Moj profil Postavke Utisci Razgovori Omiljeno Odjavi se

Forumi /

Informacije koje se tiču korisnika /

Klubovi, sastanci istomišljenika /

Jezičke nedoumice :)

Drage dame-mlađe, starije ili srednjih godina.....postojala je već ovakva tema ali je izbrisana tokom promene dizajna sajta. Nije služila za ismevanje već da razrešimo dileme vezano za pravopis ili gramatički ispravan govor. Znam da ovo nije sajt koji se bavi pitanjem pismenosti, ali složićete se da 75% vremena koje provedete na Krpicama provedete upravo komunicirajući sa drugim članicama kroz ugovaranje saradnji, forum i slično. Vaša (ne)pismenost ne pokazuje kakvi ste kao osoba ali hteli vi to da priznate ili ne nedvosmisleno vas stavlja u određeni društveni kontekst. I to sa punim pravom. Nije sramota ne znati nešto ili dvoumiti se, ali u 21.veku neinformisanost je znak velike lenjosti i još ponečega.... Molim vas da dopunjujete primerima, mislim da će nam svima biti od koristi ;) :*
2018 12 26
Za početak malo negacije. NE se piše odvojeno uvek osim u rečima: NISAM, NEMOJ, NEĆU. Sve ostalo je odvojeno, a najčešća greška je kada se NE ZNAM napiše spojeno. SA MNOM se piše odvojeno.
2018 12 26
Ja BIH Mi BISMO Ti BI Vi BISTE On, ona, ono BI Oni, one, ona BI Pogrešno je napisati JA TREBAM DA URADIM Pravilno je TREBALO BI DA URADIM
2018 12 26
Loki svaka cast💖
2018 12 26
Čakšta Više—indijska boginja nepismenih :D Pleonazam. Ili čak ili štaviše. Jel i jer. Nikako nije dozvoljeno: JER može popust?? Ili: Nisam za razmenu, JEL mi trebaju pare. Treba da idem, trebam da idem, TREBALO BI zameniti sa TREBALO BI DA IDEM. Obzirom na, s obzirom na— nepravilno. Uvek mora pisati S OBZIROM NA TO— pa nastavak misli, rečenice. Eto, ono što meni para oči u komunikaciji :)
2018 12 26
> lokibg: > Ja BIH Mi BISMO > Ti BI Vi BISTE > On, ona, ono BI Oni, one, ona BI > Pogrešno je napisati JA TREBAM DA URADIM > Pravilno je TREBALO BI DA URADIM Napisale smo isti primer x-)
2018 12 26
Često viđam na Krpicama da devojke prodaju MAICE. Pravilno je MAJICA. Takođe, nisu ĐEMPERI već DŽEMPERI. I kad smo kod slova DŽ, ono se piše baš ovako. Ukoliko vam je tastatura nameštena na englesku latinicu možete ga napisati i kao DZ. Bolje i to nego ĐZ ili ĐŽ.... Za razliku od majice gde postoji J između A i I, pravilno je KAIŠ, a ne KAJIŠ ili KAJŠ. Majica je izuzetak jer slovo J postoji u italijanskoj osnovi ove reči iz koje smo i izveli našu verziju.
2018 12 26
Kad smo već kod JEL'.....Piše se sa apostrofom i pravilno je napisati i JEL' i JE L' Naprosto, kada skraćujemo reči uvek stavljamo apostrof. On se može nalaziti na početku, sredini ili kraju reči. Koristan je kad želimo da se služimo kolokvijalizmom da dočaramo govor nekog podneblja ili društvene grupe a da ne ispadnemo nepismeni.
2018 12 26
A ja sam mislila, ako pišemo Je l' — odvojeno, a ako pišemo jel , da ide bez apostrofa, kao zasebna reč, nevezana za Je li. Eto, ne sećam se svega :D
2018 12 26
Nećete verovati ali nepravilno je reći 100 POSTO. Pravilno je 100 ODSTO. Ili 100 PROCENATA. Nepravilno je reći: PO MENI. Pravilno je PREMA MOM MIŠLJENJU. NepravIlno je reći: ODRŽAĆE SE PREDSTAVA. Pravilno je: PREDSTAVA ĆE BITI ODRŽANA Nepravilno je ODPRILIKE. Pravilno je OTPRILIKE zbog jednačenja suglasnika po zvučnosti.
2018 12 26
> Debela_devojka: > A ja sam mislila, ako pišemo Je l' — odvojeno, a ako pišemo jel , da ide bez apostrofa, kao zasebna reč, nevezana za Je li. Eto, ne sećam se svega :D Nemoguće je setiti se svega. Dok sam radila u Udruženju novinara generalni sekretar nas je svakodnevno terao da zivkamo lektore sa RTS radi konsultacija. A Klajnova gramatika se nikada nije ni vraćala na policu. Ali iako je bilo naporno naučilo me je da ne samo da nije sramota pitati već da je i poželjno. Bilo je trenutaka kada ni lektori nisu imali odgovor iste sekunde pa su se konsultovali međusobno i onda nas zvali da nam kažu do kog su zaključka došli. x-)
2018 12 26
Najači— najjači Na telefonu sam— pored telefona sam Milicin— Miličin, drugaričin Mužev— muževljev
2018 12 26
Loki, za novog lektora na krpicama 😘. Dodajem, kada koristimo komparaciju prideva u superlativu prefiks NAJ se pise sastavljeno, nije tako cesto ali primetih "NAJ LEPSA". Meni doduse smeta i sto dodajemo reci stranog porekla u nazive, pa prodajem "baggy, oversized dzemper" i sama to radim i nakaradno mi je.
2018 12 26
Sta ste vas dve sve napisale dok sam sastavila recenicu, odustajem 😁
2018 12 26
I da-koliko god su znaci interpunkcije bitni zarezi ne bi trebalo da se stavljaju prečesto. Isključivo za nabrajanje ili kod apozicije. Isto se odnosi i na navodnike i to posebno kada hoćete da njima istaknete navodno, odnosno različito značenje nekih reči ili izraza. Ukoliko je to nešto što se ustalilo u govornom jeziku nema potrebe dodatno ga naglašavati navodnicima. Slično je sa pleonazmima.
2018 12 26
1 2 3 4 5 ... 8 Sledeći
Mojekrpice su zajednica u kojoj možete prodavati, kupovati i menjati odeću
Kupi - Prodaj