Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Informacije koje se tiču korisnika /

O korisnicima sajta mojekrpice.rs /

Poliester - zasto ne?

> kaileenakala: > Zar sirće u kontaktu sa deterdžentom ne počne da peni i proizvodi isparenja prilično jakog i iritantnog mirisa? Moguce, nisam mirisala posto ih samo sipam u pregradu i upalim masinu nakon toga
2025 09 23
> kaileenakala: > Zar sirće u kontaktu sa deterdžentom ne počne da peni i proizvodi isparenja prilično jakog i iritantnog mirisa? Ja sam malo sirćeta, tad jednom kada sam koristila, sipala u pregradu gde stavljam omekšivač umesto omekšivača. Kao zamena. Ne dolazi u dodir sa praškom. Kada mašina opere praškom povuče iz pregrade za omekšivač i nakon toga valjda ide još jedno ispiranje. Znači probala sam sirće da bih izbegla omekšivač, beli veš sam prala, a bio je i beli peškir u mašini pa da mi ipak nešto malo omekša veš.
2025 09 24
Sviđa mi se tema, konačno je nešto interesantno pokrenuto na forumu za diskusiju. I sve ste lepo objasnile koliko je plastična odeća štetna za organizam. I meni mnogi od ovih veštačkih materijala počinju jako da smetaju u zadnje vreme. Kao da sam polako razvila netoleranciju na sintetiku. I to ne u vidu alergija i osipa, već u smislu da bukvalno ne mogu da ih dodirnem rukom koliko su mi gadni (zamislite mikrofiber krpu i hrapavu kožu). Dovoljno mi je da vidim da neko nosi gadne sintetičke čarape i skroz sam se naježila. A navlačenje sintetike na kožu mi praktično izaziva nagon za povraćanjem, ne mogu uopšte da se kontrolišem. Nema nazad definitivno, sve sam rasprodala što ne mogu da pipnem rukom.
2025 09 24
Da li vam smeta pravo krzno ili volite da nosite krzno mrtve(mucene) zivotinje na sebi? Bas me zanima. Kod nas nije toliki minus da bi nosenje toga to opravdalo. Uglavnom je nosenje pozerskog karaktera. Nisam vegan, ali nikad ne ih obukla pravo krzno na sebe i ne jedem bebe zivotinja, imam gadjenje na to. Svakome nesto prija ili ne prija i to je ok.
2025 09 24
Ne volim krzno pravo. Jeste mi morbidno da se odere životinja i nosi. Možda kad se starija životinja ubije radi mesa da se iskoristi sve što je i neki prirodan tok dešavanja ali ne i da se ubijaju životinje isključivo radi krzna. Što se mene tiče mogu i jakne od veštačke kože i obuća. Na žalost primetila sam da se tanje stvari od eko kože posle nekoliko godina počnu lepiti (jedna moja haljina) ili same od sebe popucaju i počnu se guliti. Ali dobro, sve ima rok trajanja. Ne znam jesu li neki najpoznatiji svetski brendovi izbacili krzno iz upotrebe. Kao da sam davno negde pročitala da jesu. Ja sam pre par godina kupovala merino vunu iz inostranstva jer sam želela da pokrenem brend i gledala sam da ta firma sakuplja vunu iz humanog uzgoja. Znači ošišaju vunu ovcama kada je prirodni period za to i ne razmnožavaju ih nehumano kao što je slučaj u nekim odgajivačnicama pasa i farmama drugih životinja. Non mulesing sources. Jednom sam dobila pidžamu od babe za rodjendan (je l i vama babe kupuju pidžame za rodjendan?) koja je bila od poliestera i najilona i kad skinem preko glave puca sve glasno od elektriciteta i kosa mi se raširi u krug kao lepeza.
2025 09 24
Nemam krzno, ni pravo ni vestacko.
