Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

Informacije koje se tiču korisnika /

Klubovi, sastanci istomišljenika /

Vrsnjacko nasilje

U skoli koju pohadja moje dete tokom marta desio se incident o kome je bilo reci i u medijima. Sturo I stidljivo, ali bilo je. Nakon izlaska roditelja deteta koje je prijavilo nasilje u medije, sproveden je postupak (nadamo se po zakonu) I skola kao i inspekcija ministarstva, utvrdili su da do nasilja nije doslo, vec da je u pitanju "deciji nestasluk". Mi, kao roditelji dece koja pohadjaju tu skolu, od skole nismo dobili nikakvu informaciju vezano za slucaj, postojala je zabrana spominjanja konkretnog incidenta (zbog zastite decijih prava), cak smo bili opominjani od strane uciteljice da to nema veze sa nasim odeljenjem i da ona nema u vezi sa tim sa nama o cemu da prica. Naravno, mnogi roditelji su se povukli da ne bi svoju decu stavljali u nemilost profesora, ali nekolicina nas je ostala zbunjena, u strahu i sa pitanjem "Sta raditi ukoliko moje dete dodje u slicnu situaciju". Kako bi trebalo da reaguje skola, kako profesori/ucitelji, kako deca a kako roditelji? Da li su nam deca u skolama bezbedna i za sta placamo skolske cuvare? Da li decu treba vaspitavati da budu pristojni i dobri ili da se sami snalaze ne birajuci sredstva? I cemu ih uopste ucimo ukoliko im govorimo da okrenu glavu na drugu stranu I "gledaju svoja posla"? Kako znam da na "krpicama" ima prosvetnih radnika, zaista bih Vas zamolila za iskreni savet u vezi sa ovom temom i sa tim kako stvari zaista funkcionisu u skolama, posto mi kao roditelji ocigledno (u nasoj skoli je barem tako) nemamo prava da pitamo niti komentarisemo bilo sta vezano za rad zaposlenih u skoli kako ne bismo bili ( I posledicno nasa deca) etiketirani kao "problematicni"? Unapred hvala svima koji podele svoja iskustva ili savete!
2019 03 26
Evo, ja sam član tima za zaštitu od nasilja. Svaki incident se prijavljuje od strane deteta, roditelja, starešine, nastavnika u zavisnosti od toga ko vrši nasilje i u kom smeru. Škola preuzima mere ali prijava treba da bude u pisanoj formi. Zakon su naravno zakomplikovali, to znamo. Škola obaveštava nadležne organe (policija, socijalna služba i školska uprava) ako je teži prekršaj i pokreće se vaspitno disciplinski postupak. Ovo je protokol. Ne krivite nastavnike, oni ne smeju da pričaju o tim stvarima osim ako se desi baš u datom razredu i radi se o starešini. Za sve ostalo mogu da se terete zbog klevete. E sad, ovo bi bilo lepo da se ne upliće inspekcija koja često naloži, neformalno naravno, šta konkretno da se uradi. Desi se da donesu odluku mimo škole i finim pritiskom nateraju direktore da rade što oni misle da je ispravno. Naglašavam, mimo odluke škole! Ja sam već toliko gadosti videla da mi bilo muka od tih inspektora. Čim neko uticajniji, na funkciji ima dete, ruke škole su vezane. Ovo je naša lepa država, gde ništa ne funkcioniše.
2019 03 26
Ali cesto se desava nesto, sto nama sa strane, deluje kao zataskavanje, prikrivanje ili umanjivanje problema. Skola (barem se kod nas stice takav utisak) nije spremna da stane u zastitu dece koja imaju problem. Sta mi kao roditelji mozemo da uradimo da im obezbedimo sigurno i bezbedno odrastanje, osim da I mi ukoliko zatreba trazimo veze u ministarstvu……… Vrlo porazavajuce.
2019 03 26
Ako se radi o slucaju gde je ministar Sarcevic izgovorio da su nadlezni utvrdili da nije bilo u pitanju nasilje vec, citiram: "Neslana sala koja se eto, nekome nije dopala"....iste sekunde sam pomislila da me bas zanima kako bi doticni reagovao kada bi se tako neslano salili sa njegovim detetom. I znam da se u celu situaciju prvo ukljucila skolska pedagoskinja i to vrlo aktivno, ali njeno misljenje je kasnije volsebno nestalo iz cele price....Super. :@
2019 03 26
U sistemu ništa ne štima.
