Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Kategorije

MojeKrpice uvodi članarine, ovde saznajte više.

Forumi /

mojekrpice.rs /

Pomoć na stranici /

Nekulturni prodavci

Imam utisak da se o nekulturnom ponašanju prodavaca dosta manje priča u odnosu na nepoželjno ponašanje kupaca. Kao neko ko se više nalazio u ulozi prodavca preko interneta, a manje u ulozi kupca, nisam imala toliko neprijatnih iskustava sa prodavcima. Kako sam odlučila da u narednom periodu obnovim garderober i kupim još neke stvari unutar kozmetike, jer mi se otvorila idealna prilika za to, počela sam da pretražujem određene stvari i proizvode. Na tom putu mi se u poslednjih nedelju-dve dogodilo da naletim na dva prodavca koji, po mom mišljenju, nisu baš pristojno pristupili komunikaciji sa mnom, zbog čega sam na kraju odustala od kupovine. Iskreno, kao neko ko je i trenutno više prodavac nego kupac, razumem i njihovu stranu. I sama dobijam upite od neozbiljnih kupaca - ljudi se raspituju, postave gomilu pitanja i na kraju se više ni ne jave, a kamoli da kupe nešto. Naravno, to je njihovo pravo i ne očekujem da je svako ko se raspita automatski dužan da kupi proizvod, samo bi bilo ljudski zahvaliti se i reći da nisu više zainteresovani. Mogu da razumem i da zbog takvih iskustava prodavci vremenom postanu manje strpljivi. Ipak, mislim da se na taj način lako može izgubiti i neko ko je zapravo ozbiljan kupac. Češće se priča o prodavcima koji rade u prodavnicama i koji umeju da budu neljubazni prema mušterijama, dok mi se čini da su privatni prodavci koji prodaju svoje stvari preko interneta sa aspekta ponašanja prema kupcima nekako zapostavljeni. Smatram da bi u startu prema svakom kupcu trebalo pristupiti korektno i pristojno, bez obzira na to koliko često kupuje, koliko je novca spreman da potroši ili da li je novi kupac. Neko je možda dugo odvajao novac da bi kupio baš tu stvar, dok neko drugi ima dovoljno novca da mu ta kupovina predstavlja sitnicu. Prodavac to ne može da zna unapred.
2026 09 08
Naravno da ljudi koji su već kupovali kod nekog prodavca vremenom mogu steći određene prednosti, više poverenja ili neke druge pogodnosti. Ali i taj kupac je jednom bio potpuni stranac. Zato me zanima vaše iskustvo: koliko često vam se dešavalo da naletite na neprijatnog ili nekulturnog prodavca i kako postupate u takvoj situaciji? Da li odustanete od kupovine ili biste ipak prešli preko toga ako vam se predmet izuzetno dopao?
2026 09 08
Da se razumemo, ne polazim od stava da je kupac uvek u pravu, jer nije. Samo što je to već malo druga tema i više ima veze sa proizvođačima. Kupac vidi finalni proizvod i možda se ne razume u sam proces izrade, materijale ili određene procese, pa samim tim postoji velika šansa da i kupac u takvoj situaciji pogreši. Što se tiče teme koju sam postavila, smatram da bi i kupac, kao i prodavac, trebalo da ima pristojno i korektno ponašanje. Kao što nije u redu da prodavac bude bezobrazan prema potencijalnom kupcu, tako nije u redu ni da kupac bude bahat prema prodavcu
2026 09 08
Ja sam više kupac na ovom sajtu i mogu da potvrdim da ima neljubaznih prodavaca ili onih koji ignorišu pitanje, ne odgovaraju iako se vidi da se loguju. Ja odustajem od kupovine i javim da ipak neću kupiti, jer na odgovor ne moram da čekam 3 dana. Ne bih kupila kod njih makar bilo poslednje. Ako pitam za konkretne dimenzije ili materijal, imam razloge za to. Ne kupujem za preprodaju, već želim da nosim te stvari i želim da mi odgovara veličina, dužina. Ako mi je bitan materijal nečega, imam razlog i za to. Kad je sve lepo opisano, ne pitam ništa više, već se dogovaram oko plaćanja. Volim preciznost, jasan opis i brz dogovor. Ja uglavnom kod tih prodavaca kupujem. Ovde se nekad žale na preprodavce. Ja sam kupovala i kod preprodavaca. Postoje razlozi zašto ti članovi imaju toliko pozitivnih ocena i prodaja, a nije samo broj predmeta. Predmete jasno i detaljno opisuju, odgovaraju brzo na poruke, šalju brzo paket, komunikacija je laka, zaista profesionalno. Ja samo mogu da pohvalim one od kojih sam kupovala.