2025 09 25
> MarianneMary: > Da li vam smeta pravo krzno ili volite da nosite krzno mrtve(mucene) zivotinje na sebi? Bas me zanima. Kod nas nije toliki minus da bi nosenje toga to opravdalo. Uglavnom je nosenje pozerskog karaktera. Nisam vegan, ali nikad ne ih obukla pravo krzno na sebe i ne jedem bebe zivotinja, imam gadjenje na to. Svakome nesto prija ili ne prija i to je ok. U sadašnjem vremenu kad smo toliko napredovali u razvoju materijala, ništa od krzna ne mora više da se pravi. Ali isto tako nisam ni za plastično krzno, plastika je plastika, loša i za nas i za okolinu. Ono što odobravam jeste vintage prirodna koža i krzno. To je već davno napravljeno i umesto da bleji po podrumima i deponijama, treba da se iskoristi do maksimuma. Bacanje takvih stvari je nepoštovanje prema životinjama koje su žrtvovane za materijal. Još jedna stvar koja treba da se uzme u obzir je da neke vrste koža su otpad iz industrije mesa i naravno da je bolje iskoristiti ih za odeću i torbe nego da se samo baci. A pošto ne jedemo lisice, aligatore i zmije, bilo kakva upotreba njihove kože ne može da bude opravdana. Jesam uz striktne vegane koji do zadnjeg sastojka proveravaju sve što kupuju, ali ne mogu da ih podržim sa tim "eko koža" sranjima od jakni i torbi koje se oljušte za mesec dana, pa onda dobrodošla mikroplastiko u zemlju i naše organizme! Neka traže zaista eko varijante, fejk kože od kaktusa, vunu umesto krzna itd.
2025 09 25
Zagadjeno je sve- hrana, voda, vazduh.. životinje se svakako ubijaju radi ishrane i to neka bude humano, bez mučenja. Izbegavam svakakve emotivne scene gde vode životinje na klanje, muče ih ili izbacuju mladunce na ulicu. Na šta ne mogu da utičem, to izbegavam da posmatram. Ako vidim direktno, utičem. Volim kožu, svilu, vunu, pa i krzno, ali sam zbog održavanja presla delom na kobajagi bunde. Kupujem uglavnom polovno, tj ono sto narod preprodaje, bude često i novo.. ili se nadje u sh radnji, znaci- recikliram. Više mi je žao napuštene dece koja odrastaju u domovima, kao i one zanemarene i maltretirane u porodicama, nego to sto će se napraviti torba od zmije i aligatora ili bunda od lisice. O ovom prvom ne mogu ni da razmišljam. Najveće zagadjenje nam je danas mentalno/psiholosko, tako da neću da se zagadjujem razmišljanjem o poliesteru, samo neću da spavam u njemu i nosim takve čarape. Čak sam u inat svojim predrasudama oko pamucnog veša, nakupovala letos sesi laserske sintetika gacarone i nosila, pa i prezivela. Malo smo postali svileni, do skoro se nije znala razlika od svile do poliester satena. Sad upiti oko sastava do u procenat. Ako mozes da pijes koka kolu, neće te ubiti poliester
2025 09 25
Pa zato sam ja rekla da poliester ima svoju namenu i kao materijal dobru stranu. Ne upija i odbija vlagu, izdrživ i materijal lak za oblikovanje. On jeste dobrodošao u tekstilnoj industriji. Za spoljnji sloj jakne, mantil i još mnogo toga. Čarape, veš u kojem provodim veći deo dana -za mene lično ne zbog ličnih razloga kao npr veoma mi se znoje noge. To nije zbog pomodarstva kao što u današnje vreme mnogo njih isključivo traži kozmetiku bez aditiva a ne znaju ni šta to odredjeno hemijsko jedinjenje čini za tu kozmetiku i da postoje aditivi koji ne štete za razliku od nekih brendova prirodne kozmetike gde su napisali BEZ ADITIVA a sa druge strane krknuli čist alkohol da održi proizvod. Znači ne treba ni u čemu biti isključiv već uključiti mozak i živeti svesno. A nije ni rešenje zbog jednog zla koje ne možemo promeniti postati i na sve drugo ravnodušan. Ako bih tako gledala, npr nakon slika iz Gaze koje su mi prisutne u glavi non stop, ne bi mi bilo do života a ne do pamučnih čarapa. Da, hrana je zatrovana, možda jabuku koja je prskana 15 puta ne mogu izbeći ali mogu kupiti jaja od žene koja ima domaće koke u svom dvorištu. Dok god čovek pravi izbore i živi svesno a ne samo kako mu je servirano to pravi neki balans u svetu i nije sve otišlo do djavola. Mene je slomilo preključe to što sam videla jednog dečaka koji prodaje svoju igračku pušku na ulici i cela situacija ali osim te trenutne pomoći njemu i lepe reči ja mogu učestvovati na promene u ovom društvu jer očigledno smo zemlja koja nema program socijalne sigurnosti. Znači ne sme se zbog jednog zla dići ruke od svega.
