Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Informacije koje se tiču korisnika /

Klubovi, sastanci istomišljenika /

Praznik i obaveze

Baš me zanimaju vaše mišljenje na ovu temu. Juče zove moja svekrva mog muža i kaže mu da je danas praznik i da ne radimo ništa po kući, da ne uključujem mašinu i tako to. A inače smo u procesu selidbe, pa samim tim i da ne pakujem ništa, nego da odložimo za još jedan dan. E sad, da li je to preterivanje po vama? Ja onako stanem pa sama sa sobom razmislim, da li ja grešim možda ili su ljudi počeli da mešaju babe i žabe. Na poslu dok sam radila mi se takođe desila situacija da koleginica nije htela da pere krpe za brisanje što je inače njen posao jer eto, praznik je? Druga kaže da ne pere kosu kad je praznik. 🤕 Vernik sam, ali mislim da smo počeli po malo da preterujemo i da se vadimo na to "praznik je", a to kakav smo čovek, kakve su nam misli i dela, to se ne beleži.. Naravno da neću uključivati mašinu ako je crveno slovo, ali da mi kažeš da odložim selidbu.. Ne razumem. 🤔 Eto jedna limunada tema na forumu, da se opustimo i proćaskamo... ☕
2023 08 28
Nevernik sam , ni decu nisam krstila, tako da pogotovo ne znam kad su ta slova, niti me zanima.
2023 08 28
Postujem te bas vece praznike, u smislu ves masine i nekih bas vecih radova. Ali brisem prasinu, odvajam odecu, sredujem ormane, izbacujem stvari iz podruma... Mislim da je to sto ona trazi od vas preterivanje
2023 08 28
Nisam vernik (naginjem više ka agnosticizmu nego ateizmu) ali sam imala situacije u životu vezano za to uključivanje mašine i sl. Npr. jednom kad je bila Sv. Petka ja uključim mašinu, i moj otac pada u trans "To je ženski praznik, ne valja mašina itd itd." Neko vreme kasnije nam crkne bojler i moj otac izjavi da me je kaznio Bog zbog one mašine 🤣 (Da napomenem da nisam ni krštena, tako da tehnički nemam neki ugovor sa istim vezano za praznike😅) Druga stvar da moj otac ode ponekad u crkvu, na neku svadbu npr., ne posti ni za Božićni post itd, ali je moja mašina presudna u celoj priči. Ako pogledamo realno, ti običaji vezano za praznike su nastali kad su se ljudi ubijali od posla po poljima, žene nosile stvari na reku da peru itd., pa samim tim i potreba da postoji nekakav "neradni praznik" jer inače pocrkaše od posla. Uglavnom, gledam na to ovako, radim sve po kući kad treba, ne zanimaju me preterano praznici. Mislim da je to manja uvreda "Bogu" ako postoji nego mase "vernika" koji ne uključuju mašinu na praznik ali zato im zlo i pakost izbija iz pora u životu generalno.
2023 08 28
I ja sam agnostik, ali nisam verujuća niakko u hrišćanskom smislu
2023 08 28
Život je umrežen pravilima. Velika većina pravila je verskog, biblijskog karaktera( Ne kradi, ne ubij...). Nevernici mogu biti dobri i divni ljudi, ako imaju usađen osećaj za dobro i loše, a vernici bi uz sve to trebalo da poštuju i crkvena pravila. Nije preterivanje ako se poštuje ,,crveno slovo" jer i to je deo iskušenja koja su nam data. Svako ima pravo da radi kako želi, data nam je sloboda, ali ne treba osuđivati ono suprotno, kako mi ne radimo ili ono što nismo. Po meni treba osuditi samo greh ( ustvari nazvati ga pravim imenom), a ne ljude.
2023 08 28
Skoro sam citala sta je vladika Grigorije rekao o tome. Covek kaze da nije normalno koliko ljudi preteruju u tome. Ako ne ukljucujete ves masinu onda nemojte ni sporet da bi podgrejali rucak jer je crveno slovo. Smesno stvarno.koliko ljudi ne znaju nista o tome. Imala sam bivsu drugaricu postila je ceo post isla na pricest, a veceg zlotvora u zivotu nisam srela, daleko joj lepa kuca. Eto ona bila veliki vernik. Ljudi zivite normalno nemojte da se opterecujete.
2023 08 28
Meni i dalje nije jasno zasto npr. moze da se pali šporet, ali veš mašina - ne. Ili pali je "kad zađe sunce" Po toj logici ne bi trebao ni fen za kosu. Radim svakodnevno gotovo sve kućne poslove sem na Božić, Veliki petak, Uskrs i slavu.
2023 08 28
> Majda87: > Meni i dalje nije jasno zasto npr. moze da se pali šporet, ali veš mašina - ne. Ili pali je "kad zađe sunce" Po toj logici ne bi trebao ni fen za kosu. > Radim svakodnevno gotovo sve kućne poslove sem na Božić, Veliki petak, Uskrs i slavu. Bukvalnooo. Da sam dobila konkretan odgovor mislila bih da sam nešto zgrešila, ali vidim da to naš narod onako više po tradiciji, nego po verskim običajima. A i ajde, nekada se pralo na ruke pa i razumem da se preskoči za praznik, ali sada mašina radi umesto nas, nema logike. A selidba.. To tek hit. 🥴
