Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Informacije koje se tiču korisnika /

O korisnicima sajta mojekrpice.rs /

Poliester - zasto ne?

Dobijam mnogo cesto upite o sastavu garderobe. Ja uglavnom nosim Zaru tako da to i prodajem. Zara uglavnom pravi garderobu od poliestera (najcesce) inace se od poliestera prave i mnogo druge stvari (googlala sam) pa me zanima zasto kupci uglavnom odustaju od kupovine kada je u pitanju poliester jer svi znamo da se sada bas retko sta pravi od pamuka?
2025 09 22
Zato što sprečava kožu da diše i zadržava toplotu, tako da leti nisu preporučljive stvari od poliestera 😀 lično ne kupujem majice koje sadrže poliester, uglavnom biram od pamuka, poliamida ili viskoze.
2025 09 22
Bas kao sto je clanica objasnila, za letnju garderobu, slazem se. Medjutim zaista ima razlike koja se verovatno odnosi na kombinaciju sastava, kada nije cist poliester u pitanju.
2025 09 22
Ukucajte Zara poliester i videcete koliko ce vam strana izaci, nema kraja. Za svakodnevnu odecu dobar je pamuk, a za nesto za par sati nosenja, materijal je nebitan. Recimo plis ciji je sastav materijala poliester i elastin lepse izgleda od onog ciji je sastav pamuk. Iskreno najmanje sam od kad prodajem na internetu prodala stvari od pamuka.
2025 09 22
S obzirom na to da je poliester vestacki materijal - naftni derivati, telo upija te cestice molekula i to je ono sto nije zdravo za ljudski organizam. Potrebne su godine da se, mozda, ispolji 'otrovno dejstvo, ali svakako ga treba izbegavati, ili, nositi ga u retkim prilikama. Dodatni los efekat je sto ne dopusta kozi da dise.
upload
2025 09 22
Kao i sve drugo u 'modernom' vremenu u kom zivimo - kvantitet pobedjuje. Jeftinije za siriki plasman, veliko trziste je cilj, a ljudsko zdravlje je odavno u... nicijem interesu. Ok je nositi ga preko nekog pamucnog komada. Mada, uskoro mozda i nece biti prirodnih materijala, pa nam poliester ne gine.
2025 09 22
Najviše mi smeta kada veš, čarape, potkošulje, ono u čemu spavam i basic maice nisu pamučne. Može pamuk sa malo elastina u odredjenom slučaju ali poliester ne.
2025 09 22
Mada i viskoza je poluveštački materijal i u njemu leti koža ne diše baš iako je “svilenkast” u odnosu na lan i pamuk. Naravno nije isto kada nosimo široku suknju od viskoze i usku košulju na 40 stepeni.
2025 09 22
Sta mislite koliko bi kostalo da vam krojacica/krojac sasije jednu dugu haljinu od organskog pamuka? I to da bude bas onako raskosna i sa detaljima.
2025 09 22
> MarianneMary: > Sta mislite koliko bi kostalo da vam krojacica/krojac sasije jednu dugu haljinu od organskog pamuka? I to da bude bas onako raskosna i sa detaljima. Materijal kupiš sama i smisliš kroj. Ako kroj nije komplikovan nebi ruke mnogo koštale valjda. Mada zaista nisam dugo nosila na šivenje bilo šta jer nemam više dobru krojačicu. Može haljina biti duga, lepa i bogata a da je kroj jednostavan, tu više materijal igra ulogu. Metar pamuka sa OEKO tex sertifikatom (nisu korišćene kancerogene materije pri obradi, npr pri bojenju) je oko 700din. Najčešće kupuju za dečije posteljine. Krojačica bi trebala da kaže koliko da kupiš nakon što joj objasniš kakvu haljinu želiš.
2025 09 22
Pitacu prijatelja koji se bavi tim poslom, bas me zanima. Ali znam da sivenje nije jeftino, u to se ulaze puno ljubavi i vremena. Ne mogu se haljine siti sa materijalom za posteljine.
2025 09 22
Sada sam našla cenovnik jednog krojačkog salona iz NSa. Cena šivenja haljina 2000 - 4000din. Početna cena je za haljine na bretele bez rukava. 4000 svečane haljine. Materijal oko 2k. Znači 4-5k dinara pamučna haljina. Nije baš ni jeftino ali ne mogu ni oni šiti za džabe. Računala sam 3m materijala. Možda ne treba toliko.
2025 09 22
Ma mogu se haljine šiti od svega živog. Tu je ideja najvažnija. Pamuk je lep za haljine organskog fazona. Ja bih volela sebi onaj vafl pamuk da kupim i sašijem nešto dugačko i bogato, on izgleda skroz organski.
2025 09 22
Uradjena je naucna studija i dokazano je da poliester ometa hormone itd mislim da se povremeno po nesto obuce nije problem ali nije preporucljivo stalno takodje ti lepkovi koje oni koriste kada prave stvari od poliestera su razni i ako je lepak loseg kvaliteta i to kad se zonjimo koza upija
2025 09 22
Meni prijatelj prepravlja stvari, ne bacam i ne stvaram djubre kad se nesto rasije ili osteti vec popravim i dobijem unikatni komad odece. Na svecanosti ne idem tako da mi svecane sivene haljine ne trebaju. Poliester sa kombinacijama drugih materijala sto da ne. Eto ja se grozim pravog krzna, muka mi je pri pomisli da nosim odrano krzno neke zivotinje, samo vestacko krzno dolazi u obzir koje je ili 100% poliester ili u kombinaciji sa nekim drugim materijalom. Sto se tice otrova, da li se zapitate sta jedemo i koliko zatrovanu hranu, a to je najbitnije.
2025 09 22
1 2 3