Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Informacije koje se tiču korisnika /

Klubovi, sastanci istomišljenika /

Privatni casovi:-)))

Ako hocete da zaradite,ovde lezi lova.U privatnim casovima,jezika,fizike ,matematike....Krenuli u peti razred,klinac poceo da uci francuski..Knjiga pa recimo za nekog ko vec vlada tim jezikom.Radna sveska jos teza...Neshvatljivo da je to knjiga za pocetno ucenje jezika.KLinci zovu jedan drugog,da vide da li neko uopste nesto moze da procita i sta treba da se napise..Bukvalno predstavu nemaju...StA da radim...krenem da trazim profesora za privatne casove francuskog..Prosek 10e jedan sat.Sat vremena jezika nedeljno je nista!Posebno ako neko hoce malo i da progovori taj jezik...Pritom na par mesta gde sam zvala,kazu "pune su",ne mogu da prihvate vise casova???Gospodski posao...
2019 10 06
O daaaa, nastavnici koji drže privatne časove mogu da zarade i više nego duplo u odnosu na platu u školi.
2019 10 06
Da da,besplatno..Zesci bezobrazluk.Engleski uce od prvog razreda.Prva tri su vise kao neko zabaviste,da im jesik udje malo u uvo,sto se kaze...Ovo je van svake pameti?!Evo ako neko bar malo barata francuskim da slikam par strana...Da vidite koliko je to ocetni francuski..Kao da se radi zajednickim silama da se otimaju pare na sve strane
2019 10 06
Drugarica u gradu drzi casove matisa i srpskog, 10e 45 min, studira matis 100 godina. Ja u selu s master diplomom 500 din sat. Smatram da nesto moze da se dobro savlada tek kad se drze 2 casa nedeljno po 2h, ako je veci stupanj neznanja u pitanju, ovo sat vremena nedeljno se i ne oseti. Ne pricam napamet, praksa od 5 godinica kaze tako. Engleskinja kod koje sam se ja spremala svojevremeno jer su mi nastavnici engleskog bili nula zivela je od casova, nicim drugim se nije bavila, ujutru od 9 do uvece do 11. Nasa francuskinja je letos djaku slala testove i snimljeni izgovor da vezba jer nije dozvolila da dete kom ona predaje ide na privatne casove. Eto.
2019 10 06
Isti slučaj je bio na fwxu. Izabrala sam početni francuski, prvi dan kao čitamo. Ja u šoku. Znam da ne može da se meri dete i odrasls osoba, ali kad ništa ne znaš, svejedno je koliko imaš godina 😂
2019 10 06
Minamasa...Razumem neko ne slusa na casu,pa ne ukapira..U ovom slucaju je nemoguce.Ne radi se da li slusaju ili ne..To jednostavno nije pocetni francuski za decu!Pitala sam bas,sta se desava sa dopunskim casovima?Nista..A ne bih ni da pravim frku po skoli...Realno deca se salju u skolu nesto da nauce a ne da se placaju casovi da bi na njima ucili pa dobili ocenu u skoli..A upravo to sto kazes za jedan cas nedeljno,moze samo da kaska,ne moze nista da se nauci...A najavljen kontrolni pocetkom novembra,a oni ne mogu ni domaci da urade...
2019 10 06
Evo, da se uključim kao roditelj i kao profesor engleskog jezika. Vidim obe strane, verujte još teže. Drugi strani jezik po mišljenju većine mojih kolega je jako loše koncipiran. Kao prvo, zahteva u startu da se za godinu dana nadoknadi sve što se kod prvog stranog jezika uči tokom najmanje 4 godina. Plan i program je pretenciozan. Kao drugo, nastavniku je dat veoma mali prostor za prilagođavanje, kao i deci. A treće, oni koji ne upisuju gimnaziju uopšte neće učiti drugi str. jezik osim ako sami odluče da to urade. I to je samo početak priče. Slažem se sa Jelenom, ne radi se o tome da dete ne prati nastavu, već su zahtevi irealni. Za privatne časove u manjim mestima uglavnom ide matematika, jezici sve manje zbog nemaštine. U BG je verovatno drugačija situacija. Sve se vrti oko ponude i potražnje. Ja recimo pored mog rada u školi i dvoje dece ni ne stignem da držim privatne časove, odnosno vrlo retko. Pored toga, u drugim školama su kriterijumi toliko niški da deca nemaju potrebu za privatne časove, osim ako roditelj ne vidi realnu situaciju. Uff... mogla bi do sutra o ovoj temi.
2019 10 06
U sustini je za 90% dece isto. Cerka svira klavir kraj srednje skole mnogo propusta zbog instrumenta, radnih subota, svojevremeno dve drzavne skole. Zeli engleski jezik i krenucemo sa privatnim casovima. Prosto nemamo izbora.
2019 10 06