2026 09 08
Bilo je da pitam da li može lično preuzimanje, jer na profilu ne piše. Meni je u redu da neko odgovori da ne može, neko ne živi u gradu, neko nema vremena za to, ali da me ignoriše, preko toga ne prelazim i u širokom luku zaobilazim prodavce kad naiđem na njihov predmet u pretrazi.
2026 09 08
Apsolutno se slažem sa Vama. Čini mi se da se i meni čak dogodilo da neko ni ne odgovori na poruku, iako je bio aktivan. Skoro mi se dogodilo da je jedan prodavac bio prilično neljubazan, te sam nakon četiri poruke odlučila da odustanem od kupovine. Očekivala sam makar malo drugačiji pristup od nekoga ko ima toliko pozitivnih ocena, ali razumem i okolnosti u kojima se osoba pronašla, a koje nemaju veze sa ovim sajtom. U međuvremenu sam videla još neke stvari od istog prodavca, ali sam odmah rekla sebi da nema šanse da kupim bilo šta. Međutim, temu sam otvorila prvenstveno zbog jučerašnje situacije, koja nema toliko veze sa prodajom na ovom sajtu. Samo sam pitala da li će biti proizvoda od jednog dečka koji ima svoju liniju kozmetike, na šta sam skoro dobila ban. Pre toga je prodavačica počela da psuje osobu koja joj je ukazala na umazan karmin ispod nosa, što mi se takođe baš nije dopalo. Isto tako, ni ja ne pitam za veličine ili za neki dodatni opis koji nije naveden u oglasu iz dosade, već zato što sam stvarno zainteresovana za kupovinu. Zbog toga Vas apsolutno podržavam i smatram da ne treba da trpimo neprijatnosti zarad nekog predmeta kog ćemo, vrlo verovatno, još negde pronaći. Čini se da ta svest nije toliko rasprostranjena, da ti prodavci i preprodavci možda ni ne razmišljaju o tome da će upravo taj kupac kome su se neprijatno obratili možda nastaviti saradnju sa njima i vremenom kupiti još dosta proizvoda. Kad smo već spomenule preprodavce, iskreno, mislim da sam sa njima čak imala više pozitivnih iskustava nego sa ljudima koji su prodavali nešto svoje. Većina ljudi je rob novca i mogu da razumem njihovo viđenje sveta i samog novca, ali opet ponavljam, nikada se ne zna ko sedi sa druge strane ekrana i koliko ta osoba zapravo ima mogućnosti da nešto priušti.
2026 09 08
Ukoliko im je taj novac toliko važan, onda bi valjda trebalo da se posluže logikom da je poželjno biti uljudan prema kupcu, a samim tim i prema potencijalnom novcu koji taj kupac može doneti. Ljubaznost ne košta mnogo, a može im doneti stalnog kupca. Takođe, ovde pričam o predmetima koji su skuplji. Mislim ukoliko se ponašaju tako prema nekome ko bi izdvojio malo veću sumu novca, kako bi se tek ponašali prema nekome ko bi izdvojio manju. Znači suma nije bitna, bitan je pristup koji treba da bude jednak prema svima. Dakle i prema osobi koja je spremna da plati 500 dinara za određenu stvar i prema osobi koja je spremna da izdvoji 5000, 10000 hiljada. Razumem i one koje mrzi da šalju nešto za manju sumu novca, ali se onda ti predmeti ne postavljaju ili se cene podižu. Tako da sam ja ove dve mogućnosti izbegla i planiram da ostanem pri tome. U budućnosti bih takođe izbegla svakog prodavca koji se prema meni bude ponašao neljubazno, bez obzira na to koliko mi se sam predmet dopada
2026 09 08
Pa da. Ovde sami određujemo cenu. Ja ne znam da li sam neki predmet cenila više od 1000 dinara, osim nekih jakni i obuće, sve ostalo mi je mnogo jeftinije. Na drugim sajtovima imam još stvari za prodaju, neke su po 200 dinara, a svaki predmet je opisan kako treba. Postavila sam neka pravila i nemam problema. Ne slikam dodatno kako stoji. Ne odgovaram nepristojim muškarcima (na KP ih je bilo). Ne nosim stvari na adresu osim ako mi je u prolazu. Na sve ostale poruke ljubazno odgovaram.
