Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

mojekrpice.rs /

Pomoć na stranici /

Zahtev da se posalje cena na mail u eurim

> LaReina: > Meni je prošle godine tako poslala devojka iz Slovenije, registrovala se samo da bi poslala poruku, i dopisivale smo se uredno preko mail-a, lakse joj bilo nego da ulazi na sajt. Uplatila mi za dve stvari i ptt, ja poslala, ona javila i to je to. > Znam da je mnogo prevara, ali eto mozda je neka devojka iz ino, ne razume se uopste sta su dinari i kako da ih konvertuje, a poruku je prevela preko google translate... Mooozda :-) Da li je moguce da sam posle ove poruke nakon 2minuta dobila poruke kao i vi 🤔😂 Hvala WhiteWolf, korisno je znati takve stvari.
2019 11 15
> AndjelkovicM: > Ne razumem, mogu li doci do nasih podataka samo ulaskom na taj link njihovog maila sto salju porukom? Posto vidim da ste naglasili da ni ne otvaramo mailove. Ja sam slucajno usla u link, naravno nisam odgovarala na mail, odmah sam izasla. Ne brinite, s obzirom da su ostavili mejl adresu a ne link ka nekom sajtu, neće Vam se ništa desiti. Tehnologija koju koriste mojekrpice, kao i mnogi drugi sajtovi, sve što se završava sa ".com" prepoznaju uglavnom kao hiperlinkove, te zato posebno podvuku i označe kao link koji vodi na drugu stranu. Ali s obzirom da su oni ostavili mejl adresu u poruci a ne zapravo link, neće Vam se ništa desiti. **Bitno je samo da im Vi niste poslali mejl na navedenu adresu, tu posle povratka nema, jer nećete ni znati šta su u pozadini oni odradili.** Svakako u slučaju da Vam nepoznata lica od kojih ne očekujete poruku, pošalju neki link (http.., https.., bit.url.., www..., tinyurl.., i sl.) , bilu na netu, mejlu ili sms-u, NIKAKO NE KLIKĆITE, već odmah obrišite poruku. Takvi linkovi su zlonamerni i puni virusa koji čak i da ne služe nameni prikupljanja podataka, mogu instalirati u pozadini Vaših uređaja viruse za npr. pravljenje lažnih BitCoin-a i sl. i time učiniti Vaš uređaj ,, zombie uređajem" - praktično ćete biti saučesnik u nekim zlonamernim radnjama a da niste toga ni svesni.
2019 11 15
Hvala na detaljnom objasnjenju🌹
2019 11 15
> LaReina: > > LaReina: > > Meni je prošle godine tako poslala devojka iz Slovenije, registrovala se samo da bi poslala poruku, i dopisivale smo se uredno preko mail-a, lakse joj bilo nego da ulazi na sajt. Uplatila mi za dve stvari i ptt, ja poslala, ona javila i to je to. > > Znam da je mnogo prevara, ali eto mozda je neka devojka iz ino, ne razume se uopste sta su dinari i kako da ih konvertuje, a poruku je prevela preko google translate... Mooozda :-) > Da li je moguce da sam posle ove poruke nakon 2minuta dobila poruke kao i vi 🤔😂 Pa odgovori im, mozda je neka devojka koja se ne razume sta su dinari i kako da ih konvertuje, a poruku je prevela preko google translate - a
2019 11 15
Oparice se na mom racunu banke i informacijama sa mejl adrese. 😂😂😂😂
2019 11 15
Drago mi je da sam otvorila ovu temu i na neki nacin "nanjusila" prevaru i ako sam se premisljala da slucajno ne uvredim nekog. Takodje mi je drago sto su i drugi upozoreni i sto smo dobili objasnjenje kako funkcionise ovaj vid prevare. Hvala svima sto ste i meni pomogli da ne nasednem. Veliki pozdrav!
