Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Slobodno vreme i hobiji /

Filmovi, knjige, muzika /

iskustva knjiga

Koje knjige su po vama ostavile jake utiske? Koju vrstu književnosti volite citati? Delite vasa iskustva Mene najvise zanima oblast filozofije i psihologije, ljubav prema knjigama pojavila mi se sa nekih 10 godina kada sam ispod kreveta nasla maminu kutiju punu romana i odlucila da krenem citati to su bili klasicni izmisljeni ljubavni romani koje nisam u potpunosti razumela 😅 ubrzo posle toga sam procitala dosta medicinskih knjiga i ucila latinski ta grana (medicina) je bila moj neostvareni san ali Boze moj.. Godinama sam tragala za knjigom Mi deca sa kolotvora zo ali nisam uspela da je nadjem ni polovnu. Tada sam pocela da istrazujem modernu psihologiju i filozofiju naravno i savremenu svetsku prozu. Pored knjiga koje sam procitala najveci utisak mi je ostavila knjiga Moc podsvesti i knjiga Ljubav u doba kokaina . Sada tragam za jos nekim dobrim knjigama pa eto jedna temica za ljubitelje književnosti 😊
2025 04 22
Preporucujem vam knjige Fredrika Bakmana, takodje i Irvina Jaloma, od njega meni najdraza-Lecenje Sopenhauerom, zatim po meni nezaobilazna-Galeb Dzonatan Livingston-Ricarda Baha. Sve su psiholoske i zaista dobre. Pored pomenutih, ja sam od onih koji se rado vracaju procitanim knjigama, od Dzejn Ejr preko Stepskog vuka, Sabata, Ljose...od nasih pisaca izuzetno cenim Ljiljanu Habljanovic Djurovic, potrazite Zenski rodoslov, Paunovo pero... I pozdrav za ljubav prema pisanoj reci.
2025 04 22
Članica je pomenula, izmedju ostalog, Stepskog vuka. Preporučila bih ljubiteljima Hermana Hesea jednu njegovu biografiju. Autor je Alojz Princ, naziv dela Večna čarolija početka. To je onaj osećaj kada ste odrastali uz nekog pisca, pročitali sve, možda i u periodu kad to nije bilo za vaše godine, razumeli kako ste razumeli, ali nećete u zrelijim godinama da čitate opet jer nećete da dirate u tu početnu impresiju, da ne kvarite nešto savršeno. I onda neko napiše knjigu o vašem voljenom piscu. Super osećaj. Dejan Tiago Stanković - Estoril i Odakle sam bila više nisam (za ljubitelje Lisabona)…
2025 04 22
To je ono što je ostavilo pozitivan utisak u poslednjih par meseci… Šta je ostavilo najjači utisak…. Baaš teško pitanje. Možda klasici koji su smešteni u neki istorijski kontekst, pričaju priču običnog čoveka i u sebi nose neke bezvremenske poruke koje nisu tako direktno saopštene kao u delima moderne psihologije… Pa Derviš i smrt, Selimovića, ima neke delove koji se urezuju u um i imaju težinu više od bilo kog priručnika kako živeti, kako biti zdrav… Remark, Markes, Dobrica Ćosić, Orhan Pamuk…
2025 04 22
Volim da citam psiholoske knjige izdavacke kuce fedon(uglavnom uzimam iz biblioteke, jer su njihove cene jace). Nadraza mi je od Mari-Luiz fon Franc''Senka i zlo u bajkama''. Inace ljubitelj sam psihologije vec nekih 30god. Popularnu psihologiju bas i ne volim, mada, svidja mi se knjiga''Zene koje trce s vukovima''nju sam kupila sebi pre nekoliko god. za rodjendan, prava ''zenska knjiga''. Volim i knjige o mackama i izdvojila bih knjigu ''A posebno macke'' Doris Lesing. Volim poeziju Silvije Plat, Danice Markovic, Disa i Emili Dikinson(to mi je hrana za dusu). Horore i misterije izdavacke kuce Orfelin i njihovu ediciju srpske mitologije. Izdavacka kuca tanesi ima isto sjajne knjige. A neke od najdrazih su mi Doktor Glas/Jalmar Sederbeg, Krvava odaja/Andzela Karter, Kafka na obali mora/Haruki Murakami, Alisa u zemlji cuda, Tvrdjava/Mesa Selimovic, Slepilo/Saramago, Ispovesti/Kanae Minato, Drevna svetla / Aldzernon Blekvud, Buntovnici/Milenko Bodirogic, Pariski splin/Bodler ,Vestice ispovesti i tajne/Tersila Gato Kanu i naravno Edgar Alan Po/sabrane pesme i price i jos mnogo toga.