2023 08 28
Slazem se sa vecinom misljenja iznetih na ovu temu. Uz napredak tehnologije nacin obavljanja mnogih poslova je pojednostavljen i nase ucesce svedeno na minimum. Redovno ukljucujem masinu s obzirom da u tom procesu moja jedina uloga jeste da pritisnem dugme na istoj. Tih dana ne praktikujem neke vece akcije ciscenja, ali osnovno odrzavanje je i tada obavezno.
2023 08 28
Ako ce mi postovanje praznika biti jedino da nesto ne radim tog dana, bez da znam sta konkretno taj praznik znaci i zasto ga slavim definitivno mi nema smisla da ne uradim stvari koje treba da se urade. A vecina "vernika" nema blage veze o sustini praznika. Licno, cak i da znam ne bih se pridrzavala nerada na te dane, jer jednostavno smatram da je glupo i da nema smisla.
2023 08 28
Interesantna tema skroz, raspisaću se od meraka. Mislim da je to čisto sujeverje u XXI veku, razmišljati tako, verovati u crvena slova, kaobajagi poštovati neuključivanje mašina ili, recimo, nemoj da uključiš mašinu za veš a mašinu za sudove uključuju... Ne počistiti baš na taj dan ili ne uraditi ili uraditi ovo ili ono. Ne raditi ništa. Ne usisavati ili šta god... Meni bi bilo opterećenje živeti tako. Čak mi je i presmešno i vređa mi inteligenciju kada je neki veći praznik pa me neko upozori da ne treba da radim to i to, jer... Čisto sujeverje! Imamo mašine, struju, tehnološki napredak... Članice su već objasnile, ima logike u tradiciji kada su ljudi bili većinom seljaci po ruralnim sredinama, radili u polju od svitanja do sumraka za vlasteline pa spahije, žene prale veš na reci što je bio težak posao pa je u redu itekako bilo i da se odmori. Isto tako, iznošenje hrane na groblje, čitave porodice rasprostu čaršav i jedu i piju, dever mi je sveštenik, žito, vino, pogača za parastos ako je po katehizisu i ćao, kakve zakuske ali to nam je još od Slavena, paganština. Ili posno, pa da pitate nekoga, prababu recimo ako je još mooožda živa, kakva crna riba, ulje i posna trpeza za slavu tamo negde 1937 u, recimo, Šiljegovcu... Ajvar bre nije postojao dok suncokretovo ulje nije izmišljeno. Pozdravljam post sredom i petkom i sve postove ko želi i oseća se tako, u bilo kojoj veri. I sve što je pri bilo kojoj crkvi u skladu sa vernikom koji toj crkvi pripada i zajednici pripada. Pozdravljam čak i to sujeverje ako sujevernom to odgovara, ispoštujem običaje kada idem u goste itekako, imam kumove Vlahe pa kada idemo kod njih za Đurđevdan uredno obrnem 3 kruga na busenu trave i pričeste me nekom mešavimom vina, luka, drena i ko zna čega i znam da nikad anesmem da ih pitam za vampire ali ja tako ne razmišljam i ne živim tako. Ili što je davno baba moje drugarice rekla " Bog kažnjava neradnike i lenštine, ne ljuti se na vredne, samo ti radi"
2023 08 28
I interesantno mi je to izvrtanje, znači, možeš da se ubiješ od posla na poslu tog dana, 8 sati pa još možda padne i nešto prekovremeno ili da radiš 2 posla, dumreš radeći i dođeš kući raspadnuta ti i muž, šta god, deca da imaju po 7 i 8 časova u školi ali mašinu ne uključuj jer će da te spale munje nebeske. Sujeverje mada možda nije ni to nego najprimitivniji primitivizam, od svih "pravila" vezasmo se za veš-mašinu i pranje veša :')
2023 08 29
A ti, Ejndzi, kada te svekrva tako lepo savetuje, samo zalegni za svako slovo crveno, ništa ne radi pa ukoliko krene da priča da si lenja, lepo crkveni kalendar izvolite lepo ste mi rekli, ne smem ništa, ni da pere mašina ni da kuvam ne smem ništa, mogu samo da čitam knjigu i služim se mobilnim, tu mi ipak rade samo 2 prsta :D Boli te uvo.
2023 08 29
Ne držim se nekih posebnih pravila, radim i slavim uglavnom kako meni prija. Baka se držala mnogo za te praznike i običaje i to sam poštovala kao dete. Mišljenja sam da svako veruje ili ne u šta god hoće i želi, slavi šta god hoće, i daje slobodu ostalima da rade kako njima odgovara. Live and let live. Usput Budizam mi se sve više dopada ali više kao filozofija nego vera.
2023 08 30
1 2