2019 11 15
I ja sam dobila poruku i odgovorila ovde na mk . Da li može da nam hakuje profile ? 😀
2019 11 15
> Shyshymiga: > Oparice se na mom racunu banke i informacijama sa mejl adrese. 😂😂😂😂 MOLIM VAS, nemoje se voditi tim načinom razmišljanja, niti Vi, niti bilo ko drugi. Niste ni svesni da podaci svakoga od nas, pa čak i oni najbanalniji, na crnom tržištu vrede kao i organi kod trgovaca istim na crno. Od hiljadu članova ovog sajta neka je samo njih 10 poslalo mejl, plus na ostalim sajtovima gde su se već oglašavali ili će to tek učiniti, možete i sami izračunati koliko prikupljenih podataka imaju, a što se tiče cifre koju obrnu - ne bi se oni time bavili i mlatili da nije u pitanju ogroman profit. Šta mislite, da u lažnim papirima i pasošima stoje netačni podaci? Ne, to su ukradeni lični podaci određenih osoba, koje posle izgube identitet u očima zakona i trpe doživotne posledice. U konkretnom mejlu je naznačeno da im pošaljete između ostalog Vašu ličnu adresu, podatke iz banke. Mislite da baš slučajno zahtevaju navedene informacije? ✨ Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance... -Martin Luther King Jr. ✨ Ne želim Vas plašiti koliko samo načina postoji da profitiraju na Vama, bez da Vam taknu bankovni račun. Vi radite šta god hoćete i mislite da je pametno, ja Vam svakako neću soliti pamet. *Samo želim da Vam pružim informacije da se zaštitite i izbegnete neugodne situacije, s obzirom da je to polje moje struke, baš kao što će Vam neko ko se bavi stomatologijom savetovati nešto iz njegovog polje struke. Na Vama je da odlučite želite li te savete prihvatiti ili ne.* Svakako izvinite ukoliko mislite da su moje poruke smešne ili suvišne, neću se više oglašavati u ovoj temi jer sam napisala ono što je neophodno za sve kojima je stalo do toga da se zaštite, a iskreno se nadam da ćete i Vi više ceniti sopstvene podatke i pokušati maksimalno da se zaštitite. Srdačan pozdrav i svako dobro! ☺️
2019 11 15
> MilkaCanic: > I ja sam dobila poruku i odgovorila ovde na mk . Da li može da nam hakuje profile ? 😀 U teoriji mogu naravno, kao i profil na bilo kom sajtu ili društvenoj mreži, ali u konkretno ovom slučaju sumnjam da im je to krajnji cilj, tako da se nemojte brinuti. ☺️ Samo im ne šaljite mejl i ne otvarajte ubuduće slične poruke.
2019 11 15
Ja onda samo zelim da pitam clanice koje su se oglasile u temi,koliko vas ima privatni profil na facebooku, sa sve vasom slikom i podacima i poneke slike dece i jos na to je, naravno povezan mejlom, a otvorili ste i instagram preko tog profila, povezali kontakte sa mesindzerom i sl... A brine Vas ovo? Ne bih u ludilu dala sve ove podatke na internetu bilo gde. Zato se i sprdam na sve ovo. Al naravno da ozbiljno shvatam i savesno koristim "mrezu". Deca mi imaju telefone, i pratim sta rade, a u njihovim telefonima su njihovi lazni podaci. Ne kacim slike dece na mreze, svoje imam, mada i to izbegavam.
2019 11 15
Ovako drage cure. Nije fora u emailu, vec u informacijama koje im dajete. Email je potpuno nebitan, jer sa vasim emailom ne mogu apsolutno nista. Ono sto je opasno je ako vam posalju neki link pa vi na to kliknete jer to moze da sadrzi neki virus, i druga stvar je licni podaci koje im dajete. Meni se vec javio ovaj ili ova, odgovorila sam mu sa emaila koji mi inace sluzi da na njega stizu reklame, a i tako ih menjam na svakih malo, a stare zadrzim jos koju godinu. Cekam odgovor pa cu vam javiti dalji razvoj situacije. Update: https://prnt.sc/px5i5b U vezi Halo oglasa jer vidim da ih je neko pominjao, ja sam isto dobila poruku pre par meseci i bilo mi je odmah sumnjivo. Isto ijekavica, a od informacija mi je trazeno i sta treba i sta ne treba, a prica o angazovanju kompanije koja ce transportovati to do Amerike je isto bila na ijekavici. Probacu da nadjem ceo razgovor da vam iskopiram.