2026 09 08
Ja sam kod nekih prodavaca ponavljala kupovinu. Kod jednog prodavca na Kupindu sam čak kupila najmanje 5 puta, svaki put bar 2-3 stvari. Kad je kupac zadovoljan kominikacijom i kupljenim predmetima, kupiće ponovo. 😊 Za to je potrebna lepa komunikacija i da kupljeni predmeti odgovaraju opisu, ništa više. 😊
2026 09 08
Ja kako koji predmet. Uglavnom sada gledam da se, što se kaže, oslobodim određenih stvari koje imam, čisto da mi ne zauzimaju prostor, pa ima dosta stvari koje cenim manje od 1000 dinara. Trudim se da budem pristupačna sa tim sitnicama koje izbacujem, čisto da ih rasprodam. Definitivno mislim da bi trebalo postaviti neka pravila, a možda bi bilo poželjno napraviti i neku crnu listu. Ja sam u poslednje vreme čak razmišljala da počnem da blokiram određene ljude na KP, upravo zbog takvih muškaraca, ali i zbog mnogo neozbiljnih kupaca koji se jave samo kako bi ubili vreme. Mislim, previše je očigledno kada nekome uopšte nije cilj sama kupovina. Opet ponavljam, sasvim je u redu predomisliti se. Niko nije dužan da kupi nešto samo zato što se raspitivao. Ali mislim da je ljudski napisati da se predomislio/la, umesto da danima zavlačiš nekoga kome bi možda baš taj novac značio.
2026 09 08
Ja sam takođe prestala da slikam stvari na sebi. Imala sam ovde par takvih upita, čak i da otkupe slike, na šta nisam ni odgovorila. Eto, nikad lepše kada se kupac ponovo javi. Stvarno je to poseban osećaj. Dešavalo mi se ranije, kada sam prodavala mnogo više stvari i dok je ovaj sajt bio prometniji, da mi se više ljudi vraća i ponavlja kupovinu. Samim tim sam znala da su imali poverenja u mene i da im je komunikacija sa mnom bila na nivou, što zaista mnogo znači kada si prodavac. Mislim da je upravo to i najbolja potvrda da se korektan odnos prema kupcu može dugoročno isplatiti
2026 09 08
Prodavci su izgubili zivce. Svako ima drugacije zivotne okolnosti, neko sve radi sam, neko porodicno prodaje pa je lakse. Neko za sat vremena postavi 100 stvari, nekome je potreban ceo dan za 20. Neko je usluzan konstantno, neko nije. Nisu svi ljudi profi prodavci i nemaju svi svo vreme ovog sveta. Volela bih da imam magijske sposobnosti i da mogu da raznosim stvari svuda po Srbiji, jer bi tako prodaja bila laksa. Prodala sam recimo u grupi zivotinjski front dve stvari za 500din. dok se ovde clanica molila da uplati 300din. za jedan jer mi je novac bilo potreban hitno za veterinara, takodje i sandale na kp bez dodatnih milion pitanja i pitanja o popustu pa se clan naljutio na mene i dao mi negativnu ocenu koja mi je obrisana. Da ne spominjem i obracanje sa ''alo'' u porukama. Neko je ovde iz hobija, a neko iz nekih drugih razloga. Muskarci na KP imaju neke cudne ideje(svaka cast izuzecima koji su kulturni)pa i kad pitaju za nosene gace, carape, cipelice nisu napadni. Nisam osoba sklona predrasudama, ali granice moraju da postoje. Mene mozete da nadjete na fb pod istim imenom kao ovde, jer mi je lakse da odgovorim, na mk se logujem samo preko laptopa. 9
2026 09 08
