Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

mojekrpice.rs /

Pomoć na stranici /

"Svilenkasto" nije svileno!

Odustaću od potrage za svilom na ovom sajtu. Izlazi sve sem toga. Znam da mnogi mešaju termine iz neznanja, ali jako me frustrira kad otvorim "svilenu bluzu" i izađe shein plastika... Ako moram da vam crtam, svila je prirodni materijal, tačno se oseti na dodir i ne možete da je pomešate s sintetikom, a uostalom piše i na etiketi. Svilenkasto se kaže uglavnom za saten ili slične materijale koji nisu ništa drugo nego poliester.
2025 01 08
Ovde se i za veštačko krzno kaže krzno,za veštačku kožu kaže koža,za jutu pluta,za rafiju ratan... ali tu su jos veći problemi. Aj što se kopije koju su polularno rečeno "like" neki brend ,sve cesce i ne piše da su "like",vec svesno pišu ime brenda a iz aviona se vidi potpino drugi proizvođačac,koji je zapravo plagijator. Onda se na bilo koju krpicu,random proizvođaca obavezno pridoda i haštag Zara,jer je to po svemu sudeći vrlo popularan pojam u pretrazi. Onda filovanje opisa sa haštagovima,koje sve češce nemaju veze sa predmetom... ali i dalje nisam nacisto da li me vise iritira previse nepotrebnih i pogresnih tagova ili kad ih nema uopste. Ovo nije hejt,da ne shvati neko pogresno,ja ovde samo kupujem i to volim da radim,ovo je samo pokusaj da ukazem koliko se lose prodaje.
2025 01 09
Imate i rayon koji se na mnogo mesta kategoriše kao veštačka svila. Uostalom, da budem sasvim iskrena, prirodna svila se proizvodi jako komplikovano, skupa je izuzetno i ne verujem da biste izdvojili toliko novca i za sitniji komad garderobe. A na etiketama svašta piše...
2025 01 09
> kaileenakala: > Imate i rayon koji se na mnogo mesta kategoriše kao veštačka svila. Uostalom, da budem sasvim iskrena, prirodna svila se proizvodi jako komplikovano, skupa je izuzetno i ne verujem da biste izdvojili toliko novca i za sitniji komad garderobe. A na etiketama svašta piše... Znam, ali desi se da naletim na neki dobar vintage komad od svile kod ljudi koji se preterano ne razumeju i samo žele da se otarase viška s tavana, tako da sad takve stvari uvek tražim. I zato me nervira kad u pretrazi iskaču shein i sinsay sa tagom "svila" ili "vintage". Svakako da nisam u mogućnosti na novo da kupujem kvalitetne komade od prirodnih materijala, posebno uzevši u obzir šta se sve uvaljuje ovih dana
2025 01 09
Isti problem sa svilom imam i ja. Ili ne znaju šta je svila ili tvrde da je svila, a etiketu ne žele da uslikaju. Nažalost čak i ako piše da je svila na etiketi, ponekad to bude veštačka svila i naletela sam već ne jednom na takve komade.
2025 01 09
Kad smo kod svile,jako dugo zelim da pitam nekog,a vidim da ovde ima ljubitelja i verujem poznavaoca.. Da li se svila pere? Ili mozda bolje da pitam,kako se svila odrzava? Imam jednu medenu vintage svilenu suknju,od skupog brenda,na kojoj pise da je svila a isto na etiketi pise da se ne pere??
2025 01 10
> lovesilver: > Kad smo kod svile,jako dugo zelim da pitam nekog,a vidim da ovde ima ljubitelja i verujem poznavaoca.. > Da li se svila pere? Ili mozda bolje da pitam,kako se svila odrzava? > Imam jednu medenu vintage svilenu suknju,od skupog brenda,na kojoj pise da je svila a isto na etiketi pise da se ne pere?? Najsigurnije vam je da perete ručno sa blagim deterdžentom i u mlakoj vodi. Moja mašina ima program za svilu, tako da većinu stvari od svile perem u mašini, osim ako ne piše drugačije na etiketi.
2025 01 11
> lovesilver: > Kad smo kod svile,jako dugo zelim da pitam nekog,a vidim da ovde ima ljubitelja i verujem poznavaoca.. > Da li se svila pere? Ili mozda bolje da pitam,kako se svila odrzava? > Imam jednu medenu vintage svilenu suknju,od skupog brenda,na kojoj pise da je svila a isto na etiketi pise da se ne pere?? Ja perem u mašini na programu handwash na 30, sa običnim deterdžentom ili pervolom. Nikad se ništa nije desilo. Bilo je da sam greškom i na 40 oprala par puta, ništa nije bilo, malo više se pogužvalo jedino, samo ne savetujem tako naravno, i kad je veća centrifuga može da iscepa. Nosila sam nekad i na hemijsko, ali su mi upropastili, slila se boja nekako. Neka svila jako pušta boju i onda treba lepo iscediti da se ne slije, zato čak ni obrtaje tokom centrifuge nisam smanjivala puno, ali naravno na 1000 nemojte stavljati. Ručno pranje je takođe ok skroz, samo ja nemam živaca za to, a i ova moja mašina lepo odradi posao i onda nemam ni potrebu ručno da drndam. Da napomenem da i po jednu stvar ubacim nekad kad nisam sigurna da li će boju da pušta jako, pa da druge stvari ne zeznem. Posle treba samo lepo ispeglati ako je vrsta svile koja se gužva. Neka svila se ne gužva skoro uopšte, tako da i to zavisi.
2025 01 13
Hvala Doli!
2025 01 13
Nema na čemu. Ima više vrsta svile kao i kod svakog drugog materijala, ali sve do sad što sam prala je moglo da se pere i ništa se nije desilo. Jedino što treba biti oprezan je sa jednom vrstom viskoze koja izgleda kao svila, ona se isto tretira kao svila inače se skupi. Pretpostavljate kako znam. 😁
2025 01 13
Mene trigeruje kada vidim: materijal-trikotaža Trikotaža ne postoji! Gledajte bar etiketu. Pfff😁
2025 01 14