2019 03 26
Meni u celoj prici najvise smeta sto postoji zabrana razgovora o bilo cemu vezano za obaveze i odgovornost skole. O konkretnom slucaju razumem da ne smeju da pricaju, ali da razgovaraju sa roditeljima, sa decom, da nas upoznaju sa tim sta treba/ne treba raditi, kako reagovati, kako prepoznati nasilje……. Potpuna zabrana bilo kakve polemike uz vrlo drzak odgovor uciteljice da to "nije njen posao". Cuvar koga placamo cuva ulaz u skolu (da djaci slucajno tuda ne ulaze), uziteljice u zbornici a snimci sa kamera zamuceni…… Niko nije nista video, niko nije nista cuo…… a deca pricaju svasta…..
2019 03 26
I ocigledno rade svasta…… deca od 10 god su u pitanju
2019 03 26
Strašno. Verovatno zabranili komentare, ali obaveštenje o postupanju u slučaju nasilja se obavezno čita na prvom roditeljskom sastanku na početku šg.
2019 03 26
Hvala puno svima.... jako nezgodna situacija. Ne mozes da reagujes, ne mozes ni da ne reagujes.
2019 03 26
Mi se jesmo kso klinci često mskljsli i dečaci i devojčice, ali nikada to nije eskaliralo, više je bilo gurkanje i poneki pokušaj nekog karate poteza. Danas su se deca otela kontroli, ali baš. Pojna nemam šta će biti kad mpji odrastu, ne smem ni da mislim
2019 03 26
Problem je ne u svakom slučaju ali najčešće na žalost u roditeljima. To kažem kao roditelj i prosvetni radnik istovremeno. Ponekad i sebe uhvatim da ishitreno reagujem da zaštitim svoje dete pa sednem, razmislim i shvatim kakvu sam glupost uradila. Naravno nasilje je druga priča. To je ozbiljna stvar. Ako mislite da vam je dete fizički ugroženo i niko ne reaguje u školi, raspitajte se za druge škole, gde bi eventualno mogli prepisati dete. (Ovo je više savet od roditelja, ne prosvetara).
2019 03 26
Apple sta bi se desilo kada bi profesori u skoli rekli roditeljima tacno onako kao je i stupili npr u strajk,svi zajedno?...Posto profesori ipak treba da prvenstveno zastupaju interese dece,misliim iz mog ugla,a ne interese inspekcije ,vlasti itd....
2019 03 26
Meni stvarno nije jasno kako je problem u roditeljima. Mi nismo tamo, ne znamo ni sta se desava, deca cesto ne kazu sve roditeljima, ucitelji su vajda ti koji vide problem u zacetku, a ne kad se nasilje vec desi......tada je po meni kasno.
2019 03 26
Pa ucitelji i profesori pa cak i direktor nece jasno i glasno da kazu,da nemaju ama bas nikakva prava,odnosno da ne odlucuju niocemu,i ne pitaju se nizasta.To jeste veliki problem,jer se roditeljima pravi lazna slika da oni nesto mogu. Jer vrlo je lako po meni suzbiti nasilje...Za pocetak dete koje vrsi nasilje se udalji iz skole na bar sedam dana,za tih sedam dana sa roditeljim posecuje psihologa i mozda socijalnu sluzbu zavisi...Sledecu glupost kada napravi isti postupak,samo sto se udaljavanje produzi na dve nedelje..I ako se to opet ponovi.Ispis iz normalne u specijalnu skolu za problematicnu decu.Vrlo jednostavno. U nasoj skoli je jedan klinac drugom o sto razbio glavu,bila je i policija i hitna pomoc.Moj sin je zaprepascen dosao kuci sutradan i rekao"Pa on je opet u skoli,kako to?I sta Vi sada pametno da kazete.Mali mlati i prolazi nekaznjeno. A profesori se boje otkaza ako strajkuju ili bilo sta kazu.Tako da dete samo stite roditelji u skoli,sve ostalo je jedno veliko prodavanje magle.
2019 03 26
Ne znam koliko je to Jelena, dozvoljeno i po zakonu.......osnovna skola je obavezna, do 6.tog razreda ocena iz vladanja ne ulazi ni u prosek, ne postoje mehanizmi kojima nasilnik moze da bude sankcionisan. I onda svi gledaju u drugu stranu, prave se "besavi" i guraju pod tepih. Mi smo tek krenuli u skolu i zato je meni ovo sve toliko strasno, prvi put se susrecem i ja i moje dete sa takvim stvarima. Jezivo je kakvo smo drustvo postali....... Ti nasilnici ce porasti nauceni da nema sankcije za agresivno ponasanje.....
2019 03 26
1 2 3 4