Svega ima ovde. Meni je ostalo u sećanju neprijatno iskustvo od pre godinu dana.. Želela sam da kupim jaknu. Pitam članicu za podatke, da odmah uplatim i da pošalje, kaže nisam tu par dana, nešto u tom stilu. Kao, javiće se. Prođe to vreme, vidim ne javlja se, opet pitam, nema je... Mesec dana. 🤦‍♀️ Vidim, nema ništa od toga.. Ja ostavim utisak ne čak ni negativan, nego pozitivan, jer.. Vidim da je veoma fina i rekla bih mlada, pa neka nauči iz primera kako treba, a ne odmah da je "hvatam za gušu". 😅 Podiže cenu prvo za hiljadu, pa za dve i javlja se. Nisam imala vremena, kaže, ispiti... Jeste li zainteresovani.. Pa rekoh jesam, po dogovoru ako je sve. Ali cena je sada veća.. Opravdana je za brend i kvalitet. Ja nisam htela po novoj ceni iz principa i odmah je neko kupio. To mi je baš bilo nekako očajno. Reč kada neko da i obećanje, mnogima, očigledno, ništa ne znače..😏
2026 09 09
> MarianneMary: Mogu da ih / Vas razumem, jer se i meni dešava da mi nešto ne odgovara u komunikaciji sa kupcem. Obično znamo kako to biva na ovom sajtu, a sada već uveliko i na KP. Mnogo puta mi se dešavalo da se zaređaju i da pokušavaju da mi oduzimaju vreme, a pritom ih niko ne vuče za rukav da mi se javljaju za predmet koji prodajem. Samo što se opet trudim da zadržim makar neki nivo ljudskosti, a ukoliko uvidim da neko pokušava da napravi disbalans u tome, onda se povučem. Ne moraju ljudi ni da budu profesionalni prodavci, samo bi bilo poželjno da budu malo ljubazniji. Hajde, manje-više u prvoj situaciji razumem ženu, opet je verovatno ta veća brojka pozitivnih ocena ipak opravdana, ali bahato ponašanje druge žene mi je krajnje neumesno. Čak i kada bismo mogli da magično raznosimo stvari po celoj Srbiji, opet nekome nešto ne bi odgovaralo. Vaša dva iskustva sa kupcima uopšte nisu opravdana i želim Vam sve manje takvih saradnji, a po mogućnosti da ih ni ne bude sa takvom vrstom kupaca. Mogu misliti koliko Vam je bilo hitno oko veterinara, a neko je tu došao da Vas vuče za tu cifru. Makar na KP možemo da blokiramo, što sam otkrila pre neki dan. Možda nije loše početi da se služimo tim dugmetom kada vidimo da je neko stvarno sklon oduzimanju vremena na bilo koji način, posebno ako to radi na ružan način. Inače ne volim da blokiram ljude, ali u ovakvim situacijama mislim da bi to moglo da bude sasvim opravdano
2026 09 09
> NRadojevićNata: Znate kako, ja iskreno verujem u onu da ljudi imaju vremena ukoliko žele da ga imaju za nekoga ili nešto. Posebno kada je u pitanju neki dodatni izvor prihoda, a ne tek ovaj slučaj u kom se javi kupac koji je spreman da plati. Onda praktično ostaje samo da se prodavac uputi u poštu i sačeka svoj red kako bi poslao paket. Zato mi nije jasno šta se dogodi u međuvremenu da se nekome jednostavno više ne odgovara. Da li je faktor ‘lenjosti’, da ih jednostavno mrzi ili možda veruju da mogu da prodaju za veću cenu, pa je u međuvremenu povećaju… Stvarno ne znam. I jeste, u neku ruku je baš očajno i bezvezno. ‘Obraz - đon’, ne kažem da je to nužno slučaj sa njom u ovoj konkretnoj situaciji, ali mislim da kod mnogih ljudi tako jeste
2026 09 09
1 2 3