2025 04 22
Hvala vam drage moje sto delite vasa iskustva, zapisacu knjige koje ste mi preporucile da ih pronadjem i procitam.🥰 Ne mogu vam opisati koliko sam srecna sto ima jos ljudi koji vole citati, koji nisu bacili knjige u zaborav.. Naravno slozila bi se sa sjajnim piscem Meša Selimovic kao i Tolstoj neki njihovi odlomci se urezuju duboko u coveciji um. Mladja sam generacija 97' kada kazem da volim citati svi me nesto mrko gledaju kao u fazonu gde ova trosi vreme 😅. Dok recimo moja i mladja generacija trosi dosta vremena na drustvene mreze ipak sam se ja izolovala toga i moje vreme dajem knjigama istrazivanjima ljutskog uma i naravno rada na sebi. Lepse mi je procitati 2 sata jednu knjigu nego pogledati neki film. Ukusi su različiti pa necu o tome diskutovati ali jako mi je drago znati da u ovom svetu knjige imaju smisla i i dalje zive 🥰
2025 04 22
Dodala bih jos nekoliko naslova knjiga: Hiljadu čudesnih sunaca/Haled Hoseini Mačak koji je spasao knjige/Sosuke Nacukava Čovek po imenu Uve/Fredrik Bakman Putopis jednog mačka/ Hiro Arikava Umetnost vožnje po kiši/Gart Stajn Koralina/Nil Gejmen Rat nema žensko lice, Černobiljska molitva/Svetlana Aleksijevič
2025 04 22
Hvaaalaa ♥️ E i ja ću dosta od preporučenog da potražim. Drago mi je da neko ide u biblioteke i daljeeee, ja dugo nisam bila i pre neki dan me sestričina od 14 god odvela, u NSu. Lep je taj miris starih knjiga… Budi uspomene.
2025 04 23
Da, nedostaje mi miris starih knjiga koji sam osetila odleci u skolsku biblioteku, tada jos nisam bila svesna koliko knjige menjaju razmisljanje i daju veci i drugaciji pogled na svet, ljude, sebe.... bas sam veceras izdvojila malo vremena da se posvetim sebi uspavala decicu, udobno se smestila i pocela citati preporucenu knjigu od Ricarda Baha Galeb. Polovinu sam presla neki moj utisak veoma zanimljiva sa lepom poukom, videcemo kraj 😊 ici cu redom 🥰 Nemam vremena da odlazim u biblioteke jer imam dvoje dece, ali se ipak trudim naci malo vremena za sebe za moj mir i zadovoljstvo. Bas mi je bilo toplo oko srca kada sam sina uspavljivala nije zeleo da mu pricam bajke za laku noć vec bas knjigu koju sam želela da citam, on obozava ptice pa mu je i bilo interesantno slusati kako citam bas tu knjigu o galebu,moru... bukvalno je zaspao u roku od 5 minuta 🥰 Miš moj ima samo 4 godine ali obožava dok čitam knjige (bajke) sreca sto izmisliše internet pa je lako naci e-knjigu za nas koji nismo u mogucnosti otici do biblioteke ili cekati dok kupimo 😅
2025 04 23
> Zorana333: > Da, nedostaje mi miris starih knjiga koji sam osetila odleci u skolsku biblioteku, tada jos nisam bila svesna koliko knjige menjaju razmisljanje i daju veci i drugaciji pogled na svet, ljude, sebe.... > bas sam veceras izdvojila malo vremena da se posvetim sebi uspavala decicu, udobno se smestila i pocela citati preporucenu knjigu od Ricarda Baha Galeb. Polovinu sam presla neki moj utisak veoma zanimljiva sa lepom poukom, videcemo kraj 😊 > ici cu redom 🥰 > Nemam vremena da odlazim u biblioteke jer imam dvoje dece, ali se ipak trudim naci malo vremena za sebe za moj mir i zadovoljstvo. Bas mi je bilo toplo oko srca kada sam sina uspavljivala nije zeleo da mu pricam bajke za laku noć vec bas knjigu koju sam želela da citam, on obozava ptice pa mu je i bilo interesantno slusati kako citam bas tu knjigu o galebu,moru... bukvalno je zaspao u roku od 5 minuta 🥰 Miš moj ima samo 4 godine ali obožava dok čitam knjige (bajke) > sreca sto izmisliše internet pa je lako naci e-knjigu za nas koji nismo u mogucnosti otici do biblioteke ili cekati dok kupimo 😅 ♥️
