Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Lepota, stil, zdravlje /

Ishrana, recepti, ekologija /

Sta mislite o vegetarijnskoj kuhinji? ima li neka od vas iskustva sa tim :)

ja sam vegetarijanka, nikad nisam meso jela ni moji roditelji nisu, tako da pojma nemam kakav je ukus mesa, veruj mi, medjutim moja deca jedu meso, ja im spremim sta god zele...ne branim [:lepota] [:poljubac]
2013 12 06
Ja sam vegeterijanac, ali planiram biti vegan. Problem je dosta i novac pogotovo kada zivis kod roditelja koji jedu normalno. Zrava hrana je najskuplja hrana. Meni je povisen secer, a kroz vegansku i vegeterijansku ishranu se jako regulise sto je meni cilj. Meso mi se smucilo pre dosta godina. Jednostavno organizam je poceo da odbija. Meso je danas prepuno hormona i verujem da poremecaj hormona kod ljudi mnogo ima veze i sa mesom. Moze da prica sve i jedan doktor kako je meso zdravo. Mozda bilo nekada. Ko je A krvna grupa neka zaboravi na meso i predje na vegasku ili lakse na vegeterijansku ishranu. Meso A krvnoj grupi ne daje energiju vec se lepi za telo u obliku masnoca i usporava metaboliza.
2013 12 06
@ Svrcasvrcko nemoj ni slucajno Matijevic! to je poznato kao trovacnica a ne mesara uvoze meso iz Eu kome je istekao rok i preradjuju i svasta nesto. I moji su pre stalno kupovali tamo jer je najjeftinije i vecito su se u kuci svadje vodile. I to jeste malo teze jer i ja zivim kod roditelja pa ne mogu bas da izvoljevam ali sve se moze postici uz trud i volju. Joooj hvala vam devojke sada mi je malo lakse kada vidim da se mnoge od vas tako hrane i ne posustaju. [:lepota]
2013 12 06
ja nemam problema sa mesom,jer moji hrane kuci zivotinje sve po ps-u,tako da znam da im nista nefali,a zdrava hrana je bas skupa sto kaze soniaC
2013 12 06
I ja sam za zdravu hranu. U pravu ste, skuplja je, ali je mnogo jeftinije u odnosu na novac koji se kasnije potrosi na lekare i lekove.
2013 12 06
Ja se hranim veganski preko 3 godine i mogu ti reci da sam isprva presla na tu dijetu zbog etickih razloga jer ni kao klinka nisam mogla da podnesem ubijanje jer je nepotrebno... Kao detetu mi roditelji nisu dali da se tako hranim jer su se plasili da je nezdravo te sam pocela da citam knjige o razlozima i za i protiv jedenja mesa i nakon 50-ak knjiga/studija i sl zakljucila sam da je to itekako zdrava opcija a ne nezdrava. Npr Budisti u Indiji ,kao i dobar deo Azije od rodjenja ga ne jedu te nemaju nikakav problem.. Ja se mogu pohvaliti mnogim promenama ,npr migrena od koje sam patila od svoje 13- godine je nestala nakon samo 7 dana nejedenja mesa (iliti posta)... Takodje, bolja cirkulacija, odsustvo anemije i sl. Mozete se lako informisati o stetnosti mesa na netu, o tome da nismo priridno predodredjeni biti mesojedi gledajuci nas izgled (zubi, zeludac, nemamo kandze,itd),imamo izgled biljojeda. .. Svima preporucujem da probaju, ako nista drugo... Meso nije lako izbaciti iz ishrane, ali jaja i mlecne proizvode jeste,barem meni je bilo malo tesko....
2013 12 06
Da dodam...na svetu ima oko 600.000 biljnih vrsta od kojih je oko 130.000. jestivo za coveka. No,prosecan covek u ishrani koristi samo 600 biljaka, od cega mu je u kuhinji zastupljeno svakodnevno do 50 vrsta. Tuzno, jer izbora ima itekako..Kod nas narod jede oko 20-ak namirnica stalno i retko ko menja meni...mnoga deca nisu probala brokoli/karfiol, itd... strasno...i nije skupo jer je povrce daleko jeftinije no meso. Pogledajte koliko je kilogram mesa -900 din na primer.. A za 900 din na pijaci mozete uzeti mnooogo krompira, brokoli, sargarepu i sta ti ja znam... I zitarice su jeftine... hleb, a i pirinac ...dok recimo ovas i jecam su smesno jeftini u zdravoj hrani (80 din kilogram )... a ono sto je skupo su eventualno orasasti plodovi ,tipa badem ali to i ne treba stalno jesti , ili recimo tofu - to mozete sami praviti a ako kupujete nije skuplji od klasicnog sira... Gljive takodje su jeftine i ukusne, cist protein....Dakle,sta je tu skupo? Skupo je samo izgovor.. Ja bas malo para dajem na hranu...Sama zivim i radim ,samostalno od svojih i verujte da za mesec dana potrosim svega 4 -5 hiljada na hranu ...toliko kostaju jedne cizme ovde tako da ... :D
2013 12 06
