici donela baba neke splacine iz Matijevica, a ova nije htela da jede pa bacila psu u dvoriste. Ker pomirisao i sutnuo sto dalje od sebe :') :') :') :') :')
pre 7 dana, 01:07