2025 04 23
> Zorana333: > Da, nedostaje mi miris starih knjiga koji sam osetila odleci u skolsku biblioteku, tada jos nisam bila svesna koliko knjige menjaju razmisljanje i daju veci i drugaciji pogled na svet, ljude, sebe.... > bas sam veceras izdvojila malo vremena da se posvetim sebi uspavala decicu, udobno se smestila i pocela citati preporucenu knjigu od Ricarda Baha Galeb. Polovinu sam presla neki moj utisak veoma zanimljiva sa lepom poukom, videcemo kraj 😊 > ici cu redom 🥰 > Nemam vremena da odlazim u biblioteke jer imam dvoje dece, ali se ipak trudim naci malo vremena za sebe za moj mir i zadovoljstvo. Bas mi je bilo toplo oko srca kada sam sina uspavljivala nije zeleo da mu pricam bajke za laku noć vec bas knjigu koju sam želela da citam, on obozava ptice pa mu je i bilo interesantno slusati kako citam bas tu knjigu o galebu,moru... bukvalno je zaspao u roku od 5 minuta 🥰 Miš moj ima samo 4 godine ali obožava dok čitam knjige (bajke) > sreca sto izmisliše internet pa je lako naci e-knjigu za nas koji nismo u mogucnosti otici do biblioteke ili cekati dok kupimo 😅 Knjige nas uce izmedju ostalog, saosecanju, imamo uvid u unutrasnji zivot likova u knjizi. Meni je to i neki vid putovanja, jer nemam prilike, a ni uslova da putujem, pa kroz knjizevnost proputujem maltene ceo svet. Posecujem cak i decje odeljenje u biblioteci(volim i decje knjige da citam). A to sto citate deci to je divno, Veliki pozdrav i hvala na temi. ♥️ Zaboravih da spomenem i moju omiljenu pricu Oskara Vajldla''Slavuj i ruza''
2025 04 23
Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava. ❤️
2025 04 23
A ovo stavljam na listu za citanje. Ako ste citali neke ''mackaste'' knjige slobodno mi preporucite.
upload
2025 04 23
Da slazem se, kada se upustimo. u pustolovinu jedne knjige nas mozak po opisu likova i predela. sam pravi slike kao da smo tamo, sto i jeste tako propituje se celi svet mislima 🥰 Bas kada sam citala prvu preporucenu knjigu koja govori o galebu i prelepom plavom moru toliko sam se udubila u citanje da sam maltene i imala osecaj kao da sam na moru. Da nastavicu da citam da bi stvorio ljubav prema knjizevnosti. Svaka majka sto je normalno i prirodno misli da je njeno dete najbolje na svetu i jeste tako, bez obzira na moje misljenje sin koji ima 4 godine izrazava samostalnu potrebu o knjigama, bajkama pa cak i on sam smislja neku pricu spajajuci vise bajki i napravi svoju, iznenadjuje me nekim postupcima a mnogi ljudi kazu da je jako inteligentno dete. Moj zadatak jeste da ga ucim, da pokazem kako svet funkcionise. Normalno ima 4 godine sada jos ne shvata dosta stvari i ne ocekujem od njega Bog zna sta, moje je da ga usmeravam i ucim jer ja nisam samo njegova majka, staratelj vec i dozivotni ucitelj. Tako isto postupam. i sa cerkicom 🥰
2025 04 24
Divna tema, ali zaista teško pitanje. „Doživljaji Toma Sojera“ mi je omiljena knjiga iz detinjstva. Obožavam Andrića, Selimovića i Duška Radovića. Preporuka: „Lovac na zmajeve“, „Hiljadu čudesnih sunaca“ i „A planine odjeknuše“ Haleda Hoseinija. Takođe bih preporučila i Napuljsku tetralogiju Elene Ferante. „Dobri prijatelji, dobre knjige i mirna savest: to je idealan život.“ Mark Tven Knjige su moja ogromna ljubav, a biblioteka jedno od najlepših mesta. Želja mi je da nekad u budućnosti imam ovakvo nešto:
upload
2025 04 24
1 2 3 4 5