orasasti plodovi ,tipa badem ali to i ne treba stalno jesti... Svaki dan uzmi koliko moze da ti stane u saku i pojedi. Da treba svaki dan da se jede, ali ne kila plodova [:stidljiv] Moji roditelji su uvek forsirali zdravu ishranu. Mama je uvek vodila racuna da imamo kuvano jelo, povrce, salate i voce. Da hrana ne bude masna i slana. Ja sam dosta nezdravu hranu pocela da konzumiram tokom predhodne dve godine jer sam bila u tezoj depresiji koja me je dugo drzala. Tada sam se naravno i ugojila. I dan danas sam sa viskom kilograma jer sam slab karakter koji se nije odvikao od losih stvari (takozvanih praznih kalorija koje nam ne daju nista osim sala (slatko je meni bas bolna tacka) Ali sam kroz neko promatranje cele situacije shvatila da gojaznost ide iskljucivo od stanja naseg uma i nasih osecanja. Nezadovoljstvo, ne voleti sebe, ne prihvatiti sebe i situacije oko sebe, losi momenti u zivotu, smrt drage osobe itd su samo od nekih primera koji uticu da covek padne psihicki i ako upadne u depresiju u 90 posto slucajeva jedino sto ga cini srecnim je hrana. Ja sada nisam depresivna, mogla bih da budem definitivno ali tome sam rekla NE. Ali navika da jedem je ostala, i to da jedem slatkise koji su za mene zlo. Ne jedem meso dugo, jedem voce i povrce, zitarice. Ali jednostavno pukne me svaki dan nagon za slatkim [:isfrustriran] samo sam sada i tome polako pocela da govorim NE. I da jacam svoj karakter. Stalno mi je u malom mozgu dijabetes koji lako mogu da dobijem zbog vec povisenog secera pa se trudim da budem pod kontrolom. Verujem da covek moze bukvalno sve, sve je snaga volje i zelje. ps. I da, mislim da sam najvise kila dobila od koka kole [:isfrustriran] [:isfrustriran] [:isfrustriran] [:isfrustriran] Ne pijem je dva meseca niti vise planiram da je pijem. Mislim da nisam mogla vecu otrovcinu od nje da izaberem. [:znojav]
2013 12 06
Ja sam vegeterijanac 14 godina,od svoje petnaeste i super mi je!!!! [:osmeh] Mislim da je konzumacija mesa potpuno nepotrebna,pogotovo danas kada je to meso prepuno kojekakvih hormona!!!! Imaš zaista divnih vegeterijanskih recepata koje možeš potražiti i na internetu!!!! Finansijski ti neće predstavljati problem,pošto uvek imaš sezonskog voća i povrća od kojih svašta može da se napravi. [:osmeh]
2013 12 06
Sonia, to sam i ja mislila... Kad ljudi kazu skupo, tipa badem kosta 1000din kilogram, to svima zvuci mnogo a realno saka/dve dnevno je preporucljivo i to je 100 din tako da je daleko od skupog... Htela sam da istaknem da je povrce i voce jeftino ,posebno na pijacama i posebno za one u gradovima gde je konkurencija velika pa je sve dzabe...npr ovde u Bg-u na zelenom vencu je sve za dz... Prednost onih u selima je pak organsko/neprskano a to nema cenu! Sto se slatkog tice, razumem te...i sama sam ljubitelj slatkog ..cak sam jedno godinu dana bila odlucna bas ,jakom voljom sam izbacila secer skroz ali avaj, kasnije kad sam nasla decka navukao me i eto,opet ga uzimam u vidu slatkisa i pepsija katkad ali u malim kolicinama - casa dnevno ili u dva dana i tipa cokoladica dnevno.. Ali nije to strasno, vazno je biti umeren. Ne znam jel znas ,no mnoga istrazivanja su pokazala da secer otvara apetit ,sto objasnjava gojaznost onih koji vole slatko u velikoj meri da konzumiraju.. :)) Probaj biti umerena, a ne da izbacis i sve ce biti bolje.. :)
2013 12 06
Ono sto svima govorim kada zele /razmatraju promenu ishrane na vegetarijanski nacin ili pak koje samo zele biti na dijeti, ili pak ko se zeli ostaviti cigareta je - NE SHVATAJ TU PROMENU KAO ODRICANJE VEC KAO USLUGU SEBI. Ako tako mislis o svom delu, neces padati u iskusenje...
2013 12 06
I uzasno mi je ono kad odem negde pa me nude sa sokovima, slatkisima ja to stvarno ne jedem i onda mi kayu pa ne treba da si na dijeti, ljudi pa nije to dijeta, to je NACIN ZIVOTA. Ja volim zivot.
2013 12 06
,, NE SHVATAJ TU PROMENU KAO ODRICANJE VEC KAO USLUGU SEBI,, !!! fenomenalno receno!
2013 12 06
Zelim da se pohvalim evo vec 2 nedelje ne jedem meso i mnogo se bolje osecam [:osmeh] sa roditeljima jeste bilo rasprava, po ceo dan nesto petljam po kuhinji tripujem da sam dzejmi oliver xD sama sebi korigujem ishranu ali jedem ribu i ostale morske proizvode. I samo sam htela da vam kazem da me izludi kada neko kaze kako bi postao vegi ali prosto ne moze bez mesa, sve se moze samo je stvar navike, ali kada se naviknete sve je mnogo lakse [:lepota]
2013 12 19
Bravo, Melody93, drago mi je :)))) Ako ti bude trebao nekad neki savet ili recept (posto obozavam da kuvam ) ,slobodno mi se javi... Svako dobro od srca! [:lepota] [:osmeh]
2013 12 21