2025 09 25
Meni je bitno kad kupujem torbu da nije eko koza, jer neću da razmisljam hoce li se raspasti sutra kad krenem negde. Kaput mi je poželjno da ima vunu, jer je onda topliji, ali sam našla neke zanimljive kapute koji su od sintetike i uzela ih, pa neke moram da brijem posle desetak nošenja da bi izgledali dobro. Da imam jedan, bio bi skupocen kvalitetan vuneni koji bih platila mnogo, ali kako volim da menjam i kombinujem, onda ih imam bas mnogo zahvaljujući raznim sajtovima i sh radnjama, kao i rasprodajama i pola ih nije preterano kvalitetno, ali se uklapaju u razne kombinacije. Ko se mnogo znoji, treba da obrati pažnju na ono sto nosi više sati u toku dana, prosto da ne smrdi sebi i drugima. Negde ne pomaže ni antiperspirant sa aluminijumom, a aluminijum je tek zlo. Naravno, zavisi i od ishrane i od hormona. Ja prva volim da znam sastav predmeta koji kupujem, ali znam zasto. Upravo u tome i jeste poenta. Čula sam par puta komentare da više vole obuću koja nije od prirodne koze, a nisu vegani
2025 09 25
Ja imam tendenciju da se znojim ako je nesto od 100% poliestera. Zato ga izbegavam, mozda imam jednu bluzu i to je to. Prosto mi ne prija.
2025 09 26
Slažem se sa Marianne Mary, sve je zatrovano, i hrana koju jedemo i voda koju pijemo i vazduh koji uzdišemo, poliester neće tu ništa bitno promeniti, samo nam suziti izbor garderobe. Ja lično poliester volim jer se brzo suši, često ne mora da se pegla, lepo miriše kad se izvadi iz mašine, često ima formu koju pamuk nikad ne može imati i nemam problem sa znojenjem, dok mi je pamuk bitan samo za čarape, jer ostali materijali mogu da izazovu ozbiljne "smrdljive" probleme 🤣. A pomisao da na sebi nosim nešto od pravog krzna, uh🤢..... Kupila sam prošle godine jaknu od prave kože sa pravim krznom rakuna, i evo već danima hoću da je uslikam i postavim na profil, jer sam je jednom obukla i sve vreme razmišljala o tom jadnom rakunu čija je suština života bila da ga neko odere i stavi na neku jaknu kako bismo mi bile "lepe". Sad će neko da kaže " pa jedeš meso, a ono je od životinja čija je jedina suština da se nakljuka i da završi u nekom tanjiru". Ima istine i u tome, ali čovek je svaštojed potrebni su mu proteini iz mesa kako bi mu organizam funkcionisano kako treba, šta god vegani tvrdili. Čovek mora da jede, ali ne mora da nosi rakuna oko vrata, veštačka krzna su podjednako lepa i mekana, da ne pominjem koliko se manje linjaju.
2025 10 02
Ako cu da nosim poliester (a necu, da ne ponavljam zasto, skoro sve je napisano vec, osim toga, kad vidim na ulici one siroke haljine divnih dezena, a stoje naduvano kao sator, na kilometar vidis da je poliestercina), onda cu kupovati na Temu i kod kineza, necu placati Zaru.
2025 10 12
I protiv krzna sam, volim Fendi dizajn, ali ih mrzim kao brend zbog upotrebe pravog krzna. I ok mi je ako dzemper ima poliestera, jakna, ono sto ne ide do koze. Ali ni estetski ne izgleda lepo kosulja od poliestera npr.
2025 10 12
Velike modne kuce koje zaradjuju milione i mnoge zemlje EU zabranile su upotrebu pravog krzna. Svest ljudi raste, niko nije lep kad se ogrne krznom ubijene(odrane)zivotinje, pa makar ta bunda bila pravljena i u proslom veku. Nema tu niti lepote, niti nekog statusa.
2025 12 06
1 2 3