2019 11 15
@Shyshymiga: Ne mešajte zloupotrebu podataka i fotografija na društvenim mrežama sa zloupotrebom i prikupljanjem ličnih podataka i podataka sa bankovnih računa. Prikupljanje podataka putem mejla je samo jedna potkategorija u oblasti sajber-kriminala. Fejs,insta i dr. društvene mreže služe za prikupljanje/skidanje drukčijih korisničkih podataka,o kojima nije reč u ovoj temi, i to ne treba mešati sa ovim konkretnim slučajem koji se dešava na mk. **Oni znaju da je ovo sajt na kom se prodaje/kupuje, pa samim tim pretpostavljaju i da imate vezan račun u banci/na PayPal-u, kao što je to slučaj sa mnogim sajtovima u Americi, zato Vam i traže UPRAVO MEJL.** O DRUŠTV.MREŽAMA koje ste spomenuli: Niko tamo ne mora da Vam ,,ukrade identitet", hakuje, skine mejl ili šta god da bi došlo do nekog vida zloupotrebe Vaših podataka, mogu jednostavno putem info.koje im pružate da odrade klasičnu prevaru: Npr. Svaka foto.danas beleži geo-podatke koje kada okačite na net, mogu da se skinu; vide na foto.da imate u kući lep nameštaj, nosite zlato,unesu skinute geo-podatke sa fotke, bace pogled preko Earth-a, sačekaju da objavite fotku sa mora i bum-eto pljačke niotkuda dok se Vi brćkate bezbrižno u Grčkoj. *Ukoliko možete, klonite se društvenih mreža, ili makar koristite lažne naloge.* Ko Vam je bitan i drag, znaće gde ste bili, koliko su Vam deca porasla, šta (ne)volite,i sve ostalo - kada se vidite sa njima na piću. Ostali koje imate na društv.mrežama a nisu Vam bliski dovoljno da sa njima popijete kafu, ove stvari o Vama i ne treba da znaju. Nemojte da izgovor za korišćenje društv.mreža bude ,,održavanja kontakta", jer ako ljudi žele da održavaju kontakt sa nekim,uvek imaju WA,Viber i sl.app koje su višestruko zaštićenije i služe upravo tome - komunikaciji, a ne hvalisanju/zavirivanju u tuđe živote pod izgovorom gde se dobrovoljno izlažu zloupotrebama)
2019 11 15
To nisu dezinformacije, mail kao mail sam po sebi im ne sluzi. Napravi email sada i daj mi ga, sta ja mogu sa njim? Apsolutno nista. I sem toga, napisala sam u prethodnoj poruci da opasnost moze biti u slanju virusa tj. ako se dobije phishing mail pa vlasnik klikne na to. Ja uvek polazim od toga da su svi oprezni makar delic onog koliko sam ja, iako znam da nije bas tako. U te svrhe ja imam nekoliko email adresa, ne ostavljam ime i prezime niti datum rodjenja i ostale podatke na samom emailu, od podataka koje mi neko trazi mogu dati samo broj tekuceg racuna i ono sto treba za uplatu i nista vise. Ne dajem adresu niti bilo sta drugo, to jedino preko Limunda sto automatski stize. Mada, znate sta mi se tamo desilo? Imala sam kupca koji se tek registrovao i to samo u svrhe da kupi jednu stvar od mene. Kad mi je stigao onaj email od Limunda da sam prodala stvar i unutra podaci od kupca, stajalo je neko izmisljeno ime i prezime ono tipa Sretoje Sretojevic, i adresa na isti fazon shshshdhhd.
2019 11 15
Ja nemam ni insta, ni fb, a Boga mi ni račun u banci. Mrzim banke. Ali nisam paranoična, svakako, ako će neko da zloupotrebi moje podatke, halal mu, ionako menjam prezime uskoro 😂
2019 11 15
WhiteWolf ne protivrecim Vam niti sumnjam u strucnost i dobre namere kada pisete o tome, ja nisam zavrsila taj fakultet, ali mi on i ne treba da bih znala da se cuvam, imam visegodisnje iskustvo sto sopstveno sto od bliskih ljudi, znam kako su se mnogi pecali (konkretno mislim na phishing scam) i da sam im pomagala oko ciscenja od virusa i reinstaliranja svega jer sve to znam. I dodatno znanje imam direktno steceno od osobe iz moje porodice koja je zavrsila ne sajber kriminal vec nesto teze, a radi u oblasti odrzavanja sistema i bezbednosti u MUP-u, zna sve o tome, o hakovanju i od njega sam dosta i sama naucila. Dovoljno je da ti kazem da se nikada nisam pecala, da znam sve fore i fazone, da podatke ne delim, dajem samo neophodno. Znam sta nikada ne bih ostavila od podataka, znam kako da se zastitim, u principu znam apsolutno sve sto mi je potrebno da nikada ne dodjem u problem, a i mnogo vise od toga. Znam i da ima naivnih koji ce se upecati, i za njih email moze biti problem samo ako kliknu na neki sumnjiv link (slanje phishing emaila) ali takvi na isto mogu kliknuti i ovde na poruci, u inboxu neke drustvene mreze i bilo gde drugde, ne nuzno email. Ja prva isto ne volim ni zvanicnim ustanovama da dajem podatke poput emaila ili broja telefona i ostalo sto skupljaju, te i za njih imam posebne emailove koje ne azuriram. Tako mi je recimo ugasena interneta kartica u banci jer su mi poslali email da im dostavim sveze podatke jer oni to prikupljaju i te informacije salju NBS, sto ja nisam uradila (mail napravljem samo u te svrhe, te se nisam redovno logovala da proveravam sta oni salju i propustila sam taj poslednji njihov email obavestenje).
2019 11 15
1 2 3 4 5 6 7 8