Sto se dopunske tice - u ugovoru svakog nastavnika postoji zapis koliko casova dopunske je duzan da nedeljno odrzi. U jednoj skoli sam imala pun fond casova i drzala dopunsku i dodatnu za svaki razred ponaosob, apsolutno svake nedelje, nezavisno od toga sta mi je pisalo u ugovoru. Jedna moja koleginica je u ugovoru imala napisan 1 cas dopunske nedeljno (pun fond casova je imala) i izabrala da taj cas drzi odeljenju kom je razredna, i to ne svake nedelje, vec "po potrebi", tacnije, samo pred kontrolni. A za besmisleno tesko gradivo se slazem, pogotovo kad je peti razred u pitanju (prilagodjavanje nastavnicima, novim predmetima, svemu novom, uz to i gradivu koje je previse za taj uzrast) , nego sam odlutala od teme malo, izvinjavam se. Imali smo istu situaciju na faxu - u 2. godini 2 semestra ucili ruski; od nas 60, mozda njih 3-4 je ucilo u osnovnoj, ostali ne. Covek doneo knjigu za srednje skole i predavao odatle. Sramota je da kazem, ali stvarno nista nismo naucili. Sa istim problemom se susrecu i ta deca, samo sto smo mi nekako nakrpili te espb bodove za godinu dana, oni ce se muciti 4 godine, mozda i duze. Greota je jer je u pitanju jezik vise (ja prva nisam imala 2. strani u osnovnoj i patim zbog toga), a, budimo iskreni, krilatica "koliko jezika znas, toliko vredis" je prilicno tacna.
2019 10 06
Ja sam planirala da mu uzimam privatno casove francuskog ali zbog konverzacije.Naravno nisam mislila odmah,nego kao malo prvo u skoli da se upozna sa jezikom i da ipak ima neke osnove,pa onda da uzmem casove privatno...Medjutim bas me ljuti prica da moram da uzmem casove posto nemam izbora..Natrpali su im veronauku,gradjansko i ne znam sta jos.Nebuloze! @Apple...Ali zar ne bira udzbenike nastavnicko vece.? Ovo izgleda...Profesorka udje,prica na francuskom..Knjige sa objasnjenjima na francuskom,radna sveska cela na francuskom,gramatika na francuskom...Pa na koju foru bilo sta da nauci?I onda se to koristi i casovi 10e.Dobro im ide..Mislim kolektivni bezobrazluk
2019 10 06
Pa, udzbenike (izdavaca) bira svaki nastavnik (ako ih ima vise iz istog predmeta, onda svi nastavnici zajedno pisu spisak od 3 izdavaca koji, naravno, vece usvoji) ponaosob. Npr. u jednoj skoli moze biti Logos za Klett, Freska za engleski, Kreativni centar za matematiku...Tako je bar bilo u skolama u kojima sam ja bila. A besmisleno je da prica na francuskom sve vreme. Neki misle da ce tako bolje savladati jezik, da ce "misliti" na tom jeziku, ali je meni to too much. Veronauka i gradjansko su izborni, koliko znam, imaju ih od 1. razreda? Besmisleno je uvodjenje dodatnih sekcija po ovom novom programu, ako je skola ukljucena u to.
2019 10 06
E, da, Jelena, razgovaraj sa razrednim deteta oko dopunske nastave iz francuskog, a i sa nastavnikom fr, mozda bi hteo da radi ovo sto radi nasa nastavnica(mada, cisto sumnjam), napisala sam gore.
2019 10 06
Nemamo baš uvek potpunu slobodu izbora. Recimo za 1. razred srednje škole su uveli ove godine da samo od domaćih izdavača možemo birati, tj. Zavod ili naknadno dodali Klett. Lista mana oba udžbenika je preduga. Postoji i presija uprave da svaki nastavnik u jednoj školi bira isti udžbenik. Moj stav je da svaki majstor bira svoj alat. Ako ja najbolje mogu da radim sa udžbenikom X, onda ne bi trebala da radim iz drugog. Ni stolaru ne mogu reći da li da koristi Makitu, Einhell ili De Walt alate.
2019 10 06
Pa da imaju ih od prvog,pa se sada i nastavlja.,dobili su i jos neku nebulozu od predmeta izbornog.Da se ja pitam ne bi trosio vreme da sedi ni na jednom,od nazovi izbornih..Pa bolje da su uveli dodatni cas jezika ili necega korisnog..Ovako imaju dane i po sedam casova...Mislim i druge knjige su vrlo diskutabilne.Ali hajde,mozda moze i da se kaze da su stvar ukusa i kako kome lezi....Mislim na ostale predmete.
2019 10 06
> MinaMasa: > E, da, Jelena, razgovaraj sa razrednim deteta oko dopunske nastave iz francuskog, a i sa nastavnikom fr, mozda bi hteo da radi ovo sto radi nasa nastavnica(mada, cisto sumnjam), napisala sam gore. To sam i planirala.Kada budu otvorena vrata.Mada i ta otvorena vrata.Samo sat vremena.Cekala sam 30 min u redu da dodjem do razredne.Kolona kao da dele bonove za hranu ahahah.A kao treba za tih sat da se obidju i drugi profesori ako ima potrebe..I to mi je isto jedna nebulozna novina ,:)
2019 10 06
1 2 3 4 5 ... 6